ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Πώς να φτιάξετε χούμους από γλυκοπατάτα: Τι θα προσφέρει στην υγεία σας

Αυτό το χούμους γλυκοπατάτας δεν περιέχει λίπος και πολύ νόστιμο.

No profile pic

Το κλασικό χούμους φτιάχνεται με ρεβύθια. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό.

Απολαύστε την χούμους από γλυκοπατάτα με πίτες ολικής αλέσεως ή χρησιμοποιήστε την αντί για μαγιονέζα στα σάντουιτς.

Χούμους από γλυκοπατάτα

Συστατικά

500 γραμμάρια γλυκοπατάτες, ψημένες, χωρίς την φλούδα

115 γρ. ψητές κόκκινες πιπεριές, στραγγισμένες, με αφαιρεμένη την μαυρισμένη φλούδα

3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο σκόρδο, ψιλοκομμένο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο

1 πρέζα πιπέρι καγιέν

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Οδηγίες παρασκευής

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, πολτοποιήστε τις γλυκοπατάτες, τις ψητές κόκκινες πιπεριές, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το κύμινο, το καγιέν και το αλάτι.

Επεξεργαστείτε το μείγμα μέχρι να γίνει αρκετά λείο. Μεταφέρετε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.

Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Διατροφικές πληροφορίες (ανά μερίδα)

Μερίδες: 4

Μέγεθος μερίδας: 1/2 φλιτζάνι

Θερμίδες: 130

Υδατάνθρακες: 28 γρ.

Χοληστερόλη: 0 mg

Κορεσμένα λιπαρά: 0 γρ.

Φυτικές ίνες: 3 γρ.

Πρωτεΐνη: 3 γρ.

Νάτριο: 460 mg

Γλυκοπατάτα: Οφέλη για την υγεία

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Μια και μόνο γλυκοπατάτα σας δίνει το 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή καθώς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι επίσης καλή για το αναπαραγωγικό σας σύστημα και για σημαντικά όργανα, όπως η καρδιά και τα νεφρά.

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε:

Βιταμίνες Β

Βιταμίνη C

Ασβέστιο

Σίδηρο

Μαγνήσιο

Φώσφορο

Κάλιο

Θειαμίνη

Ψευδάργυρο

Φυσικές ενώσεις, που ονομάζονται καροτενοειδή, δίνουν στις γλυκοπατάτες το πλούσιο χρώμα τους. Τα καροτενοειδή είναι επίσης αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να προστατεύουν τα κύτταρα σας από την καθημερινή βλάβη των ελευθέρων ριζών.

Οι γλυκοπατάτες κέρδισαν τον χαρακτηρισμό “υπερτροφή”, λόγω της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που έχουν.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στα εξής:

Καρκίνος: Τα καροτενοειδή στις γλυκοπατάτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Οι μωβ γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε μια άλλη φυσική ένωση, που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Αυτή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαβήτης: Οι ενώσεις στις γλυκοπατάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η βραστή γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρό σας τόσο γρήγορα.

Καρδιακή νόσος: Έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να μειώσουν την “κακή” (LDL) χοληστερόλη. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Οι μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Α, που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές σας να πάθετε αυτή την ασθένεια των ματιών, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

Παχυσαρκία: Η μωβ γλυκοπατάτα συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα και εμποδίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Πηγή:iatropedia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση