Οι παραιτήσεις στο Βενιζέλειο, η υποστελέχωση και οι ευθύνες

Μια διαφορετική ματιά από το διευθυντή της ΜΕΘ Ανέστη Κιούλπαλη ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στην πολιτική που είχε ακολουθηεί παλιότερα

Μια διαφορετική άποψη για τα οσα συνέβησαν στο Βενιζέλειο και τις παραιτήσεις των ειδικευόμενων εκφράζει ο διευθυντής της ΜΕΘ Ανέστης Κιούλπαλης ο οποίος καταθέτει -δημόσια- τη δική του θέση για τα όσα συμβαίνουν.

Αν και μακροσκελής η ανάλυση που κάνει αξίζει να την προσέξει κανείς:

"Τις τελευταίες μέρες γίναμε όλοι μάρτυρες ενός οργίου φημών σε βάρος του νοσοκομείου μας, με αποκορύφωση την ομαδική παραίτηση των τριών ειδικευόμενων της ορθοπαιδικής κλινικής. Το πρόβλημα της φυγής των νέων γιατρών και η έλλειψη ειδικευόμενων δεν αφορά βέβαια μόνο στο Βενιζέλειο. Η πολιτικη που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια ηταν καταστροφική για την υγεία. Μαζικές συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων που συμπλήρωσαν τον εργασιακό βίο η βιάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν για να προλάβουν τα χειρότερα. Καμία πρόσληψη μόνιμου γιατρού δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τωρα, μόνο κάποιοι επικουρικοί μπαλωναν τρύπες. Τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, υποβαθμισμένα, με το προσωπικό εξουθενωμένο, με μειωμένες αποδοχές, κάποια έκλεισαν, αλλά συγχωνεύτηκαν και κάποια είχαν αφεθεί να υπολειτουργούν με προοπτική να κλείσουν.

Οι νέοι γιατροί μετανάστευσαν μαζικά σε άλλες χώρες γιατί δεν έβλεπαν καμία προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, μιας και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία δεν άφηνε περιθώριο ουτε στον ιδιωτικό τομέα. Σ' αυτο το σημείο θα ήθελα να επισημάνω οτι υπάρχουν κλινικές που δεν εχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και άλλες που ειναι εντελώς απογυμνωμένες απο ειδικευόμενους. Αυτο πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους των κλινικών με τα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά ειναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί σε αλλους χώρους και οχι στο Facebook.

Η σημερινή πολιτικη ηγεσία αποφάσισε να στηρίξει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Σε όλα τα νοσοκομεία προκυρηχθηκαν θέσεις επιμελητών β για μόνιμες προσλήψεις. Προς το παρόν ειναι λίγες και δεν καλύπτουν όλα τα κενά αλλά η αρχή έγινε και έπεται συνέχεια. Μόνο η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης και η προοπτική απασχόλησης θα αντιστρέψει το ρεύμα και θα επιστρέψουν οι νέοι γιατροί στην πατρίδα.

Μια δεύτερη φήμη κυκλοφορεί και προκαλεί ανησυχια στους συναδέλφους αφορά στα εργαστήρια του νοσοκομείου. Υπήρχε πράγματι μια απόφαση των προηγούμενων διοικήσεων να αφεθούν να μαραζώσουν τα εργαστήρια με στραγγαλισμό πόρων και προσωπικού ώστε να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα εργολαβικά στο πρότυπο του τομέα καθαριότητας και τεχνικής υποστήριξης. Νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, μιας και οι δυο τομείς που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες δηλαδή και η καθαριότητα και η συντήρηση των μηχανημάτων έγιναν σημαντικά ακριβότερες για το δημόσιο, αλλά και οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία δούλευαν με συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, ντροπή για τον πολιτισμό μας. Δεν ξεχνάμε βέβαια και την υποχρεωτική διασύνδεση του νοσοκομείου μας με το ΠΓΝΗ και τι καταστροφικές συνέπειες θα είχε εάν δεν είχαμε αντιδράσει όλοι μας να τις αποτρέψουμε. Και σε αυτο το ζήτημα η σημερινή κυβέρνηση πήρε την σωστή απόφαση: άρση της διασύνδεσης και αυτόνομη πορεία του βενιζελειου στο μέλλον. Εχει ηδη δημοπρατηθεί η νέα πτέρυγα και οι εργασίες θα αρχίσουν μετά το φθινόπωρο. 

Γινονται νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού. Η υποβάθμιση ανήκει στο παρελθόν. Αυτο που με εξοργίζει ειναι που τις φήμες αυτές, εκτός απο λίγους καλόπιστους ανθρώπους που πραγματικά ανησυχούν για το μέλλον του νοσοκομείου τις διακινούν εκείνοι ακριβώς που ανέχτηκαν και στήριξαν πολιτικά αυτές τις καταστροφικές για το νοσοκομείο επιλογές. Όλοι μας γνωρίζουμε την πρόταση του διευθυντη ιατρικής υπηρεσίας για το μέλλον του νοσοκομείου. Επισης όσοι θέλετε μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση στο Facebook του προέδρου του ιατρικού Συλογου Ηρακλείου για το πρόβλημα της ορθοπαιδικής κλινικής. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας."

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ