ΕΛΛAΔΑ
Χ.Μαμουλάκης: Να θεσμοθετηθεί Άδεια Πένθους για ζευγάρια έπειτα από αποβολή
Ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, έρχεται στο προσκήνιο
SHARE:
Η διαχείριση του πένθους έπειτα από την αποβολή παιδιού, ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, έρχεται στο προσκήνιο από τον αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη και την αν. Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας & Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Ειρήνη Αγαθοπούλου, με τη συνυπογραφή 23 ακόμα Βουλευτών.
Στην Ερώτηση, η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τονίζεται ότι το ποσοστό των αποβολών, της ξαφνικής απώλειας του εμβρύου, δεν είναι αμελητέο και συχνά συμβαίνει σε μια γυναίκα παραπάνω από μια φορά στην ζωή της, έως ότου καταφέρει να έχει αίσια εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος αποβολών αυξάνεται όσο αυξάνει η ηλικία των γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες, φτάνοντας μάλιστα και σε ποσοστό πάνω από το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι μια μεγάλη πλειοψηφία αντιμετωπίζει ή βιώνει τον κίνδυνο της ξαφνικής απώλειας, της μη αίσιας έκβασης της κύησης.
Το γεγονός αυτό έχει πολλαπλό αρνητικό αντίκτυπο στις υποψήφιες μητέρες - βιολογικό, ψυχικο-συναισθηματικό, κοινωνικό - και η αποβολή ως διαδικασία, είναι επώδυνη για την γυναίκα και το ζευγάρι που έχει αποφασίσει ότι επιθυμεί να αποκτήσει παιδί. Εμπεριέχει πληθώρα συναισθημάτων που καταβάλλουν πρωτίστως την υποψήφια μητέρα, μια και όλα συμβαίνουν στο σώμα της και δευτερευόντως ασκεί επίδραση στην μεταξύ του ζεύγους σχέση. Σε άλλες χώρες δε, όπως η Ινδία ή η Νέα Ζηλανδία, η άδεια πένθους ύστερα από αποβολή έχει θεσμοθετηθεί και ισχύει για τις μητέρες, τους συντρόφους τους καθώς και για τους γονείς που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης μητρότητας.
Με δεδομένο τέλος ότι μια αποβολή δεν είναι ασθένεια, είναι μια απώλεια και αυτή η απώλεια απαιτεί χρόνο για το ζευγάρι ή την μητέρα ώστε να ανακάμψει σωματικά και ψυχικά, οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το εάν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών που προαναφέρθηκαν, έτσι ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι γονείς, καθώς και εάν προτίθεται να εντάξει την εν λόγω άδεια αποβολής στο επικείμενο νομοσχέδιο και στο πλαίσιο της εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.