ΕΛΛAΔΑ
Coding Bees: Γυναίκες και κορίτσια και στην Κρήτη, μαθαίνουν γλώσσες προγραμματισμού!
Τα προγράμματα της Mataroa είναι δωρεάν - Τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας με την εγγραφή.
SHARE:
Στην Καλαμάτα, τα Τρίκαλα, το Ηράκλειο, την Κοζάνη, την Ξάνθη και τη Χαλκίδα, γυναίκες και κορίτσια σηκώνουν τα μανίκια, ελέγχουν τα πληκτρολόγια και ετοιμάζονται να κατακτήσουν γλώσσες προγραμματισμού ώστε να γίνουν «Coding Bees», δηλαδή «μέλισσες που γράφουν κώδικα». Κορίτσια 10 έως 16 ετών αλλά και ενήλικες γυναίκες, είτε έχουν ήδη γνώσεις και εμπειρία είτε όχι, θα έχουν την ευκαιρία εντελώς δωρεάν να εξοικειωθούν, ανάλογα προς το επίπεδό τους, με ψηφιακά εργαλεία και να εκπαιδευτούν στη γνώση εργαλείων προγραμματισμού. «Η νέα γενιά, έχει μία πρωτόγνωρη άνεση με τη χρήση κάθε είδους τεχνολογίας, από τα smartphones, τα video games και τα social media, έως και παιχνίδια που συνδυάζουν τη ρομποτική και τον προγραμματισμό. Η παθητική χρήση της τεχνολογίας έχει μικρή αξία και έχουμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε την επόμενη γενιά δημιουργών τεχνολογίας αντί για απλούς καταναλωτές τεχνολογίας!» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Παπαδόπουλος, συνιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Mataroa που τρέχει το πρόγραμμα. «Επιπλέον, όλες οι σύγχρονες θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν την τεχνολογία ως βασικό εργαλείο και είναι γεγονός πως οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και καλύτερα αμειβόμενες για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με σχεδόν κάθε αναφορά» επισημαίνει ο ίδιος.
Ωστόσο, υπάρχει, δυστυχώς, και στο πεδίο της τεχνολογία ανισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες και μάλιστα, ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «το χάσμα των φύλων είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα εν έτει 2022 και ο κλάδος της τεχνολογίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ξεκινάει από το σχολείο και την οικογένεια και συνεχίζεται σε κάθε στάδιο της ζωής των κοριτσιών και των γυναικών. Τα στερεότυπα έχουν πολύ ισχυρά θεμέλια». Σύμφωνα με έκθεση της PwC του 2020, μόνο το 27% των φοιτητριών, σε σχολές που αφορούν την τεχνολογία, θα σκεφτόταν μια καριέρα στην τεχνολογία, σε σύγκριση με το 61% των ανδρών. «Παρά τις έντονες συζητήσεις και στον τεχνολογικό κλάδο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται, να αμείβονται ανεπαρκώς και συχνά να υφίστανται διακρίσεις. Όλα τα παραπάνω δεν είναι μόνο μία ελληνική πραγματικότητα. Είναι ακριβώς το ίδιο σε ολόκληρο τον κόσμο -από τις πλέον αναπτυγμένες κοινωνίες, έως και τις λιγότερο αναπτυγμένες» υπογραμμίζει ο συνιδρυτής της οργάνωσης Mataroa. Η ανάγκη για την ανατροπή των στερεοτύπων που αποτρέπουν τις γυναίκες από την ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες και, ειδικά, την τεχνολογία είναι προφανής και όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος «το μέλλον μπορεί να αλλάξει, με μικρές (ή και μεγάλες) πρωτοβουλίες που θα ξεκινήσουν τη συζήτηση, θα εκπαιδεύσουν και θα κινητοποιήσουν κορίτσια και γυναίκες».
Σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση Mataroa, εκτός από την πρόσφατη πρωτοβουλία «Coding Bees», υλοποιεί σταθερά από το 2015 το πρόγραμμα CodeGirls. Πρόκειται για «ένα ολοκληρωμένο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεχνολογίας, για κορίτσια 10 έως 16 ετών, που ζουν στην ελληνική περιφέρεια, με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Με το CodeGirls, προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τα κορίτσια αντιλαμβάνονται την τεχνολογία και φαντάζονται ότι μπορούν να είναι οι δημιουργοί της, σε ένα πιο ελκυστικό, χωρίς αποκλεισμούς, εργασιακό περιβάλλον τεχνολογίας» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Μάλιστα, η νέα πρωτοβουλία της οργάνωσης έχει την υποστήριξη του Google.org, δηλαδή του φιλανθρωπικό βραχίονα της Google, μετά από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία και αξιολόγηση, με στόχο «να κάνει την τεχνολογία γυναικεία υπόθεση» όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος. «Mε τη χρήση καινοτόμων εργαλείων και την καθοδήγηση έμπειρων εισηγητριών, επαγγελματιών στον χώρο της τεχνολογίας, γυναίκες κάθε ηλικίας και ανεξάρτητα από την τεχνολογική τους εμπειρία, θα έρθουν πιο κοντά στην τεχνολογία, θα εμπλουτίσουν τις τεχνολογικές τους δεξιότητες και θα μυηθούν στον κόσμο του προγραμματισμού» τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη πρόσβαση και συμμετοχή, φροντίζουμε να υπάρχουν διαθέσιμοι υπολογιστές για όλες τις συμμετέχουσες που πιθανόν δεν έχουν».
Γυναίκες κατακτούν την τεχνολογία σε όλη την Ελλάδα
Ήδη περισσότερα από 480 κορίτσια ηλικίας 10 έως 16 ετών έχουν εκπαιδευτεί στις γλώσσες προγραμματισμού HTML5, CSS3 και JavaScript χάρη στο πρόγραμμα CodeGirls σε Καλαμάτα, Κοζάνη, Τρίκαλα, Πάτρα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Λαμία και Ερμούπολη. «Πολλά από τα κορίτσια είναι σε συνεχή επαφή με το Mataroa και τις εισηγήτριες του προγράμματος. Σύμφωνα με μία έρευνα που κάναμε το 2021, 65% των συμμετεχόντων συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «τέσσερις από τις πρώτες συμμετέχουσες στα πρώτα CodeGirls, είναι πλέον εισηγήτριες στο πρόγραμμα Coding Bees, ενώ σπουδάζουν σε θετικές πολυτεχνικές και πανεπιστημιακές σχολές». Οι εισηγήτριες του προγράμματος είναι σημαντικός άξονας της επιτυχίας τους καθώς ο στόχος δεν είναι μόνο η εξοικείωση με την τεχνολογία αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας. «Είναι γυναίκες μηχανικοί, προγραμματίστριες και επαγγελματίες στον χώρο της τεχνολογίας. Ο στόχος του CodeGirls είναι απλός αλλά σημαντικός: να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να εξοπλίσει τα κορίτσια με δεξιότητες τεχνολογικές και μη. Μέσω του προγράμματος καταφέρνουμε να ενισχύσουμε τη νοοτροπία τους με αυτοπεποίθηση, να απομυθοποιήσουμε τα στερεότυπα για τις γυναίκες και την τεχνολογία, να τις εκπαιδεύσουμε σε περιζήτητες τεχνολογίες προγραμματισμού & ανάπτυξης ιστοσελίδων και τέλος, να προσφέρουμε επαγγελματική καθοδήγηση, μέσω της αλληλεπίδρασης με επιτυχημένες γυναίκες επαγγελματίες» αναφέρει ο συνιδρυτής της οργάνωσης.
Η επιλογή των πόλεων της περιφέρειας, αντί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ήταν μονόδρομος για τη Mataroa. Κατ’ αρχάς, «η έδρα του Mataroa είναι η Καλαμάτα, η οποία είναι και η πόλη καταγωγής μου, οπότε είναι και η πόλη στην οποία νοιώθουμε μεγάλη άνεση και χαρά να υλοποιούμε τα προγράμματά μας. Πέρα από αυτό, η Καλαμάτα είναι αντικειμενικά μια φανταστική πόλη, οπότε και η επιλογή είναι εύκολη» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας ότι η περιφέρεια είναι εκ των πραγμάτων «το σημείο ενδιαφέροντος» της οργάνωσης. «Από εκεί και πέρα τα δύο αστικά κέντρα της χώρας έχουν υπερπληθώρα από δράσεις για τη νέα γενιά, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου δεδομένο για την περιφέρεια. Παρόλ’ αυτά, θεωρώ ότι η περιφέρεια είναι κλειδί για την ανάπτυξη της Ελλάδας, για την επόμενη μέρα της και για το πώς φανταζόμαστε εμείς ότι θα θέλαμε να είναι η χώρα και η κοινωνία της στο μέλλον. Στην ουσία, εάν κάνεις μια μικρή τομή σε μια μικρή κοινωνία, ο αντίκτυπος είναι πάρα πολύ μεγάλος και βλέπεις την αλλαγή πολύ γρήγορα» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Καθώς τα προγράμματα της Mataroa είναι δωρεάν, τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας με την εγγραφή. Οι γυναίκες και τα κορίτσια που ενδιαφέρονται μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της οργάνωσης www.mataroa.org για περισσότερες πληροφορίες. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Coding Bees», γυναίκες κάθε ηλικίας, ανάλογα με τις γνώσεις τους και την προηγούμενη εμπειρία τους, θα εκπαιδευτούν σε βασικά ψηφιακά εργαλεία, π.χ. τις λειτουργίες του email και των μηχανών αναζήτησης, το cloud, την ασφαλή και λειτουργική περιήγηση στο internet, ή θα εξοικειωθούν με την χρήση των γλωσσών προγραμματισμού HTML, CSS και JavaScript, και με πλατφόρμες ανάπτυξης ιστοσελίδων με ελάχιστη ή καθόλου χρήση προγραμματισμού. «Για τη συμμετοχή δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στην πληροφορική ή κάποια εξειδίκευση, αλλά ενδιαφέρον και πάθος για την τεχνολογία και την γνώση!» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως λέει ο ίδιος, το συμπέρασμα όλων των ετών που ήδη υλοποιούνται οι δράσεις της οργάνωσης είναι ότι «όταν προσφέρονται τα κατάλληλα εφόδια και το κατάλληλο περιβάλλον τα κορίτσια και οι γυναίκες διαπρέπουν και παράγουν αξία και αποτελέσματα. Επίσης, η ελληνική περιφέρεια χρειάζεται περισσότερες δράσεις που εφοδιάζουν την νέα γενιά με τις δεξιότητες του μέλλοντος. Έχει όρεξη, πολύ ταλέντο και παίζει βασικό ρόλο στο αύριο της Ελλάδας!».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ