ΕΛΛAΔΑ
Μητσοτάκης: Τι θα εισηγηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα
Η Ελλάδα ζητά από την Ευρώπη περισσότερα κονδύλια για το μεταναστευτικό, αλλά και πόρους αυξημένους τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Μεταναστευτικό, διεύρυνση της ΕΕ, κλιματική αλλαγή και ανταγωνιστικότητα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται σήμερα στη Γρανάδα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει συγκροτημένα τις δύο μεγάλες κρίσεις που χτυπούν με σφοδρότητα την πόρτα της: το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση. Ειδικώς ο ευρωπαϊκός Νότος πλήττεται με μεγαλύτερη ένταση τόσο από την πίεση των μεταναστευτικών ροών όσο και από την ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο κ. Μητσοτάκης ήδη από χθες έχει δώσει το στίγμα, ζητώντας από την Ευρώπη περισσότερα κονδύλια για το μεταναστευτικό, αλλά και πόρους αυξημένους τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Πού εστιάζει η Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο συμβούλιο για τον κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου. Μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όμως θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ευρωπαϊκής ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημείωσε ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά τις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής» και προσέθεσε:
«Είχα την ευκαιρία και στην Μάλτα στην σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου να επαναλάβω την αγανάκτηση μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση».
Όπως τόνισε, «η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως στην περιοχή της Θεσσαλίας».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα δίνοντας στην χώρα μας την μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για διεύρυνση της Ε.Ε., η ελληνική πλευρά λέει «ναι» αλλά με κανόνες και βασικό κριτήριο το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, δείχνοντας προς την πλευρά της Αλβανίας.
Δείτε επίσης: