ΕΛΛAΔΑ
Άκης Σκέρτσος: Τις επόμενες 5-7 ημέρες θα αξιολογήσουμε τα μέτρα
Τι είπε για τα δημοτικά σχολεία
SHARE:
«Αλλάζει συνεχώς η ροή των δεδομένων σχετικά με τον ιό και αυτό οδηγεί σε προσαρμογή των πολιτικών και των αποφάσεων που λαμβάνονται» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τη «μαύρη Πέμπτη» με τριπλό αρνητικό ρεκόρ με 3.316 κρούσματα κορωνοϊού, 50 νεκρούς, 310 διασωληνωμένους, ο κ. Σκέρτσος απάντησε ως προς το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στα δημοτικά σχολεία:
«Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι' αυτά».
Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων δείχνουν ότι σε έναν πληθυσμό 1,5 εκατ. συνολικά στην εκπαίδευση, το ποσοστό μαθητών και εκπαιδευτικών που έχει βρεθεί θετικό στον Covid-19 βρίσκεται στο 0,01%, το οποίο είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα, δεν απέκλεισε ούτε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, σημείωσε ότι «τα δεύτερα κύματα είναι συνήθως πιο φονικά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξοπλιζόμαστε καλύτερα και να ενημερώνουμε με ψυχραιμία και διαφάνεια».
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι υπάρχει σημαντικό όντως πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά σε άλλες περιοχές, όπως τα Ιωάννινα, τα μέτρα έχουν αποδώσει .
Ο υφυπουργός κάλεσε τους πολίτες μικρότερης ηλικίας να προστατέψουν με τη στάση τους τούς μεγαλύτερους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα έχουμε 188 κρούσματα σε πολίτες άνω των 60 ετών. «Όσο αυξάνεται η πληρότητα των ΜΕΘ τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαχείριση» ανέφερε.
Σχετικά με τις ΜΕΘ και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει «δημιουργική λογιστική», καθώς από τις 517 ΜΕΘ που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση σε λίγες μέρες θα είναι περισσότερες από 1.100 και λίγο αργότερα θα είναι πάνω από 1.300, δηλαδή πάνω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Πολύ περισσότερες ΜΕΘ δε λύνουν το πρόβλημα, το πρόβλημα το λύνει η εφαρμογή των μέτρων» τόνισε ο κ. Σκέρτσος. Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως ότι «το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας με πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά, οδήγησε σε εφησυχασμό την κοινωνία, όχι την πολιτεία».