ΕΛΛAΔΑ
Φόβοι για νέα «Λαμπεντούζα» στη Γαύδο - Γιατί πάει στο Κάιρο ο Μητσοτάκης
Ο νέος μεταναστευτικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου λένε Έλληνες λιμενικοί, καθώς η Γαύδος δεν διαθέτει ούτε υποδομές, ούτε ανθρώπινο δυναμικό
Φόβους για μία νέα «Λαμπεντούζα», αυτή τη φορά στην ακριτική Γαύδο εκφράζουν οι λιμενικοί, καθώς το μικρό νησί φτάνει στα όριά του, αφού δέχεται κατά κύματα ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών.
Θορυβημένη η Ευρωπαϊκή ηγεσία, με τρεις Πρωθυπουργούς, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σπεύδει την Κυριακή στην Αίγυπτο με ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ για τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ώστε το Κάιρο να παραμείνει ανάχωμα για εκατομμύρια μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το cnn.gr.
Ο νέος μεταναστευτικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί από τη Λιβύη, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου λένε Έλληνες λιμενικοί, καθώς το μικρό νησί της Γαύδου δεν διαθέτει ούτε υποδομές, ούτε ανθρώπινο δυναμικό.
«Αντιμετωπίζουμε τεράστια πίεση, η κατάσταση παει να ξεφ;yγει θα καταρρεύσουμε» υπογραμμίζουν στελέχη του λιμενικού σώματος σε μία κραυγή αγωνίας. Είναι χαρακτηριστικό πως 683 μετανάστες έφτασαν στο νησί παράνομα ολόκληρο το 2023, ενώ 780 μόνο το πρώτο δίμηνο του 2024.
Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου εντοπίστηκαν 91 μετανάστες.
«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο», διαμηνύει η δήμαρχος του νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη και ζητά άμεση βοήθεια, καθώς όπως λέει προμήθειες δεν υπάρχουν, ούτε μέσα για την υποδοχή όλων αυτών των ανθρώπων.
Η πίεση είναι διαρκώς αυξανόμενη και στα νότια παράλια της Κρήτης, όπου μόνο το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν έρθει από την Αίγυπτο μέσω Λιβύης στη Γαύδο και στην Κρήτη 1.500 άτομα. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Αίγυπτο, το Πακισταν και το Μπαγκλαντές.
Στήριξη «μαμούθ» στην Αίγυπτο
Εν μέσω αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία μαμούθ 7,4 δισ. ευρώ,
Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος να αποτραπεί νέα μεταναστευτική κρίση είναι δια της «διπλωματίας του μεταναστευτικού», κάτι στο οποίο επιμένει και η Ελλάδα.
Η Αίγυπτος συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και τη διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη, έλεγαν παράγοντες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο CNN Greece ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Κάιρο.
Την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ξεκίνησε να προετοιμάζεται ένα πακέτο στήριξης της Αιγύπτου, η οποία αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις και φιλοξενεί 9 εκ. μετανάστες από την Αφρική.
Μετανάστες από τρία μέτωπα δέχεται η Αίγυπτος
Η Ελλάδα διεκδικεί την ευρύτερη δυνατή ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Αίγυπτο. Το Κάιρο έχει να διαχειριστεί χιλιάδες Σουδανούς μετανάστες που λόγω εμφυλίου φτάνουν στις όχθες του Νείλου, έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή στα σύνορά της και μια εκτός ελέγχου κατάσταση στη Λιβύη, η οποία μοιάζει με “σουρωτήρι” στο μεταναστευτικό.
Η βοήθεια στην Αίγυπτο θα είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί σε τρίτη χώρα, κάτι που δείχνει το μέγεθος της Ευρωπαϊκής ανησυχίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, 1 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί άμεσα στο Κάιρο, ενώ 4 δισ. θα δοθούν μέσω ενός προγράμματος τους ΔΝΤ το οποίο θα συνδέεται με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Αίγυπτο.
φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης
"Κραυγή" αγωνίας των Δημάρχων της Κρήτης για το μεταναστευτικό