ΕΛΛAΔΑ

Η υγειονομική κρίση αύξησε τη ζήτηση παραδοσιακών σπόρων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών

No profile pic

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος η ζήτηση σε παραδοσιακούς σπόρους από Έλληνες και ξένους καλλιεργητές, όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, εμπνευστής και ιδρυτής της Γης του Πελίτι στο Μεσοχώρι Δράμας, της μοναδικής μέχρι σήμερα οργανωμένης προσπάθειας στην Ελλάδα για τη φύλαξη και διάδοση παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών που τείνουν να εκλείψουν.

Με αφορμή των ολοκλήρωση, στις αρχές Μαρτίου, της αποστολής παραδοσιακών σπόρων για τη χρονιά 2020-2021, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης τονίζει με έμφαση πως «ήταν η πρώτη χρονιά που στα τέλη Φεβρουαρίου χρειάστηκε να ανοίξουμε τα αποθέματα σπόρων που φυλάσσουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις μεγάλες ανάγκες σε ζήτηση που υπήρχε. Όλους του προηγούμενους μήνες λαμβάναμε περί τα πενήντα μηνύματα ημερησίως από καλλιεργητές που ζητούσαν σπόρους».

«Αυτό που ζήσαμε πολύ έντονα», συνεχίζει ο κ. Σαϊνατούδης, «τον Μάρτιο του 2020 ήταν τα πολλά αιτήματα από ανθρώπους που ήταν άνεργοι και ήθελαν να έχουν σπόρους για να καλλιεργήσουν και να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της οικογενείας τους. Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού επηρέασε πολλούς συνανθρώπους μας που δεν μπορούσαν να εργαστούν οπότε στράφηκαν στην καλλιέργεια της γης. Από την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, που και πάλι υπήρχαν συνάνθρωποι μας μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, φτάσαμε στην υγειονομική κρίση του σήμερα».

 

Αναπολούν τις γεύσεις των παιδικών τους χρόνων

Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργητών ζητούσαν να τους αποσταλούν σπόροι από τα βασικά λαχανικά, όπως τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, λάχανα. Ωστόσο, δεν έλειψαν κι εκείνες οι περιπτώσεις καλλιεργητών μεγαλύτερης ηλικίας που ζητούσαν ιδιαίτερες ποικιλίες καθώς αναπολούσαν τις γεύσεις που είχαν δοκιμάσει παιδιά και μεγάλωσαν με αυτές. «Για παράδειγμα», σημειώνει ο Παναγιώτης, «ένας κύριος από το Διδυμότειχο ζήτησε μια συγκεκριμένες ποικιλία σόγιας που καλλιεργούσαν στον Έβρο, ενώ ένας άλλος από την Ήπειρο σπόρους από άσπρο καλαμπόκι».

Εκείνο που επίσης προξενεί εντύπωση στους ανθρώπους του Πελίτι είναι τα πολλά αιτήματα που δέχθηκαν από χώρες του εξωτερικού, γεγονός που από τη μια φανερώνει τη μεγάλη ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι και στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τη μεγάλη απήχηση που έχει πλέον το Πελίτι, μέσα από τη διοργάνωση της ετήσιας Γιορτής Σπόρων και της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων.

«Από τον Νοέμβριο του 2020», υπογραμμίζει ο κ. Σαϊνατούδης, «δεχτήκαμε πολλά αιτήματα από το εξωτερικό. Αυτό το αποδώσαμε στην οικονομική κρίση που υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης αλλά και την υγειονομική κρίση. Στη Ευρώπη, όλοι οι σπόροι πωλούνται, στον Πελίτι τους στέλνουμε δωρεάν, ζητάμε μόνο ένα ελάχιστο αντίτιμο για τα έξοδα αποστολής. Ενδεικτικά δεχθήκαμε αιτήματα από την Κύπρο, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία». Μάλιστα, σε περίπου έναν χρόνο, ο σύνδεσμος που δημιουργήθηκε για την αποστολή σπόρων είχε 70.169 προβολές- μηνύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

«Βάζεις έναν σπόρο στη γη και σου δίνει πεντακόσιους πίσω»

Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί χωρίς τους εθελοντές του Πελίτι, που συσκευάζουν σπόρους, βοηθούν με την αποστολή τους και την επικοινωνία με τον κόσμο και χωρίς τους καλλιεργητές που διατηρούν παραδοσιακές ποικιλίες για λογαριασμό του Πελίτι.

«Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς», υπογραμμίζει συγκινημένος ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης και συνεχίζει: «θέλω να παροτρύνω όλους τους Έλληνες και ξένους που αγαπούν τη γη να καλλιεργούν τους σπόρους που πήραν, να τους αυξήσουν, να τους αποθηκεύσουν και το περίσσευμα να το μοιράσουν στους φίλους τους. Όταν καλλιεργούμε την τροφή μας είναι σαν να τυπώνουμε τα δικά μας νομίσματα. Δεν υπάρχει άλλη τράπεζα που να δίνει τόσο μεγάλο επιτόκιο. Βάζεις έναν σπόρο στη γη και σου δίνει πεντακόσιους πίσω».

Οι χιλιάδες φίλοι του Πελίτι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μετά την περσινή αναβολή της διοργάνωσης της καθιερωμένης ετήσιας γιορτής σπόρων, δίνουν φέτος ένα νέο «ραντεβού» στο κατάφυτο Μεσοχώρι Δράμας, στην μοναδικής φυσικής ομορφιάς Γη του Πελίτι, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 για την 21η Γιορτή Σπόρων και την 5η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση