Μαίνεται η θύελλα από τις δηλώσεις Πολάκη για τη Δικαιοσύνη

Τον «άδειασε» με δηλώσεις του ο Νίκος Παρασκευόπουλος - Την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ζητά η αντιπολίτευση- Έρευνα παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου - Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητά η ένωση Δικαστών

Μείζον πολιτικό ζήτημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που πυροδότησαν την έντονη αντίδραση του πολιτικού και δικαστικού κόσμου και διακυβεύουν τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε γραμμή στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο να αδειάσει τον Παύλο Πολάκη. Ωστόσο το θέμα έχει έχει συνέχεια καθώς το σύνολο της αντιπολίτευσης ζητά από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνσή του ενώ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Πολάκη. Πέραν αυτών όμως η κυβέρνηση κινδυνεύει να προκαλέσει την δυσαρέσκεια του δικαστικού σώματος σε μία εποχή που διάφορες υποθέσεις είναι στην δικαιοσύνη. Αλλά και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης συνεχίζεται η συζήτηση με πολλούς πλέον να εκτιμούν ότι ο κ. Πολάκης έχει μετατραπεί σε μόνιμο πρόβλημα που θα λυθεί στον ανασχηματισμό με την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. 

Ο ίδιος ο υπουργός πάντως, αμετροεπής και ανερμάτισμος σε πολλές δηλώσεις του στο παρελθόν, επιμένει στις αιτιάσεις του. Η νέα περιπέτεια για την κυβέρνηση ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ όταν ο κ. Πολάκης μιλώντας στο Περιστέρι είπε ότι ένα  "Ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών -και πρέπει να μπει νέο αίμα σε αυτό το Σώμα- για να το πω κομψά έχει δεσμεύσεις ή για να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος". 

Την επόμενη ημέρα στην Βουλή κλήθηκε να πάρει θέση ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπολος ο οποίος άδειασε τον συνάδελφό του. Συγκεκριμένα σε συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την Δικαιοσύνη ο βουλευτής Μάκης Βορίδης απευθήνθηκε προς τον υπουργό: «Θέλω να ακούσω την αντίδρασή σας. Υπάρχει πράγματι μεγάλο θέμα με την Δικαιοσύνη;». Στην απάντησή του ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε: «Ως υπουργείο Δικαιοσύνης εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη και το επίπεδο της απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς στην συντριπτική της πλειονότητα. Δεν υπάρχει κατηγορία που να μην υπάρχουν και εξαιρέσεις που ελέγχονται και θεσμικά». 

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι σέβεται το προσωπικό δικαίωμα της παρρησίας είτε από πολίτη είτε από πολιτικό για να καταλήξει ότι τα όσα είπε ο κ. Πολάκης δεν έχουν νόημα: «όταν όσα λέγονται δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε μου θυμίζει αυτό που έλεγε ο καθηγητής μου Μανωλεδάκης, ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αν δεν αντανακλά, τότε αποτελεί δήλωση χωρίς νόημα για να το πω κομψά είτε θεσμική κριτική που οφείλει όμως να έχει επιχειρηματολογία». Και για να μην μείνει αμφιβολία αργότερα πρόσθεσε ότι «αν μίλησε για την πλειονότητα των δικαστών τότε εγώ διαφωνώ». Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε επανήλθε στο θέμα ο κ. Πολάκης: «Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο. Άλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών».

Κλείνει την δήλωσή του λέγοντας ότι «είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί». 

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και ανέθεσε ήδη στον αντεισαγγελέα Δημήτρη Δασούλα την έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών. Με την παραγγελία της ζητά ο κ. Δασούλας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανακριτική πράξη κρίνει ότι είναι αναγκαία στην έρευνα.

Εν τω μεταξύ την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους». 

Απομάκρυνση ζητά η αντιπολίτευση 

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις Πολάκη προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: «Ο κυβερνητικός θίασος ανεβάζει νέα παράσταση. Ο ένας υπουργός βρίζει αδίστακτα τη Δικαιοσύνη. Ο άλλος τον αδειάζει διστακτικά. Και ο κ. Τσίπρας προσποιείται πως δεν ακούει την ύβρη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστικών. Στηρίζει έτσι ένα μείζον θεσμικό ατόπημα. Την εκτροπή του υπουργού του. Και επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του είναι σκορποχώρι». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι «Έχουμε περάσει σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο όπου γίνεται ανεκτή από την κυβέρνηση οποιαδήποτε απίστευτη δήλωση μέλους της. Η δήλωση του κ. Πολάκη συνιστά ατόπημα και πρόκληση απέναντι στο πολίτευμα. Δε μπορεί η κυβέρνηση να το αντιμετωπίζει σαν "έλασσον" επεισόδιο».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του συνδέει το παραλήρημα Πολάκη με την άρση ασυλίας του για παλαιότερες εκκερμότητές του με την Δικαιοσύνη και προσθέτει: αναφέρει ότι «...Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε λιγότερο από άλλη μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια, χωρίς στοιχεία, για παραδικαστικό κύκλωμα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκιών και απειλών στην καρδιά της δημοκρατίας μας. Με επιμελημένη "αφέλεια” και δήθεν δονκιχωτισμό, η Κυβέρνηση σκηνοθετεί μάχες με φανταστικούς εχθρούς προς δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που "κλείνει τα μάτια” στις πραγματικές εστίες διαφθοράς, όπου κι αν αυτές εντοπίζονται».  

Σκληρή ήταν και οι ανακοίνωση του Ποταμιού: «Ο κ. Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός. Με το γνωστό ύφος του ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις. Επειδή οι καταγγελίες είναι πολύ βαριές, τον καλούμε να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία. Απ΄ όσα είπε ο υπουργός προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση: τι κάνει αν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αυτόν της δικαιοσύνης, επικρατεί η ανομία; Πώς την ανέχεται; Τι έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση του παραδικαστικού κυκλώματος που καταγγέλλουν οι υπουργοί της; Εκτός κι αν όλα αυτά είναι από τις γνωστές κουβέντες του αέρα, που είναι το αγαπημένο σπορ των υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». 

«Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών» χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλος Πολάκης για τους δικαστές, πέντε δικαστικές ενώσεις.

Η Ενωση δικαστικών λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, διοικητικών δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, δικαστικών λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και μελών νομικού Συμβουλίου του Κράτους επισημαίνουν ότι «ο κ. Πολάκης όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο  της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με  εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις  τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ' ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης   αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας».

«Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνει η χώρα μας κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, με σύμμαχο μόνο την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να διαβαστεί σωστά» συνεχίζουν.

Και καταλήγουν: «Οι δημόσιες δηλώσεις για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ιδίως από όργανα της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπόη τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές  παραμέτρους, απαραίτητες για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Υπάρχει  μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της  σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από την μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας».

Επιπόλαιες και άστοχες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη ο Κώστας Χρυσόγονος. 

"Είναι επιπόλαιες γιατί ο κ. Πολάκης εξ όσων γνωρίζω είναι γιατρός, άρα κατά τεκμήριο δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αν παρά ταύτα έχει συγκεκριμένη γνώση συγκεκριμένων περιστατικών θα όφειλε να την καταθέσει τη γνώση του αυτή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης και αν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα αδρανούσαν, τότε να έβγαινε και να καταγγείλει επώνυμα τον τάδε εισαγγελέα ή τον τάδε πρόεδρο κλπ. Το να εξαπολύεις τέτοιου είδους μομφές γενικώς και αορίστως κατά μεγάλου αριθμού δικαστών δείχνει τουλάχιστον επιπολαιότητα" είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ.

"Από εκεί και πέρα είναι και άστοχες διότι ο κ. Πολάκης δεν είναι ένας τυχαίος γιατρός, δεν είναι ένας απλός βουλευτής, είναι αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Θα όφειλε λοιπόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα της υγείας, γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη δημόσια υγεία" πρόσθεσε.

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ