No profile pic

Κατσικακι κλεφτικο με πατάτες, πιπεριές, ρίγανη και μαντζουράνα τυλιγμένο σε λαδόχαρτο, δεμένο σε πακετάκι που ψήνεται υπομονετικά για ώρες στο φούρνο και γίνεται λουκούμι. Διαλέξτε ένα ωραίο κομμάτι από κατσικι - ή από αρνί αν θέλετε - βρείτε λαδόχαρτα, σπάγκους και τα συναφή, υπολογίστε και κάμποσες ώρες σιγανού ψησίματος και έτοιμο το έδεσμα για το πασχαλινό τραπέζι.

Σε καιρούς χαλεπούς- καλή ώρα - κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας αρκετοί ανηφόριζαν στα βουνά, έφτιαχναν λημέρια και ζούσαν εκεί αρνούμενοι να συμβιβαστούν με την υποταγή, την οικονομική εκμετάλλευση, την απειλή της ζωής τους. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα βουνά έκανε τους ανυπότακτους κλέφτες εφευρετικούς στην καθημερινότητά τους. Τα κοπάδια που βρίσκονταν στα βουνά ήταν η λύση στην πείνα τους. Συνήθως, έκλεβαν ζώα, τα έσφαζαν και τα έψηναν στη γη, κρυμμένα μέσα σε λάκκους, στη θράκα, με κομμάτια τυριού για νοστιμιά και βουνίσιων μυρωδικών, κυρίως άγριων σκόρδων, δάφνης και κουμαριάς. Το σημερινό κλέφτικο έχει τις ρίζες του σε εκείνη τη συνήθεια των κλεφτών, πολύ εξελιγμένη βέβαια και απολύτως προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα. Είναι όμως ένας πολύ ωραίος τρόπος να μαγειρέψετε χωρίς ιδιαίτερη επιτήρηση και κόπο, και να έχετε ένα κρέας τρυφερό, πολύ ζουμερο και αρωματικό.

ΥΛΙΚΑ

1.200 γρ. κατσίκι σε μερίδες ή ενιαίο κομμάτι 2 μέτριες πατάτες 1 πιπεριά Φλωρίνης 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό 4-5 σκελίδες σκόρδο 2 φύλλα δάφνης μερικά κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης και μαντζουράνας χυμός και ξύσμα από μισό λεμόνι 100 ml λευκό κρασί 50 ml ελαιόλαδο 100 γρ. κεφαλοτύρι αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις. Σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί τοποθετούμε μια σχάρα, αν έχουμε, και απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα, καφέ, την κλασική παλιού τύπου. Συνήθως, είναι πολύ μεγάλες αυτές οι λαδόκολλες του μπακάλη οπότε θα χρειαστεί να τη διπλώσετε στα δύο. Από πάνω τοποθετείτε χιαστί δύο κομμάτια λευκού χαρτιού ψησίματος, όπως φαίνεται στο βίντεο. Αδειάζετε το κρέας πάνω στα λαδόχαρτα. Κόβετε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, "κυδωνάτες" και τις "φυτεύετε" γύρω από το κατσικάκι ή ανάμεσά του αν είναι σε μερίδες. Κάνετε το ίδιο με την πιπεριά. Βάζετε τη δάφνη, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα, προσθέτετε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Ρίχνετε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τέλος, αδειάζετε το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού. Κλείνετε πρώτα τις λευκες λαδόκολλες, στη συνέχεια διπλώνετε και τις καφέ, με προσοχή να μην ανοίξουν οι εσωτερικές λευκές. Αφού φτιάξετε ένα πακέτο σφιχτό, που να μην έχει "διαρροές", δένετε σαν "δώρο" με σπάγκο κατάλληλο για ψήσιμο. Δένετε το πακέτο με το κατσικάκι αρκετά σφιχτά, και δύο τρεις φορές γύρω γύρω. Ψήνετε το κρέας για μια ώρα στους 200 βαθμούς, στη συνέχεια χαμηλώνετε στους 170 και αφήνετε να μαγειρευτεί για 2 ώρες ακόμη. Αφού περάσουν τρεις συνολικά ώρες στο φούρνο, βγάζετε το ταψί, κόβετε τον σπάγκο και ανοίγετε τα λαδόχαρτα. Κόβετε με ψαλίδι ο,τι περισσεύει από τα λαδόχαρτα ή τα μαζεύετε γύρω γύρω ώστε να μην εξέχουν και πετάγονται πολύ πάνω από το ταψί. Τοποθετείτε τα κομμάτια του τυριού διάσπαρτα και τρίβετε ξύσμα από μισό λεμόνι. Τσεκάρετε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και προσθέστε ανάλογα με το γούστο σας. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο για 40-45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει και να απορροφηθεί η περιττή υγρασία που δίνει το μαγείρεμα σε… κλειστό "περιβάλλον". Σερβίρετε το κατσικάκι με μια ωραία πράσινη σαλάτα, εεε και λίγο τζατζικάκι από δίπλα, χρειάζεται κι αυτό.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση