ΕΛΛAΔΑ
Δερμιτζάκης: Χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα έξτρα καραντίνα
Εκτίμησε ότι υπάρχει μια συγκράτηση των κρουσμάτων αλλά τα μέτρα που θα αποδώσουν θα φανούν τις επόμενες ίσως 4-5 μέρες
SHARE:
Ψύχραιμος και αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εν μέσω του lockdown, εμφανίστηκε μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης
Όπως είπε, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα μειωθούν σε 4 εβδομάδες περίπου.
Εκτίμησε ότι υπάρχει μια συγκράτηση των κρουσμάτων αλλά τα μέτρα που θα αποδώσουν θα φανούν τις επόμενες ίσως 4-5 μέρες.
Μιλώντας, για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι χρειάζεται υποστήριξη ο τομέας Υγείας. Είναι απαραίτητο να γίνουν βρεθούν νέες κλίνες για να εξυπηρετήσουν όσους έχουν ανάγκη, αλλά και σε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Σχολίασε παράλληλα, τα όσα ακούγονται για αυστηροποίηση των μέτρων, ακομη και στο πλαίσιο της Κίνας. Κατά τη γνώμη του, είναι νωρίς να συζητάμε για αυτά και υπογράμμισε ότι πρέπει να περιμένουμε να αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα.
«Δίνεται και λάθος επικοινωνιακό μήνυμα, γιατί όταν ο άλλος ακούει ότι θα γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα χαλαρώνει και σου λέει είτε φορέσω τώρα τη μάσκα είτε όχι θα γίνουμε Κίνα και αυτό είναι λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όπως είπε η άρση των μέτρων θα γίνει αφού σταθεροποιηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων φτάσουν περίπου στα 500.
Για τα ευχάριστα νέα από τον χώρο των εμβολίων, είπε ότι θα ξεκινήσουν ήδη οι εγκρίσεις μέσα στον Δεκέμβριο. Είναι ευχάριστα τα νέα διότι ήδη υπάρχουν 3 φαρμακευτικές εταιρίες που προχωρούν με σημαντικά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι είναι ασφαλείς και είναι βασικό να πειστεί ο κόσμος ότι το εμβόλιο είναι και αποτελεσματικό και να το κάνουν. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευάλωτες ομάδες, ενώ αν εφαρμοστεί το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση και γίνονται κάθε μήνα 2 εκατομμύρια εμβόλια στον πληθυσμό ίσως μετά τον Απρίλιο και αφού έχει εμβολιαστεί το 60-70% τότε ίσως επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα που γνωρίζαμε.