Οι αντιδράσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπογραφές που...δεν εξηγούνται με τη λογική

Πώς γίνεται να προωθούν ορισμένοι λογικές που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος;

Τελικά όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν! Και «οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι παλιές πρακτικές παραμένουν». Δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα, έχουν βολευτεί οι πάντες στη συνήθεια- κι έτσι και η περιοχή μας χάνει το τρένο της ανάπτυξης , είναι πια προφανής και καθυστέρηση στο καίριο ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης και της προσαρμογής μας στα δεδομένα της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Εδώ και χρόνια δεν αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τον ήλιο και τον άνεμο, είμαστε δέσμιοι καθώς είμαστε ξεπερασμένων αντιλήψεων, φοβικών συνδρόμων, αλλά και εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης, το αυτονόητο καθίσταται ζητούμενο.

Αντί να πρωταγωνιστούμε στον πλεονεκτικό χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τελικά μένουμε ουραγοί. Οι αιτίες πολλές και διαφορετικές. Με θεατές και αθέατες πλευρές που καλλιεργούν την σύγχυση και την παραπληροφόρηση, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις που κατά καιρούς εκφράζει μερίδα πολιτών σε διάφορες περιοχές.

Και οι μεν διαφωνίες στις δημοκρατίες είναι θεμιτές και επιβεβλημένες, αλλά εδώ έχουμε το φαινόμενο μικρές μειοψηφίες αρνούνται πεισματικά την υλοποίηση έργων καθαρής ενέργειας, παρασύροντας (;) ακόμη και δημοτικές αρχές. Πολλοί από τους αντιδρώντες συντάσσονται χωρίς καλά, καλά να γνωρίζουν τους λόγους διαμαρτυρίας. Το παράδοξο είναι πως υπογράφουν κείμενα που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις διακηρύξεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι εκείνο που συνέβη με την προσφυγή του Δήμου Σητείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητά την ακύρωση του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου, επειδή δεν θέλουν στην περιοχή τους το Αιολικό Πάρκο.

Στο κείμενο της προσφυγής μάλιστα, υποστηρίζεται ότι αφού οι Δήμοι Ρεθύμνης και Αμαρίου συναινούν στο έργο, τότε να γίνει εκεί και το Αιολικό Πάρκο.

Την αντιπρόταση αυτή υπογράφουν 55 πολίτες της Σητείας και ...155 Ρεθυμνιώτες! Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Οι τελευταίοι γνώριζαν τι υπέγραψαν ή όχι; ΄Έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά ενόψει της συζήτησης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 6 Μαϊου, θα μάθουμε και πραγματικά το εύρος και την ουσία της αντίδρασης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ