ΚΡΗΤΗ
"Άμεση προτεραιότητα η έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων για τις ΒΙΠΕ"
Τι απάντησε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στην ερώτηση των Λ. Αυγενάκη και Γ. Κοτρωνιά για τις αλλαγές στο ρυθμιστικό καθεστώς των ΒΙΠΕ - Επίκειται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για τα ζητήματα του κανονιστικού πλαισίου

«Με στόχο την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, της απασχόλησης, της βιομηχανικής παραγωγής και της πράσινης
επιχειρηματικότητας, θεσπίστηκε νέο ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τα Βιοτεχνικά Πάρκα". Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε απάντηση που δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στην ερώτηση που είχαν καταθέσει για τις αλλαγές στο καθεστώς των ΒΙΠΕ οι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Κοτρωνιάς.
Στην απάντησή της η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης 9 απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων (ΥΑ) αποτελώντας άμεση προτεραιότητα, καθώς έχει τεθεί ως ορόσημο πληρωμής για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όσον αφορά τις συμβάσεις εγκατάστασης με την Ε.Α.Δ.Ε.Π. η Γενική Γραμματεία παραπέμπει στην από 30.12.2024 απάντηση σε αναφορά του βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκου Παρασύρη, της αρμόδιας Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στην οποία τονίζεται ότι "σύμβαση εγκατάστασης απαιτείται για τις προς εγκατάσταση επιχειρήσεις και όχι για τις ήδη εγκατεστημένες". Επίσης αναφέρει ότι οι ήδη εγκαταστημένες πριν το ν. 4982/2022 επιχειρήσεις έχουν συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις εγκατάστασης.
Ακόμη η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας λέει ότι άμεσα θα εκδοθεί και η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος για να επιλυθούν ζητήματα του κανονιστικού πλαισίου.
Λ. Αυγενάκης: "Πρώτη θετική εξέλιξη για τις ΒΙΠΕ"
Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου Λ. Αυγενάκης αναφέρει:
«Θετική τροπή λαμβάνει το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες επιχειρήσεις εντός των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) της χώρας. Σε απάντηση της κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατατέθηκε στις 20 Μαρτίου 2025 από τον π. Υπουργό – Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και τον Βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργο Κοτρωνιά, και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών σε συνεργασία με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.) και τους προέδρους των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις 22 ΒΙ.ΠΕ. της χώρας μας, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε διευκρινίσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα.
Η ερώτηση των Βουλευτών είχε ως στόχο τη βελτίωση του νέου θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων, ζητώντας την επιτάχυνση της έκδοσης των απαραίτητων κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και την αποσαφήνιση συγκεκριμένων άρθρων του νόμου, τα οποία είχαν προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στους επιχειρηματίες, με κυριότερο το άρθρο 24 που σχετίζεται με τις συμβάσεις εγκατάστασης.
Η απάντηση του Υπουργείου: Σαφής και θετική
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης διαβίβασε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, στο οποίο αποσαφηνίζονται κρίσιμα σημεία:
- Δεν απαιτείται νέα σύμβαση εγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη εντός των ΒΙ.ΠΕ. πριν από την ψήφιση του Ν. 4982/2022,
- Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη συνάψει τις απαραίτητες συμβάσεις με τους φορείς διαχείρισης (Ε.Α.Δ.Ε.Π.),
- Άμεσα αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου, για την επίσημη διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων,
- Η διαδικασία έκδοσης των 9 απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου, καθώς αποτελεί ορόσημο πληρωμής για το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Υπενθύμιση της Κοινοβουλευτικής Παρέμβασης – 20/3/2025
Οι κ.κ. Αυγενάκης και Κοτρωνιάς είχαν ζητήσει, με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο, την επείγουσα αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν. 4982/2022, ο οποίος αφορά το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων.
Ειδικότερα, ζητήθηκε:
- Η επίσπευση της έκδοσης των κανονιστικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου, με βάση και τις προτάσεις του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.,
- Η αποσαφήνιση του άρθρου 24, ώστε να διευκρινιστεί αν απαιτείται νέα σύμβαση εγκατάστασης για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις,
- Η τροποποίηση κρίσιμων σημείων του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα, διαφάνεια και δίκαιη εκπροσώπηση στις ΒΙ.ΠΕ
Η απάντηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερης και συντονισμένης κοινοβουλευτικής και θεσμικής παρέμβασης. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Αυγενάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ενώ ακολούθησε διευρυμένη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ., της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, προέδρων Επιχειρηματικών Πάρκων και Βουλευτών.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί σημαντική θεσμική επιτυχία και δείχνει πως η τεκμηριωμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση μπορεί να επιφέρει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, ειδικά όταν πρόκειται για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της εγχώριας επιχειρηματικότητας».
Αναλυτικά, η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στους βουλευτές Λ. Αυγενάκη και Γ. Κοτρωνιά έχει ως εξής:
«Με το ν. 4982/2022 θεσπίστηκε ένα νέο ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης με κανόνες και διαδικασίες για τα Επιχειρηματικά Πάρκα παρέχοντας σημαντικά κίνητρα για την ίδρυσή τους, με στόχο κυρίως την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, της απασχόλησης, της βιομηχανικής παραγωγής και της πράσινης επιχειρηματικότητας.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) έχει ως στόχο την δημιουργία και ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων (Ε.Π.) από αξιόπιστους επενδυτές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της κάθε περιοχής για διασύνδεση των Οργανωμένων Υποδοχέων με προμηθευτές και καταναλωτές, αλλά και για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της δημιουργίας «πράσινων» Υποδοχέων. Ο απώτερος στόχος του εκσυγχρονισμού είναι η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και η αναθέρμανση της ελληνικής βιομηχανίας με βάση την διάθεση εκτάσεων μέσω και του νέου δικαιώματος επιφανείας.
Επίσης, πλέον σημαντικό, είναι η εφαρμογή ενός ενιαίου κωδικοποιημένου νομοθετικού πλαισίου για μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, που θεωρήθηκε αναγκαίο για την προσέλκυση επενδύσεων, σε αντίθεση με το έως τώρα υφιστάμενο καθεστώς, με τρεις νόμους εν ισχύ, όπου κάθε Πάρκο-Υποδοχέας υπαγόταν σε διαφορετικό νομικό πλαίσιο.
Η διαδικασία έκδοσης των εννέα (9) απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων του άρθρου 46 του ν.4982/2022, βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί άμεση προτεραιότητα, καθώς έχει τεθεί και ως ορόσημο πληρωμής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έως σήμερα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση υπ’αρ. 19095/6-3-2025 (Β΄2025) κατ’ εφαρμογή της παρ.13 του άρθρου 46 του ν.4982/2022 και στην διαδικασία έκδοσης σε ΦΕΚ βρίσκονται η υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 25386/28-3-2025 κατ’ εφαρμογή της παρ. 15 (α) του άρθρου 46 του ν.4982/2022 και η υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 29577/11-4-2025 κατ’ εφαρμογή της παρ. 18 του άρθρου 46 του ν.4982/2022. Τα σχέδια των υπολοίπων υπουργικών και κοινών υπουργικών αποφάσεων βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαβούλευσης, προκειμένου να τεθούν άμεσα προς υπογραφή.
Όσον αφορά την πρόβλεψη του νόμου σχετικά με την σύναψη σύμβασης εγκατάστασης με την Ε.Α.Δ.Ε.Π., ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί στην υπ’αρ. 103917/30.12.2024 απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η οποία επισυνάπτεται στο παρόν. Άμεσα θα εκδοθεί και σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος προκειμένου να επιλυθούν τυχόν ζητήματα ερμηνείας του κανονιστικού πλαισίου.
Επισημαίνεται τέλος ότι, η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας ενός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. οικοδομείται επί της ουσιαστικής συνεργασίας της Ε.Α.Δ.Ε.Π. και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και ως εκ τούτου, ο ρόλος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων παραμένει κρίσιμος σε οποιοδήποτε μοντέλο διαχείρισης των επιχειρηματικών πάρκων. Η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και η στήριξη της λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων αποτελεί τον βασικό στόχο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και προκειμένου ο ως άνω στόχος να επιτευχθεί όσο το δυνατό
αποτελεσματικότερα, εργαζόμαστε συστηματικά για τη συνεχή βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα με διαρκή προσαρμογή στα νέα δεδομένα αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς και της εγχώριας μεταποίησης, καλλιεργώντας έτι περαιτέρω τις υγιείς βάσεις αναδιάταξης της λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων».
Παράλληλα, η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στην αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης ανέφερε τα εξής:
«Σε απάντηση της υπ’ αρ. 669/19-12-2024 Αναφοράς του βουλευτή Φραγκίσκου Παρασύρη σχετικά με την σύμβαση εγκατάστασης μεταξύ της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) και των προς εγκατάσταση επιχειρήσεων, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.4982/2022 (Α΄195), ισχύουν τα εξής:
1. Προκειμένου να εγκατασταθεί και να λειτουργεί επιχείρηση εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Π.), απαιτείται να συνάψει σύμβαση εγκατάστασης με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.). Σύμβαση εγκατάστασης απαιτείται κάθε φορά που επέρχεται μεταβολή στο πρόσωπο που έχει δικαιώματα επί του επιχειρηματικού οικοπέδου.
2. Σύμβαση εγκατάστασης είναι η σύμβαση μεταξύ της Ε.Α.Δ.Ε.Π. και της προς εγκατάσταση επιχείρησης, προκειμένου η τελευταία να μπορεί να εγκατασταθεί σε Επιχειρηματικό Οικόπεδο εντός του Ε.Π. και στην οποία εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της εγκατεστημένης επιχείρησης προς την Ε.Α.Δ.Ε.Π. και αντίστοιχα, της Ε.Α.Δ.Ε.Π. προς την τελευταία.
3. Ως ελάχιστο περιεχόμενο της σύμβασης εγκατάστασης ορίζονται η εξειδίκευση των ρυθμίσεων του Κανονισμού Λειτουργίας και η ανάληψη της υποχρέωσης συμμόρφωσης με τις προβλέψεις του. Η σύμβαση εγκατάστασης δύναται να περιέχει και κάθε άλλη συμφωνία ή όρο σχετικά με επιπρόσθετες υποχρεώσεις ή δικαιώματα, χωρίς οι συμφωνίες αυτές να μπορούν να μεταβάλλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση έγκρισης της ανάπτυξης του Ε.Π. ή με οποιονδήποτε τρόπο να τροποποιούν τον Κανονισμό Λειτουργίας.
4. Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις δικαιούνται να χρησιμοποιούν όλες τις κοινόχρηστες υποδομές σύμφωνα με τον προορισμό τους. Επίσης απολαμβάνουν δικαίωμα προτίμησης στην περίπτωση πώλησης μισθωμένων σε αυτές ακινήτων. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η πρόβλεψη του νόμου σχετικά με την σύναψη σύμβασης εγκατάστασης με την Ε.Α.Δ.Ε.Π., είναι ότι αυτή απαιτείται για τις προς εγκατάσταση στο επιχειρηματικό πάρκο επιχειρήσεις και όχι για τις ήδη εγκατεστημένες. Επίσης, δεν υπάρχει σχετική μεταβατική διάταξη που να καλύπτει την απαίτηση σύναψης σύμβασης εγκατάστασης με την Ε.Α.Δ.Ε.Π. σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο του ν.4982/2022 από τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι, οι ήδη εγκατεστημένες, πριν την έναρξη ισχύος του ν.4982/2022, επιχειρήσεις στα επιχειρηματικά πάρκα έχουν συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις προκειμένου να εγκατασταθούν στους εν λόγω οργανωμένους υποδοχείς».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο