ΕΛΛAΔΑ
Κορωνοϊός: «Όρθρος» και «Kraken» αλλάζουν τα δεδομένα
Στην Ελλάδα και οι δύο υποπαραλλαγές - Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων
Την ώρα που η γρίπη καλπάζει στην Ελλάδα αυξάνοντας συνεχώς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δύο νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού έχουν εμφανιστεί, με τους επιστήμονες να τις βάζουν στο μικροσκόπιο.
Μετά την Kraken, έγινε γνωστό ότι έφτασε στην Ελλάδα το άκρως μεταδοτικό στέλεχος «Όρθρος» καθώς βρέθηκαν 93 δείγματα θετικά με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το στέλεχος CH.1.1 βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δυόμιση μήνες.
Το στέλεχος CH.1.1. βαφτίστηκε ανεπίσημα «Όρθρος», το όνομα ενός δικέφαλου σκύλου της ελληνικής μυθολογίας, αδελφού του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας, βρίσκεται όμως υπό παρακολούθηση από τη βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKSHA).
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν διαθέτει ενδείξεις ότι ο «Όρθρος» είναι πιο μεταδοτικός από άλλα στελέχη, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το CH.1.1 πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές στην Όμικρον.
Τι συμβαίνει με την Kraken
Λιγότερο διαδεδομένο φαίνεται πως είναι προς το παρόν στην Ελλάδα το στέλεχος XBB.1.5 «Kraken», καθώς μέχρι σήμερα έχει ανιχνευθεί μόνο σε 7 δείγματα στην Αττική και την Αχαΐα.
Ωστόσο η ανησυχία παραμένει διότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.
Η υπομετάλλαξη XBB.1.5 ευθύνεται για το 28% των περιπτώσεων Covid-19 αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχει κίνδυνος αύξησης της διασποράς της συγκεκριμένης υπομετάλλαξης και στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της υπομετάλλαξης XBB.1.5 είναι αβέβαιος. Μπορεί η συγκεκριμένη υπομετάλλαξη να μην αυξάνει τον αριθμό των νοσηλειών και της βαριάς νόσησης σε πολλές χώρες λόγω της ανοσίας που έχει δημιουργηθεί από προηγούμενες νοσήσεις από άλλες παραλλαγές καθώς και του εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Ωστόσο, ακόμα και εάν η υπομετάλλαξη XBB.1.5 δεν προκαλέσει μεγάλο κύμα σοβαρών λοιμώξεων, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά η γενεαλογία της για την πρόληψη μεταγενέστερων μεταλλάξεων. Τα δισθενή εμβόλια ενισχύουν τα επίπεδα αντισωμάτων ικανών να μπλοκάρουν τη μόλυνση από XBB (και πιθανώς XBB.1.5) σε εργαστηριακές δοκιμές.
οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η υπομετάλλαξη XBB.1.5 υπερέχει ως προς την ανοσολογική διαφυγή. Οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού αμβλύνουν την ισχύ των αντισωμάτων που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση – συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων στελεχών Όμικρον.
Δείτε επίσης
Κορωνοϊός: Στους 186 οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή «Όρθρος»