ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με λεμόνι
Δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύεται με λευκαντικό χλωρίου
Το λεμόνι είναι ένα δημοφιλές και αποτελεσματικό προϊόν καθαρισμού, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με αυτό. Ο χυμός λεμονιού μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ορισμένες επιφάνειες και υφάσματα.
Ο χυμός λεμονιού είναι αποτελεσματικός στον καθαρισμό πολλών πραγμάτων. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την αντιμετώπιση δύσκολων λεκέδων από τα ρούχα, αλλά και για την εξάλειψη δυσάρεστων οσμών που προκαλούν διάφορες τροφές όπως τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, από τις σανίδες κοπής στην κουζίνα.
Όμως, ο χυμός λεμονιού δεν είναι κατάλληλος για χρήση σε όλες τις επιφάνειες και τα υφάσματα και, κυρίως, δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύεται με λευκαντικό χλωρίου, ούτε με προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη, καθώς ο συνδυασμός αυτός παράγει επικίνδυνες τοξικές αναθυμιάσεις.
Οι 5 περιπτώσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το λεμόνι σε ότι αφορά τον καθαρισμό
- Μην αναμειγνύετε το λεμόνι με χλωρίνη
- Σε επιφάνειες από φυσική πέτρα
- Σε δάπεδα από σκληρό ξύλο
- Σε αντικείμενα με επιμετάλλωση ορείχαλκου
- Σε ρούχα με σκούρα ή έντονα χρώματα
Χλωρίνη
Το λευκαντικό με ενεργό χλώριο δημιουργεί μια χημική αντίδραση που παράγει τοξικό αέριο χλώριο, όταν αναμιγνύεται με οξέα. Μπορεί να έχετε ακούσει να μην αναμιγνύετε τη χλωρίνη με ξύδι. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για το χυμό λεμονιού. Σε καμία περίπτωση, μην αναμιγνύετε λευκαντικό με ενεργό χλώριο ή προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη με χυμό λεμονιού.
Φυσική Πέτρα
Οι επιφάνειες από φυσική πέτρα, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων, των δαπέδων, των επίπλων και των αξεσουάρ στο σπίτι, δεν πρέπει να εκτίθενται σε χυμό λεμονιού. Το οξύ στο χυμό λεμονιού μπορεί να προκαλέσει κηλίδες σε μάρμαρο, γρανίτη, σχιστόλιθο και άλλες φυσικές πέτρες.
Δάπεδα από σκληρό ξύλο
Ο χυμός λεμονιού μπορεί να βλάψει την επίστρωση στο δάπεδο από σκληρό ξύλο, δημιουργώντας μια θαμπή εμφάνιση και αφήνοντας τα δάπεδα επιρρεπή σε φθορές. Αποφύγετε τον καθαρισμό δαπέδων από σκληρό ξύλο με λεμόνι και, εάν πέσει ένα κομμάτι λεμονιού ή χυθεί χυμός λεμονιού στο πάτωμα, καθαρίστε το γρήγορα για να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο έκθεσης της επιφάνειας στο κιτρικό οξύ.
Επιμετάλλωση ορείχαλκου
Ενώ ο συμπαγής ορείχαλκος μπορεί να καθαριστεί χρησιμοποιώντας λεμόνι ή άλλα όξινα καθαριστικά, τα επενδεδυμένα με ορείχαλκο αντικείμενα δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με χυμό λεμονιού, καθώς μπορεί να προκληθεί διάβρωση.
Αλλά πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από συμπαγή ορείχαλκο έναντι πλάκας ορείχαλκου; Κάντε μια δοκιμή με μαγνήτη: Κρατήστε έναν μαγνήτη πάνω στο αντικείμενο – εάν ο μαγνήτης δεν έλκεται από το μέταλλο, είναι συμπαγής ορείχαλκος, αλλά εάν αισθανθείτε μαγνητικό τράβηγμα, το κομμάτι είναι κατασκευασμένο από πλάκα ορείχαλκου και στην περίπτωση αυτή απαγορεύεται να χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού.
Ρούχα με σκούρα ή έντονα χρώματα
Ο χυμός λεμονιού μπορεί μεν να έχει λευκαντική δράση σε σκούρα και έντονα χρώματα ρούχα και υφάσματα, αλλά παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια του χρώματος. Αποφύγετε να το πιέζετε απευθείας σε ρούχα με ζωηρά χρώματα, οικιακά είδη και ταπετσαρίες.
Εναλλακτικές λύσεις
Αντί να χρησιμοποιείτε λεμόνι για τον καθαρισμό, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:
- Για δύσκολους λεκέδες, χρησιμοποιήστε ένα λευκαντικό χωρίς χλώριο.
- Για να απομακρύνετε μυρωδιές, χρησιμοποιήστε ξύδι ή ένα αιθέριο έλαιο.
- Για να γυαλίσετε τις επιφάνειες, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο λευκαντικό.
Με λίγη έρευνα, μπορείτε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να καθαρίσετε τα αντικείμενα του σπιτιού σας χωρίς να τα βλάψετε