ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες;

Οι καλύτεροι τρόποι ώστε να διατηρηθούν οι πετσέτες φρέσκες και καθαρές, όπως τους υποδεικνύουν ειδικοί αλλά και χρόνια προσωπικής εμπειρίας είναι οι εξής:

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες;

 

Οι πετσέτες θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε τρεις μέρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να τις πλένετε αμέσως. Μπορούν άνετα να περιμένουν μέχρι την ημέρα του προγραμματισμένου πλυντηρίου, με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα.

Οι καλύτεροι τρόποι ώστε να διατηρηθούν οι πετσέτες φρέσκες και καθαρές, όπως τους υποδεικνύουν ειδικοί αλλά και χρόνια προσωπικής εμπειρίας είναι οι εξής:

Με δεδομένη τη γρήγορη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, βακτηρίων και ιδρώτα, κατά κανόνα ενδείκνυται η αλλαγή πετσέτας περίπου κάθε τρεις ημέρες.

Φυσικά μπορείτε να τις αλλάζετε και συχνότερα, αν ας πούμε κάνετε ντους περισσότερες από μια φορά την ημέρα.

Όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ρίξετε την πετσέτα στο καλάθι με τα άπλυτα, καλύτερα να την αφήσετε πρώτα να στεγνώσει εντελώς, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να αρχίσει να μυρίζει ή να αναπτυχθούν βακτήρια.

Όσον αφορά τους λεκέδες, προτείνεται η προεργασία της πετσέτας πριν το πλύσιμο, καθώς τα ειδικά καθαριστικά δρουν αποτελεσματικότερα αν έχουν αρκετό χρόνο ώστε να απορροφηθούν. Οι πετσέτες μπορεί να λεκιαστούν από κρέμες περιποίησης προσώπου ή μαλλιών, με το υπεροξείδιο του βενζολίου και τα οξέα άλφα υδροξειδίου να ευθύνονται συχνότερα για τον αποχρωματισμό τους -οπότε ρίξτε μια ματιά στα συστατικά του προϊόντος που έχετε χρησιμοποιήσει προτού σκουπιστείτε με την πετσέτα, γιατί ο αποχρωματισμός τους ενδέχεται να είναι μόνιμος.

Συνιστάται επίσης να χρησιμοποιείτε σκούρες ή οικονομικές πετσέτες για το ντεμακιγιάζ και την περιποίηση του δέρματός σας.

Κάποιοι λεκέδες βγαίνουν με λευκαντικό, αλλά αυτό με τίποτα δεν πρέπει να περιέχει χλωρίνη όταν πρόκειται για χρωματιστές πετσέτες, ή ακόμη και για λευκές αν είναι βαμβακερές γιατί και αυτές είναι βαμμένες και η χλωρίνη θα αποχρωματίσει ακόμη και αυτές. Για τέτοιες περιπτώσεις κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα με οξυγόνο.

Οι καινούργιες πετσέτες πρέπει να πλυθούν τουλάχιστον μία φορά πριν τη χρήση τους, με κάποιους να προτείνουν δύο πλύσεις, ώστε να φύγει το υπερβολικό χνούδι. Δοκιμές έχουν δείξει πως το ιδανικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με περίπου πέντε πλυσίματα. Το πρώτο πλύσιμο πάντως είναι απαραίτητο λόγω των μαλακτικών, των χημικών που χρησιμοποιούνται για τον κορεσμό των χρωμάτων, ακόμη και της φορμαλδεΰδης, που συχνά έχουν προσθέσει οι κατασκευαστές.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν πλύσιμο με κρύο νερό σε πρόγραμμα για ευαίσθητα, καθώς έτσι διατηρείται το χρώμα και η απαλότητα μιας πετσέτας στο πέρασμα του χρόνου. Φυσικά απαιτείται υψηλή θερμοκρασία και περισσότερος χρόνος πλυσίματος, ώστε να απολυμανθούν, αν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος ή, εναλλακτικά, υψηλή θερμοκρασία και γρήγορο πλύσιμο με την προσθήκη λίγου σαπουνιού, περί τις δύο κουταλιές της σούπας, καθώς μεγαλύτερη ποσότητα θα άφηνε υπολείμματα.

Ορισμένοι προτείνουν οι πετσέτες να πλένονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα, ούτως ώστε να αποφευχθεί τυχόν επαφή με αντικείμενα που μπορεί να τις βλάψουν, όπως φερμουάρ κοκ.

Αν έχετε κάνει προεργασία για τους λεκέδες, καλό είναι να ελέγξετε τις πετσέτες πριν τις βάλετε στο στεγνωτήριο για να δείτε αν είναι καθαρές. Γιατί οι λεκέδες μπορεί να γίνουν μόνιμοι, οπότε ίσως βοηθήσει ένα δεύτερο πλυντήριο πριν το στέγνωμα για να τους εξαφανίσει σε περίπτωση που επιμένουν.

Όλοι οι ειδικοί και τα άρθρα αποτρέπουν από τη χρήση μαλακτικών στις πετσέτες, καθώς μπορεί να τις κάνουν λιγότερο απορροφητικές. Αν όμως δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην απαλή αίσθηση, μπορείτε ενίοτε να χρησιμοποιείτε μαλακτικό, υπό τον όρο πως πλένετε τις πετσέτες συχνότερα. Η δουλειά μιας πετσέτας είναι αποκλειστικά το να απορροφά το νερό από το σώμα σας, οπότε για ποιο λόγο να διακινδυνεύσετε την αποτελεσματικότητά της; Κάποιοι προτείνουν ακόμη να χρησιμοποιείτε μάλλινα μπαλάκια για στέγνωμα.

Ως προς το τελευταίο, αντί να βάζετε τις πετσέτες όλες μαζί, ορισμένοι προτείνουν να τις τινάζετε πριν το στεγνωτήριο, καθώς έτσι αποφεύγετε το να ενωθούν σε μια μάζα και μειώνετε την ποσότητα της υγρασίας που έχουν συγκρατήσει, ενώ στεγνώνουν πιο γρήγορα και δεν ζαρώνουν.

Προκειμένου να αποφύγετε τη φθορά του υφάσματος, θα πρέπει το στέγνωμα να γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και να τις βγάζετε αμέσως μόλις στεγνώσουν, αλλιώς λέγεται πως το εξωτερικό τους θα αρχίσει να φθείρεται. Αν όμως έχουν ακόμη υγρά σημεία, να τις βάλετε ξανά στο στεγνωτήριο για μερικά λεπτά ή να τις απλώσετε έξω ώσπου να στεγνώσουν εντελώς.

Αν καθαρίζετε τις πετσέτες σας μετά από ασθένεια ή τραυματισμό και θέλετε να τις απολυμάνετε, μερικές φορές μπορείτε να τις στεγνώνετε σε υψηλή θερμοκρασία. Το στεγνωτήριο είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να καταπολεμήσετε τους παθογόνους μικροοργανισμούς, που πολλές φορές επιβιώνουν από μια πλύση με ζεστό νερό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους The New York Times - Φωτογραφία από ksta97 από το Pixabay

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση