ΕΛΛAΔΑ

Χρυσοχοϊδης: Εκεί που τελειώνει η πολιτική απόγνωση, αρχίζει ο πολιτικός αυτοεξευτελισμός

No profile pic

 Στο κλίμα της σημερινής αντιπαράθεσης αναφορικά με την παρουσία της αστυνομίας στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και σε απάντηση της ανακοίνωσης που εκδόθηκε νωρίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα επανήλθε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στη Βουλή.

"Έγινε αναφορά σε προσαγωγές δικηγόρων. Από πότε οι δικηγόροι δεν προσάγονται, όταν φέρεται να παρανομούν; Σε ποιο δικαιϊκό σύμπαν, συμβαίνουν αυτές οι διακρίσεις πολιτών έναντι του νόμου; Θα ήθελα μια απάντηση πραγματικά", είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: "Έχω κάποιες γνήσιες πολιτικές απορίες, ακούγοντας σας. Έχετε σχεδιάσει ποτέ πολιτικές κατά της αυθαιρεσίας αστυνομικών και πολιτών; Πήρατε μέτρα για την εκπαίδευση και τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας; Για την εξάλειψη της βίας των απανταχού ασύλων ορμητηρίων και καταφυγίων της εγκληματικότητας; Αλλάξατε το πειθαρχικό δίκαιο της αστυνομίας; Δώσατε την ανακριτική δικαιοδοσία και μέσα στο Συνήγορο του Πολίτη να διερευνά περιστατικά αυθαιρεσίας; Βάλατε κάμερες στα ΜΑΤ; Περάσατε από ψυχομετρικά τεστ τους αστυνομικούς; Τους εκπαιδεύσατε; Αλλάξατε τις σπουδές τους; Φτιάξατε δυνάμεις ήπιας αστυνόμευσης, όπως η ΟΔΟΣ; Τι κάνατε τελικώς;".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για τέσσερα χρόνια διέλυσε, λοιδόρησε και απαξίωσε την αστυνομία. "Τρομοκρατήσατε, φοβίσατε τους πολίτες γιατί πολλαπλασιάσατε την αυθαιρεσία, την ανομία, τις καταλήψεις - όπου μόλις προχθές η Ελλάδα καταδικάστηκε με πρόστιμο 350.000 ευρώ γιατί δεν αδειάζατε το PLAZA - γέμισαν τα πανεπιστήμια και οι γύρω δρόμοι ναρκωτικά, ήσασταν παντελώς ανίκανοι να σταθμίσετε ανάμεσα σε δικαιώματα και νομιμότητα. Το χειρότερο, κάνατε το μίσος και την εχθροπάθεια σημαία στην αντιπαράθεση στο δημόσιο και τον κοινωνικό διάλογο. Και φυσικά κάθε Παρασκευή, φλέγονταν οι κάδοι στην Πατησίων καίγονταν λεωφορεία, και έγινε σπορ να καίγονται οι αστυνομικοί των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη", είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: "Αυτός είναι επιεικώς ο μαύρος θλιβερός απολογισμός σας στην ασφάλεια και στη νομιμότητα. Εγώ σας προτείνω να συνέλθετε. Αν μπορείτε. Αν μπορείτε να βγείτε από τις φαντασιώσεις περί αστυνομικής βίας ή από τα στερεότυπα της κακής αστυνομίας. Η πολιτική σας τυφλότητα εξεγείρει τη λογική".

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε, εξάλλου, ότι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης, στην Ελλάδα η κυβέρνηση "πάει ανάποδα". "Όλη η Ευρώπη σήμερα κινείται σε σκληρή αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου αστυνόμευσης και όχι μόνο. Απαριθμώ: Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και πρόσφατα η Γαλλία, όπου είδατε τι γίνεται με τις διατάξεις για τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών. Εδώ στην Ελλάδα, η δεξιά κυβέρνηση πάει ανάποδα. Οδηγεί στον εκδημοκρατισμό, στη φιλελευθεροποίηση, οδηγεί την αλλαγή του επιχειρησιακού δόγματος της αστυνομίας σε κατεύθυνση ήπιας αστυνόμευσης, την αποφασιστική μεν αλλά ήπια αλλαγή των άβατων, ασύλων και λοιπών εγκληματικών πολιτικών σας. Έτσι έχουν πολιτικά τα πράγματα σήμερα στη χώρα. Η στάση σας δυστυχώς γίνεται αντικοινωνική. Η πολιτική σας απομόνωση συγκρίνεται μόνο με την απελπισία που γεννά η επανάληψη από όλους σας των ίδιων κλισέ για ‘οργιο αυταρχισμού', ‘αστυνομικό κράτος', ‘ακροδεξιά πολιτική'. Πιο ανύπαρκτα δεν γίνεται. Πιο κουραστικά δεν γίνεται. Κερασάκι απελπισίας είναι που έχετε την αλόγιστη επιπολαιότητα να κάνετε παιχνιδάκια με ανθοδέσμες. Εκεί που τελειώνει δηλαδή η απόγνωση, αρχίζει ο πολιτικός αυτοεξευτελισμός".

Ένταση και διακοπή

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, είχε οδηγηθεί νωρίτερα σε ολιγόλεπτη διακοπή, μετά από επεισόδιο ανάμεσα στον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Σοφία Βούλτεψη, επεισόδιο που ξέσπασε λίγη μόλις ώρα μετά την ανθοδέσμη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα πρακτικά. Ο Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε να παραδοθεί στον παριστάμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη (σ.σ. όχι να κατατεθεί στα πρακτικά) ανάρτηση συνδικαλιστή αστυνομικού, σύμφωνα με την οποία "η Ελλάδα έπρεπε να τιμά τους νεκρούς του συντάγματος χωροφυλακής Μακρυγιάννη γιατί έσωσαν το 1944 την Ελλάδα από τον ερυθρό ολοκληρωτισμό". Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, ο συνδικαλιστής αστυνομικός δηλώνει πως: "δυστυχώς η ελληνική κοινωνία τιμά μια άλλη "επέτειο" σε κάποιο στενό των Εξαρχείων". Ο Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε η συγκεκριμένη ανάρτηση να μην κατατεθεί στα πρακτικά αλλά να παραδοθεί εμπιστευτικά στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και να μη βγει στη δημοσιότητα ώστε ο υπουργός να αναλάβει και την ευθύνη αντιμετώπισης της συγκεκριμένης ανάρτησης. "Είναι μια ανάρτηση την οποία δεν δίνω στα πρακτικά, γιατί δεν λαϊκίζουμε, και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο υπουργός", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας την αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη που προήδρευε της συνεδρίασης.

"Κύριε Σπίρτζη, επειδή φέρατε μια ανθοδέσμη, την περιφέρατε και τη δίνατε εδώ και εκεί και είναι δουλειά του προεδρείου να πει πως θα προχωράει η συζήτηση. Φέρατε εδώ ένα πράγμα το οποίο έχει τη στήλη των πεσόντων της χωροφυλακής. Είχε εμφύλιο η χώρα. Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που φέρατε εδώ", σχολίασε η Σοφία Βούλτεψη.

"Το έχει αναρτήσει συνδικαλιστής αξιωματικός ομοσπονδίας των αστυνομικών. Αν δεν σας πειράζει αυτό…", ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

"Επειδή κύριε Σπίρτζη δεν γνωρίζετε και δεν έχετε ζήσει τα θέματα όπως εγώ προσωπικώς, έγινε εμφύλιος και έγιναν τα Δεκεμβριανά. Ο καθένας τιμά όποιον θέλει. Δεν θα σας πάρει την άδεια! Υπήρξε εμφύλιος. Προάγγελος ήταν τα Δεκεμβριανά. Θα κάνουμε μαθήματα ιστορίας; Με αυτά που λέτε δεν συμφωνούν ούτε τα κομμουνιστικά στελέχη. Να πάτε να ρωτήσετε", είπε η Σοφία Βούλτεψη και επέμεινε, απευθυνόμενη στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: "Έχει δικαίωμα ο καθένας να είναι με όποιον θέλει. Γιατί δηλαδή πρέπει να είναι με τους ερυθρούς; Δεν κατάλαβα. Δεν έχει δικαίωμα να είναι με το επίσημο κράτος; Σας θυμίζω ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός. Παρέλαβα ένα έγγραφο και πρέπει να αποφασίσω αν θα το δώσω ή αν θα το πετάξω. Είναι μέσα στα καθήκοντά μου να αποφανθώ. Επειδή με μεγάλη συνωμοσιολογία μας είπατε κάτι, ότι δεν φέρατε τίποτα… φέρατε μια ανάρτηση με εμφανέστατη την επιτύμβια στήλη της χωροφυλακής. Σας υπενθυμίζω δε ότι εκείνη την περίοδο πρωθυπουργός ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου που μόλις άκουσε ότι υπήρχε κίνδυνος να επικρατήσουν οι κομμουνιστές - εσείς δεν ξέρω τι είστε - είπε ‘τότε η Ελλάς εχάθη'. 'Αρα, λοιπόν, η χωροφυλακή τελούσε υπό τις οδηγίες του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ουϊνστον Τσώρτσιλ, το 1944, δεν τελούσε υπό τις οδηγίες κανενός άλλου. Θα μας τρελάνετε; Θα έρθετε εδώ να μας κάνετε μαθήματα ιστορίας; Εγώ να το καταχωρήσω βεβαίως αλλά είναι δικαίωμα του ανθρώπου να πει ποιους πρέπει να τιμάμε. Δεν κατάλαβα, ποιους θέλετε να τιμήσουν δηλαδή; Είναι δικαίωμα του καθενός να λέει ότι θέλει. Θα μας φέρετε τον εμφύλιο εδώ μέσα; Είναι δικαίωμα του να λέει ότι η χωροφυλακή της εποχής, που τελούσε υπό τις οδηγίες της νόμιμης κυβέρνησης και τις εντολές της, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ότι πρέπει να τιμώνται. Θα σας πάρει την άδεια;".

"Κυρία Πρόεδρε εύχομαι να μην υιοθετήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, την επιχειρηματολογία σας. Εύχομαι.", είπε ο Χρήστος Σπίρτζης

"Ναι, ναι… Θα υιοθετήσει τη δική σας! Έρχεστε εδώ και μας λέτε ζήτω η Κούβα, ζήτω η Βενεζουέλα, ζήτω ο σύντροφος Λένιν Μορένο, που τους έχει αφήσει και πεθαίνουν στο δρόμο από τον κορωνοϊό… και όλοι αυτοί, θα μας τρελάνετε εδώ μέσα!", είπε η Σοφία Βούλτεψη προκαλώντας και την αντίδραση του Παύλου Πολάκη που έλεγε στην κ. Βούλτεψη ότι "έχει ξεφύγει".

"Ακούστε κύριε Πολάκη, δεν θα σας πάρω την άδεια. Έρχεται κάποιος την ώρα…", ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ.

"'Εχετε ξεφύγει… πιο σεμνά", είπε ο Παύλος Πολάκης.

"Εσείς ξεφεύγετε και σεμνά εσείς. Εσείς δεν θα μας διδάξετε την ιστορία της οικογένειας μας. Εσείς ήρθατε πολύ μετά… εντάξει;", αντέτεινε η Σοφία Βούλτεψη.

"Σταματήστε να μας κάνετε μαθήματα! Αυτό το παραλήρημα δεν θα το συνεχίσετε. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας ακούμε!", της είπε ο κ. Πολάκης.

"Να μην γράφετε τίποτα στα πρακτικά", έδωσε εντολή στους πρακτικογράφους η κ. Βούλτεψη.

"Να μην γράφονται στα πρακτικά αυτά που λέτε εσείς", της απάντησε ο Παύλος Πολάκης, λίγα δευτερόλεπτα προτού η Σοφία Βούλτεψη διακόψει τη συνεδρίαση για λίγα λεπτά μέχρι να σταματήσει η αντιπαράθεση στην αίθουσα της Γερουσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση