Σε λίγες μέρες θα μπούμε στην φθινοπωρινή σεζόν και τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες όσον αφορά τα κοκτέιλ. Τα κοκτέιλ μας θα πρέπει να είναι λιγότερο φρουτένια από τα καλοκαιρινά, σε πιο ζεστές αποχρώσεις και φυσικά με πιο ισχυρή γεύση, ώστε να ξεχνάμε ότι ο καιρός αρχίζει να γίνεται λιγάκι πιο δροσερός.
Επιλέξαμε 5 κοκτέιλ τα οποία θα σας εντάξουν όμορφα στο φθινοπωρινό κλίμα, μέχρι φυσικά να αρχίσουμε να επιλέγουμε κάποια κοκτέιλ για πιο χαμηλές θερμοκρασίες.
Συστατικά
- 60 ml μπέρμπον ή ουίσκι
- 1 κύβος άσπρης ζάχαρης ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού
- 3 σταγόνες Angostura bitters
- 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Διαδικασία
Σε ένα ποτήρι του ουίσκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και την βρέχουμε με την ανγκοστούρα. Αν είναι κύβος, τον πιέζουμε με το γουδοχέρι ή ένα κουταλάκι να λιώσει καλά. Αν είναι σκληρή και δεν λιώνει εύκολα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σόδα (περίπου 1 κουταλιά της σούπας). Προσθέτουμε 4 – 5 παγάκια και το ουίσκι.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος του πορτοκαλιού δύο λωρίδες από τη φλούδα του. Διπλώνουμε μία-μία τις λωρίδες στη μέση, πάνω από το ποτήρι, με το εξωτερικό μέρος του φλοιού τους προς τα έξω, έτσι ώστε να απελευθερωθούν μέσα στο ποτό τα αιθέρια έλαιά τους. Ανακατεύουμε λίγο με έναν αναδευτήρα για να ανακατευτεί το ουίσκι με την λιωμένη ζάχαρη και… άσπρο πάτο!
Manhattan
Συστατικά
- 40 ml rye ουίσκι ή μπέρμπον (η αυθεντική συνταγή είναι µε rye ουίσκι σίκαλης)
- 20 ml κόκκινο βερµούτ
- 5 ml angostura bitter
Διαδικασία
Σε ένα ποτήρι αναδεύσεως βάζετε όλα τα υλικά και άφθονο σκληρό πάγο. Ανακατεύετε µε προσοχή – µε κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και όχι κυκλικές (γιατί έτσι δεν λιώνει εύκολα ο πάγος )- και σερβίρετε σε old fashioned ποτήρια, χωρίς να προσθέσετε άλλο πάγο.
Για πιο ξηρή εκδοχή µπορείτε να αντικαταστήσετε το κόκκινο βερµούτ µε λευκό extra dry.
Glasgow
Συστατικά
- 60 ml blended ουίσκι
- 30 ml γαλλικό βερμούτ
- 1 κουτ. γλυκού αψέντι
- 1 σταγόνα Peychaud’s bitters
Διαδικασία
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ μαζί με σπασμένο πάγο. Ανακατέψτε καλά και στην συνέχεια σουρώστε σε ένα παγωμένο ποτήρι
Negroni
Συστατικά
- 30 ml τζιν
- 30 ml Campari
- 30 ml γλυκό κόκκινο βερμούτ
Διαδικασία
Ανακατεύετε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο και σουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι με μία φέτα πορτοκάλι.
Añejo New Fashioned
Συστατικά
- 60 ml Casamigos añejo tequila
- 7,5 ml σιρόπι αγαύης
- 2 σταγόνες orange bitters
- 2 σταγόνες Angostura bitters
Διαδικασία
Προσθέστε τα συστατικά σε ένα σέικερ. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε γρήγορα για 30 έως 40 δευτερόλεπτα. Σουρώστε σε ένα ποτήρι. Προσθέστε ένα μεγάλο παγάκι και γαρνίρετε με μια φλούδα ποστοκαλιού τυλιγμένη γύρω από ένα κεράσι Luxardo.