ΕΛΛAΔΑ
Κοκκύτης: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές - Πώς μεταδίδεται
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο κοκκύτης το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μάλιστα καθιστούν σαφές ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να παραλείπεται ειδικά από τις μέλλουσες μανούλες και τα βρέφη.
Ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πώς «όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε μια δραματική αύξηση. Είναι πάνω από 4.000%. Φέτος, έχουμε περίπου όσα κρούσματα είχαμε την τελευταία 20ετία. Είναι μεγάλος ο αριθμός».
Σχετικά με το που οφείλονται τα τόσα κρούσματα κοκκύτη, ο καθηγητής εξήγησε πως «μπορεί να γίνεται καλύτερη διάγνωση των περιστατικών που τα προηγούμενα χρόνια διέφευγαν. Αλλά κυρίως φαίνεται ότι υπάρχουν εμβολιαστικά κενά.
Πώς κολλάει
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΕΟΔΥ ο κοκκύτης είναι μια βακτηριακή λοίμωξη με συμπτώματα που μιμούνται εκείνα του κοινού κρυολογήματος στο αρχικό στάδιο της νόσου.
Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικα.
Χρόνος επώασης
Ο χρόνος επώασης του κοκκύτη κυμαίνεται συνήθως από 7 έως 10 ημέρες, με εύρος 4-21 ημέρες (και σπανίως έως 42 ημέρες).
Περίπου επτά έως 14 ημέρες μετά, ο βήχας επιδεινώνεται και μετατρέπεται σε σφοδρό και ανεξέλεγκτο. Κατά τη διάρκεια και μετά από αυτά τα συμπτώματα, μερικοί άνθρωποι είναι λαχανιασμένοι ή εξαντλημένοι -μπορεί να κάνουν εμετό ή να νιώθουν ότι πρόκειται να κάνουν,
Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον κοκκύτη;
Για να είναι κάποιος προστατευμένος από νόσηση από τον κοκκύτη θα πρέπει να εμβολιάζεται με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων στο σωστό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα παιδιά και τους ενήλικες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο εμβόλια, το DTaP για παιδιά ηλικίας μικρότερης των 7 ετών και το Tdap για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών, εφήβους και ενήλικες. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο DTaP πρέπει να χορηγείται κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής και στα 4-6 χρόνια, ενώ το εμβόλιο TdaP χορηγείται στην ηλικία 11-12 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών και μετά ως αναμνηστική δόση Td ή Tdap ανά δεκαετία.