Ο ρατσιστής ομογενής που ήρθε στην Ελλάδα για να...βρίσει τους μαύρους

Ζητούν ακόμη και τη σύλληψή του

 

Ο Ανταμ Κατζαβέλος ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Νότια Αφρική, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστός και εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι και σχολιαστής ειδήσεων σε ραδιοφωνικό σταθμό. 

Πριν λίγες ημέρες για τον Ανταμ Κατζαβέλος δημιουργήθηκε στο Twitter ένα hashtag με το όνομά του, #AdamCatzavelos, μέσω του οποίου οι χρήστες του Twitter τον... έλουζαν κανονικά. Κάποιοι μάλιστα ζητούσαν και τη σύλληψή του. 

Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε ένα βίντεο που πόσταρε ο Κατζαβέλος από την Ελλάδα, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με την σύζυγό του Κέλι. 

Στο βίντεο αυτό ο Ανταμ Κατζαβέλος δηλώνει ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς λέει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ δεν βλέπει τριγύρω του κανέναν μαύρο, βρίζοντας και χρησιμοποιώντας ρατσιστικές εκφράσεις. 

Συγκεκριμένα, λέει στο βίντεο ο Κατζαβέλος: «Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια περιγραφή του καιρού εδώ: Καταγάλανος ουρανός, υπέροχη ημέρα, καταπληκτική θάλασσα και  κανένας κάφρος στον ορίζοντα. Γαμάτος παράδεισος στην γη». (Η λέξη που προκάλεσε είναι η αποκαλούμενη K-word «kaffir», η οποία μεταφράζεται ως κάφρος στα ελληνικά όπου χρησιμοποιείται όμως με άλλη σημασία. Στη Ν. Αφρική είναι ένας ακραία ρατσιστικός όρος που αποδίδεται υποτιμητικά σε μαύρους. Ο όρος kaffir χρησιμοποιούνταν υποτιμητικά μετά το 1948, όταν εγκαθιδρύθηκε το σύστημα του απαρτχάιντ. Το 2000 η βουλή της Νοτίου Αφρικής ψήφισε νόμο για την προαγωγή της πρόληψης των αθέμιτων διακρίσεων, ο οποίος έχει μεταξύ των πρωταρχικών στόχων του την πρόληψη της χρήσης όρων λόγου μίσους όπως kaffir. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν πολίτες της Νοτίου Αφρικής που έκαναν χρήση του όρου kaffir οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και καταδικάστηκαν. Μια δήλωση που έγινε κατά τη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου 2008 του κοινοβουλίου της Νοτίου Αφρικής δείχνει πώς γίνεται η χρήση της λέξης kaffir σήμερα: Πρέπει να προσέξουμε να μην χρησιμοποιήσουμε υποτιμητικές λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να ξεφτυλίσουν τους μαύρους σε αυτή τη χώρα. Λέξεις όπως το Kaffir, το coolie, το Boesman, το hotnot και πολλές άλλες έχουν αρνητικές έννοιες και παραμένουν προσβλητικές καθώς χρησιμοποιούνταν για να υποβαθμίσουν, να υπονομεύσουν και να ξεγυμνώσουν τους Νοτιοαφρικανούς από την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια τους ). 

Οι αντιδράσεις για το βίντεο αυτό δεν περιορίστηκαν στο Twitter. Προμηθευτές του εστιατορίου St Georges Fine Foods του πατέρα του Ανταμ Κατζαβέλος σταμάτησαν τη συνεργασία μαζί του, με την επιχείρηση να αναγκάζεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την... απόλυση του Ανταμ! 

Και τελειωμό δεν είχαν οι αντιδράσεις. Η σύζυγός του Ανταμ Κατζαβέλος εργάζεται ως μάνατζερ στην Nike  η οποία αναγκάστηκε να κρατήσει κλειστά κάποια από τα καταστήματά της στη Νότια Αφρική, την ώρα που πολλοί χρήστες του Twitter παρότρυναν σε μποϊκοτάζ της εταιρείας. Σε ανακοίνωσή της η Nike σημείωσε ότι ο ίδιος δεν εργάζεται στην εταιρεία, ενώ πρόσθεσε: «Η Nike αντιτίθεται στις διακρίσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ανθρώπινης ικανότητας σε όλους —από κάθε φυλή, θρησκεία, εθνικότητα, γένος και σεξουαλικό προσανατολισμό».

Ακόμη και το σχολείο των παιδιών του χαρακτήρισε τον Κατζαβέλος ανεπιθύμητο, αν και τα παιδιά θα συνεχίσουν να φοιτούν εκεί. 

Στο Γιοχάνεσμπουργκ γίνονται ακόμη και διαδηλώσεις κατά του Κατζαβέλος, ενώ ενώσεις δικαιωμάτων ζητούν από την αστυνομία την άμεση σύλληψή του.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ