ΕΛΛAΔΑ

Έρχεται παράταση lockdown μετά τις 7 Ιανουαρίου

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ολοκληρωτική άρση του lockdown δεν μπορεί να γίνει αν δεν πέσουν σημαντικά τα κρούσματα του κορωνοϊού

No profile pic

Την παράταση του lockdown που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και σχεδόν δύο μήνες εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο και τα κρούσματα του κορωνοϊού δεν σημειώνουν την επιθυμητή πτώση παρά το μεγάλο διάστημα των περιορισμών, ενώ προβληματισμός επικρατεί για την Αττική. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN ΤV και της Σοφίας Φασουλάκη, το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί είναι ξεκάθαρο. Όσο οι ΜΕΘ τελούν κάτω από ασφυκτική πίεση, δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωτική άρση του lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων θα συνεχίζεται.

Ως εκ τούτου, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα αργήσουμε να δούμε άρση των περιορισμών. Τα βήματα για το άνοιγμα της χώρας θα γίνουν ένα ένα, ενώ όπως τονίζουν οι ειδικοί, προτεραιότητα έχουν τα σχολεία και έπειτα το λιανεμπόριο. Το άνοιγμα της εστίασης θα έρθει τελευταίο, αν και εφόσον τα στοιχεία αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας το επιτρέψουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να ανεβάσουν ρολά το Φλεβάρη ή το Μάρτιο, ενώ το άνοιγμα των σχολείων -που θα γίνει πρώτο- θα κρίνει πολλά.

Το επιδημιολογικό φορτίο θα κρίνει τις αποφάσεις για λιανεμπόριο και σχολεία

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος «την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, εξήγησε πως δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί άμεσα και εξήγησε πως θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως στην Αττική φαίνεται πως υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ στην Θεσσαλονίκη μια ταχεία πτώση και τόνισε πως αν στην Αττική συμβεί κάτι, όπως για παράδειγμα μια έξαρση θα έχουμε πολλές δυσκολίες. 

«Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα. Είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια», κατέληξε μιλώντας στον Σκάι.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση