ΕΛΛAΔΑ

Ελληνοτουρκικά: Δύσκολη ακόμη και η συζήτηση για ΜΟΕ, λέει η Αθήνα

Οι επιλογές για την όποια ενεργοποίηση άλλων διαύλων, πλην εκείνου μεταξύ των δύο υπουργών Εθνικής Αμυνας, είναι περιορισμένες. Εξαιρετικά δύσκολη πρέπει να θεωρείται η πιθανότητα επανεκκίνησης των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όσο διαρκούν οι τρέχουσες συνθήκες.

Ελληνοτουρκικά: Δύσκολη ακόμη και η συζήτηση για ΜΟΕ, λέει η Αθήνα

Η επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους υψηλούς τόνους και στη ρητορική περί αιφνιδιασμού της Ελλάδας «κάποια νύχτα» δεν αποτελεί μια κίνηση η οποία δεν αναμενόταν από την Αθήνα, αν και όχι προτού συμπληρωθεί καν ένα 24ωρο από τη 40λεπτη συνάντηση των δύο υπουργών Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Παρότι ορισμένοι «διαβάζουν» το σύνολο της χθεσινής τοποθέτησής του ως διαφορετικής από τα συνήθη, είναι απολύτως σαφές ότι ο κ. Ερντογάν επιλέγει να κρατήσει ο ίδιος τον ρυθμό των όποιων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Οι δηλώσεις Ερντογάν καταγράφονται και μετά τις διαρροές τουρκικών διπλωματικών πηγών περί ετοιμότητας για διάλογο, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σε κάθε περίπτωση, θα κριθεί σε βάθος χρόνου η όποια επιθυμία των Τούρκων για διάλογο.

Χθες το πρωί, όπως και τις περισσότερες από τις προηγούμενες ημέρες, τουρκικό UAV προχώρησε σε υπερπτήση στην Κανδελιούσσα.

Η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας Παναγιωτόπουλου – Ακάρ και η παράλληλη συζήτηση για διεύρυνση αυτών των επαφών σε διαφορετικά επίπεδα αποτελεί πάντως μια θετική εξέλιξη, αν και κανένας δεν σπεύδει να δηλώσει αισιόδοξος. Αλλωστε και χθες το πρωί, όπως και τις περισσότερες από τις προηγούμενες ημέρες, τουρκικό UAV προχώρησε ξανά σε υπερπτήση στην Κανδελιούσσα.

Πέρα βέβαια από την τακτική επίμονων υπερπτήσεων σε νησίδες, όπως η Κίναρος και η Κανδελιούσσα, ειδικά από τον Αύγουστο και έπειτα, στο πεδίο δεν έχει καταγραφεί κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή από τη γενικότερα προσεκτική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή η ιδιόρρυθμη τακτική της Αγκυρας να προκαλεί, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται πρόθυμη να συζητάει, δεν αποτελεί επίσης κάποιο νεωτερισμό, καθώς ανάλογη στάση τηρούσε, για παράδειγμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του «Ορούτς Ρέις» το 2020.

Ενώ αναμένεται να εγκατασταθεί στην Αθήνα ο νέος πρέσβης της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγές, ο οποίος ενδεχομένως να αποτελέσει και τον κρίκο για όποιες νέες εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα, οι επιλογές για την όποια ενεργοποίηση άλλων διαύλων (πλην εκείνου μεταξύ των δύο υπουργών Εθνικής Αμυνας) είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες. Κατ’ αρχάς, η επί της αρχής συμφωνία των κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ για συχνές μεταξύ τους συναντήσεις σηματοδοτεί τη βούληση των δύο πλευρών να υπάρχει αμεσότητα επικοινωνίας ανάμεσά τους προκειμένου να αποφευχθεί κάποια κλιμάκωση ή κάποιο στρατιωτικό ατύχημα. Το γεγονός ότι αυτός ο δίαυλος είναι μεταξύ των υπουργών και όχι των στρατιωτικών, όπως ήταν στο παρελθόν, οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι μετά το πραξικόπημα του 2016 η δυνατότητα των αξιωματικών του τουρκικού στρατού να συζητούν με τους Ελληνες συναδέλφους τους περικόπηκε δραστικά. Επιπλέον, εξαιρετικά δύσκολη πρέπει να θεωρείται η πιθανότητα επανεκκίνησης των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) όσο διαρκούν οι τρέχουσες συνθήκες.

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – Βρετανίας
Το ενδιαφέρον των Βρετανών για την Ανατολική Μεσόγειο αντικατοπτρίζει η πληθώρα κοινών ασκήσεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Τη Δευτέρα το αντιτορπιλικό «HMS Defender» θα πραγματοποιήσει άσκηση στα δυτικά της Κρήτης με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ελλη» και μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενώ την Τετάρτη δύο βρετανικά «Typhoon» θα απογειωθούν από τη βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου και θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση με ελληνικά F-16 από την Κρήτη στην περιοχή ανατολικά της Καρπάθου. Για την αυξανόμενη ελληνοβρετανική συνεργασία είχε χθες επαφές στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση