ΕΛΛAΔΑ
Δυστύχημα στα Τέμπη: Το χρονικό της τραγωδίας - Νεκροί, τραυματίες και αμέτρητα γιατί
Σε κατάσταση σοκ η χώρα πενθεί για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, η πλειονότητα των οποίων νέα παιδιά...
Το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της ιστορίας της βιώνει η χώρα μας, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Μαρτίου, με την είδηση της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη να συγκλονίζει την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη.
Η σφοδρότητα της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών πρόδιδε ότι πρόκειται για εθνική τραγωδία και, όσο περνούσαν οι ώρες, αυτό επιβεβαιωνόταν με τον χειρότερο τρόπο.
42 νεκροί και 72 τραυματίες, είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης μέχρι τώρα. Συγγενείς των επιβατών σπεύδουν στα νοσοκομεία για να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους τους.
Η σφοδρότητα της σύγκρουσης και η μεγάλη έκρηξη που προκλήθηκε από αυτή, είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί εκ των νεκρών να απανθρακωθούν ή και να διαμελισθούν, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αναγνώρισή τους.
Ο Βασίλης Ηλιόπουλος τόνισε πως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, μιας και θεωρεί πως θα εντοπιστούν κι άλλοι νεκροί μέσα στις επόμενες ώρες.
Ανατριχιαστική ήταν και η περιγραφή του για τα πρώτα τρία βαγόνια του επιβατικού τρένου, που "είχαν γίνει άμορφη μάζα".
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο σημείο της τραγωδίας, από όπου και εγγυήθηκε ότι θα μαθευτούν τα αίτια. Λίγο αργότερα, τέθηκε τριήμερο πένθος στη χώρα, ενώ με απόφαση των υπουργών, Μάκη Βορίδη και Χρήστο Σταϊκούρα, τα θύματα θα κηδευτούν δημοσία δαπάνη.
Λίγα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες, όπου έκανε ξεκάθαρα λόγο για "τραγικό ανθρώπινο λάθος", ενώ διαμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι "η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά και οι ευθύνες θα αποδοθούν".
Στα Τέμπη έδωσε το παρών και ο Αλέξης Τσίπρας, όπου έκανε αυτοψία στο σημείο του δυστυχήματος και σε μια λιτή δήλωσή του, εξέφρασε την οδύνη του και τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων.
Μετά την ανείπωτη τραγωδία, ο Κώστας Καραμανλής υπέβαλε την παραίτησή του "ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων".
Υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασύρουν ανθρώπους
Μπροστά στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των ελληνικών σιδηροδρόμων βρίσκονται τα συνεργεία διάσωσης που εξακολουθούν να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των συρμών.
Στο σημείο του δυστυχήματος δύο τεράστιοι γερανοί ανασήκωναν κομμάτια από τα επιβατικά βαγόνια που έχουν συνθλιβεί από την τρομακτική σύγκρουση και έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδηρικών.
Μέχρι τις 11 είχαν ανασυρθεί και άλλες σοροί ανθρώπων μέσα από τα διαλυμένα βαγόνια.
Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί κυρίως στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά και σε νοσοκομεία της Κατερίνης, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.
Στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας βρίσκονταν μέχρι πρότινος πολλά ασθενοφόρα και κυρίως πυροσβεστικά οχήματα, μαζί με δυνάμεις του ΕΚΑΒ και δύο ομάδες ΕΚΑΜ από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.
Οι ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ με κοπτικά εργαλεία και χρησιμοποιώντας φιάλες οξυγόνου έκοβαν λαμαρίνες από τα πρώτα βαγόνια ψάχνοντας για ανθρώπους.
Στην περιοχή η οσμή του καμένου κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα αφού μετά τη μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική, άρπαξαν φωτιά τα τρία πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου.
Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων
Βαρύ το κλίμα στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς συγγενείς των θυμάτων της αμαξοστοιχίας προχωρούν στην ταυτοποίηση των σορών. Το κλίμα που επικρατεί είναι βουβό και αρκετοί άνθρωποι είναι σε απόγνωση.
Οι συγγενείς των θυμάτων λαμβάνουν την ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη από ειδική ομάδα, ενώ δεν είναι λίγοι που ακόμη αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι παραμένουν αγνοούμενοι.