ΕΛΛAΔΑ

Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει συσχέτιση εμβολιασμού και μεταλλάξεων

«Η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης - Αύξηση της μεταδοτικότητας σε ένα μήνα» - Τι είπε ο καθηγητής

No profile pic

Στη σύντομη εβδομαδιαία ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στη χώρα μας, γύρω από τον κορωνοϊό, προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην παγκόσμια κατάσταση της πανδημίας. Στην Ευρώπη η πανδημία δείχνει μικρή τάση συρρίκνωσης με μείωση των κρουσμάτων αλλά αύξηση των θανάτων. Βελτίωση έχει δείξει η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ επιδείνωση η Γερμανία και οι βαλκανικές χώρες.

Σημάδια συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε μία μικρή μείωση. Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης με λιγότερες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στην Ελλάδα, κάτι που ελπίζουμε να δούμε στο σύστημα υγείας σύντομα», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ωστόσο η επιστροφή από τις διακοπές αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη κινητικότητα. Το τείχος ανοσίας των νέων που είναι υψηλότερο από ότι τον Ιούνιο είναι σημαντική βοήθεια. Σε ένα μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας», πρόσθεσε και εξήγησε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι παρά τον υψηλό αριθμό των διασωληνώμενων, ο ρυθμός αύξησής τους παρουσιάζει σταθεροποίηση.

Η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε ένα διαφορετικό στάδιο, με τις πλούσιες χώρες να προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα με τους εμβολιασμούς και τις φτωχότερες χώρες να προσπαθούν να αυξήσουν την πρόσβαση στα εμβόλια. Η αύξηση των εμβολιασμών στις πλούσιες χώρες βοηθά αυτήν τη στιγμή την οχύρωση από τις μεταλλάξεις παγκόσμια.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις μεταλλάξεις που εντοπίζονται τους τελευταίους μήνες που "τρέχει" και ο εμβολιασμός, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός του εμβολιασμού και των μεταλλάξεων. Παράλληλα τόνισε πως αν είχαμε περισσότερους εμβολιασμένους τότε θα είχαμε και λιγότερα άτομα στις ΜΕΘ.

Αναφέρθηκε επίσης στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός στους νεότερους έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες να είναι φορέας ένας εμβολιασμένος είναι μικρότερος από τον ανεμβολίαστο. "Άρα δεν υπάρχει λόγος να ζητάμε self test από εμβολιασμένα παιδιά, εκτός αν έχουν συμπτώματα οπότε πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα τεστ" - ανέφερε ο ίδιος.

Δείτε την ενημέρωση:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση