ΕΛΛAΔΑ
Αγωνία για τους μελισσοκόμους της Λάρισας
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ήδη τα μελίσσια τους στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή του πευκόμελου.
SHARE:
Στιγμές αγωνίας ζούνε τις τελευταίες ημέρες αρκετοί μελισσοκόμοι από την περιοχή της Λάρισας καθώς οι συνεχόμενες πυρκαγιές κυρίως στο νησί της Εύβοιας τους επηρεάζουν άμεσα.
Όπως εξηγούν έμπειροι μελισσοκόμοι στο Larissanet.gr δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ήδη τα μελίσσια τους στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή του πευκόμελου.
Ο κύριος όγκος όμως της μεταφοράς των μελισσιών θα γινόταν καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τα μέσα του Σεπτέμβρη και μετά. Τώρα όλοι αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο προορισμό για τα μελίσσια τους. Το πρόβλημα όμως φυσικά και δεν είναι στο που θα πάνε τα μελίσσια τους οι Λαρισαίοι ή οι όποιοι μελισσοκόμοι αλλά στο μέγεθος της καταστροφής που είναι τεράστια.
Όπως αναφέρει το https://oreinomeli.wordpress.com, το 20% του ελληνικού μελιού παράγονταν στη Βόρεια Εύβοια. Η καταστροφή είναι τεράστια για την ελληνική μελισσοκομία. Μάλιστα εκφράζονται αμφιβολίες από ειδικούς για το αν το δάσος θα ξαναδώσει μέλι όταν επανέλθει σε 15-20 χρόνια.
Το 60-65% όλης της ελληνικής παραγωγής μελιού είναι πευκόμελο. Αυτό παράγεται κυρίως σε τρεις περιοχές. Β. Εύβοια, Χαλκιδική και Θάσο. Στη Β. Εύβοια παράγεται περίπου το 1/3 του πευκόμελου όλης της Ελλάδας. Δεδομένου ότι το πεύκο είναι η πιο σταθερή νομή, καθώς όλα τα υπόλοιπα μέλια παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στις αποδόσεις χρόνο με το χρόνο, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής για την ελληνική μελισσοκομία. Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ντόπιους παραγωγούς καθώς πολλοί μελισσοκόμοι της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας ζούσαν από το πευκόμελο της Β. Εύβοιας.
Το δάσος, προσθέτει το oreinomeli.wordpress.com εφόσον αφεθεί ανενόχλητο και αν δεν αλλάξει η χρήση γης θα επανέλθει σε ένα διάστημα 20 ετών. Όμως το πευκόμελο παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica, το οποίο κάηκε μαζί με τα δέντρα και δεν είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει μαζί τους. Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι όσοι μελισσοκόμοι χάσουν τα μελίσσια τους στις φωτιές δεν δικαιούνται αποζημίωση αν η πυρκαγιά αποδοθεί σε εμπρησμό.