"Ο λαός διάλεξε τη χούντα της πλειοψηφίας αντί τη χούντα των στρατών"

Πιο δυνατός ο Ερντογάν πια;

Τροφή για σκέψη, με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία, δίνει ο Γιάννης Γιγουρτσής, μόνιμος κάτοικος της Κωνσταντινούπολης. Η χθεσινή απόπειρα του στρατού απασχολεί την κοινή γνώμη διεθνώς και σίγουρα προβληματίζει. Όμως ... μεταξύ ποιων εναλλακτικών επέλεξε ο τουρκικός λαός; Κοινοποιώντας την ανάρτηση στο Facebook, Τούρκου φίλου, ο Γ.Γιγουρτσής εκθέτει την πτυχή της ενίσχυσης του Ερντογάν από όλη αυτή την υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 200 ανθρώπους αλλά και ... το τί επέλεξε τελικά ο τουρκικός λαός.

Η ανάρτηση του Γ.Γιγουρτσή στο facebook

Αντιγράφω το στάτους ενός νέου Τούρκου φίλου που εκτιμώ την κρίση του. Δεν χρειάζεται να πω ποιος είναι-εκτός αν μου δώσει την άδεια. Δεν είναι εποχές για να εκτίθεται κανείς και να εκθέτει, βρίσκω ωστόσο ενδιαφέρουσα την συνοπτική και καίρια περιγραφή:

"Χθες τη νύχτα μια μικρή ομάδα (υπολογίζω πως περίπου 10 χιλιάδες άτομα. Ενώ ο συνολικός αριθμός του στρατού είναι 1 εκατομμύριο) προσπάθησε να αναλάβει την ευθύνη της χώρας. Εισέβαλαν το κρατικό κανάλι, το Αεροδρόμιο Ατατούρκ, τη Γέφυρα Βοσπόρου, την εφημερίδα Χουριγέτ, το κανάλι CNN Turk και άλλα μερικά σημαντικά κτίρια. Ανακοινώθηκε με το ζόρι το άρθρο της απόπειρας του πραξικοπήματος μέσω του κρατικού καναλιού. Με τα τανκς βγήκαν στους δρόμους στις πολλές πόλεις της χώρας. Βομβάρδισαν τη Βουλή. Ο Ερντογάν και οι άλλοι πολιτικοί αμέσως το αντέδρασαν παταγωδώς. Ο Ερντογάν δήλωσε ξεκάθαρα "να βγείτε στους δρόμους και σταματήστε τους." Οι χοτζάδες κάλεσαν τον λαό στους δρόμους...
Τελικά, η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο αριθμός των νεκρών υπολογίζω πώς θα φθάσει σε 200. Πάνω από 1200 συλλήψεις στον στρατό αλλά και αυτές θα φθάσουν σε 5000-10.000.
Από το 1960 μέχρι σήμερα η Τουρκία βίωσε 4 πραξικοπήματα. Φαίνεται ότι η εποχή των πραξικοπημάτων τελείωσε στην Τουρκία. Υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος όμως: η υπερεξουσία του Ερντογάν και η χούντα της πλειοψηφίας. Ο Ερντογάν θα βγει σίγουρα πιο δυνατός από όλα αυτά και θα δεχθεί ο λαός πιο εύκολα όλα αυτό που θέλει εκείνος. Το προεδρικό σύστημα του θα έρθει σύντομα φαίνεται. Η επιλογή δεν ήταν μεταξύ των χουντικών και της δημοκρατίας. Ο λαός διάλεξε τη χούντα της πλειοψηφίας αντί τη χούντα των στρατών.
Έτσι κι αλλιώς η Τουρκία δεν είναι σε καλό δρόμο."

Ευχαριστούμε Batuhan

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ