ΕΛΛAΔΑ

Μανώλης Ε. Κεφαλογιάννης: Παράταση ισχύος των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπελώνων

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι αμπελουργοί εξακολουθούν να υφίστανται τις δραματικές συνέπειες από τους περιορισμούς που ίσχυσαν στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού.

No profile pic

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ζητά με ερώτηση του προς τον Επίτροπο Γεωργίας της  κ. Wojciechowski την παράταση των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπελώνων που λήγουν το 2020 και το 2021 και την κατάργηση των κυρώσεων που επιβάλλονται στους παραγωγούς λόγω μη χρήσης της άδειάς τους.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι αμπελουργοί εξακολουθούν να υφίστανται τις δραματικές συνέπειες από τους περιορισμούς που ίσχυσαν στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού.

Δυστυχώς οι εμπορικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19 παραμένουν. Με βάσει υπολογισμούς έχουν χάσει τουλάχιστον το 50% της αξίας των πωλήσεών τους. Το λιανικό εμπόριο και το διαδικτυακό εμπόριο δεν μπορούν να απορροφήσουν όλα τα πλεονάσματα, με αποτέλεσμα μεγάλες ανισορροπίες στην αγορά.

Επομένως, απαιτείται περαιτέρω παράταση της ισχύος των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπελώνων,  για την αποφυγή απώλειας του δυναμικού παραγωγής.

Αναλυτικά η ερώτηση του ευρωβουλευτή:

Οι Έλληνες αμπελουργοί ήδη από την άνοιξη του 2020, κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου καλλιέργειας αμπέλου, αντιμετώπισαν εξαιρετικές δυσκολίες και ιδιαίτερα προβλήματα, λόγω της πανδημίας COVID-19 . Δυστυχώς τα προβλήματα παραμένουν και για το 2021, όπου οι  αμπελουργοί εξακολουθούν να υφίστανται αθροιστικά τις δραματικές συνέπειες των  περιορισμών στην εστίαση και τον τουρισμό, ενώ με βάσει υπολογισμούς έχουν χάσει τουλάχιστον το 50% της αξίας των πωλήσεών τους.

Το λιανικό εμπόριο και το διαδικτυακό εμπόριο δεν μπορούν να απορροφήσουν όλα τα πλεονάσματα, με αποτέλεσμα μεγάλες ανισορροπίες στην αγορά.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Σκοπεύει, συνεκτιμώντας τα στοιχεία των Ελληνικών αρχών αλλά και άλλων κρατών μελών σχετικά με τις άδειες φύτευσης αμπέλου που έληξαν το 2020 και που σαφώς επωφελήθηκαν από την περσινή παράταση, να προτείνει σχετικό εφαρμοστικό κανονισμό  για την παράταση των αδειών που λήγουν το 2020 και το 2021, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων που επιβάλλονται στους παραγωγούς,  λόγω μη χρήσης της άδειάς τους;

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση