ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Ο Αλέξης Πατέλης, οι "τεμπέληδες" διδάκτορες και η συγγνώμη
"Για ατυχή και λάθος διατύπωση" κάνει λόγο ο σύμβουλος του πρωθυπουργού
SHARE:
Σάλος, κυρίως στα social media, προκλήθηκε από τις δηλώσεις του συμβούλου και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος "δεν θα προσλάμβανε ποτέ έναν κάτοχο διδακτορικού, γιατί αυτό πιθανώς θα έδειχνε ότι δεν έχει όρεξη για δουλειά". Η δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού έγινε στο ImpacTalk και αμέσως το σχετικό απόσπασμα σχολιάστηκε προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων. Μετά και από την εξέλιξη αυτή ο κ. Πατέλης ζητησε δημοσίως συγγνώμη.
Ο ίδιος ο Αλέξης Πατέλης επανήλθε με ανάρτησή του στο Facebook κάνοντας λόγο για ατυχή και λάθος διατύπωση. Η ανάρτησή του έχει ως εξής:
"Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.
Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός.
Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.
Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση.
Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν.
Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα".
Ν . Ηγουμενίδης: Δεν αρκεί η συγγνώμη απέναντι στην προσβολή
Την ανάρτηση Πατέλη σχολίασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης επισημαίνοντας σε γραπτή του δήλωση:
«Οι δηλώσεις του συμβούλου του κ. Μητσοτάκη αποτελούν προσβολή για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Δεν μπορεί με τόση έπαρση να βγαίνει δημόσια ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και να απαξιώνει όσους πάσχισαν ή πασχίζουν σήμερα για την διδακτορική τους διατριβή.
Οι περισσότεροι διδάκτορες και σημερινοί υποψήφιοι διδάκτορες παλεύουν με πενιχρά έσοδα και με ελάχιστη βοήθεια από το κράτος για την έρευνα τους. Εργάζονται μέχρι αργά τα μεσάνυχτα για το διδακτορικό τους, συχνά παράλληλα με μια πρωινή ή απογευματινή εργασία, θυσιάζουν τα σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια τους, περνούν ανυπολόγιστες ώρες μέσα στα αρχεία, τα εργαστήρια και τις βιβλιοθήκες συναντώντας τις περισσότερες φορές τις κλειστές πόρτες και την γραφειοκρατία της Πολιτείας.
Επομένως, θα πρέπει κάποιος να πει στον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη ότι αυτές οι ελπιδοφόρες δυνάμεις του τόπου ονειρεύονται και τους αξίζει κάτι πολύ περισσότερο από μια συγγνώμη στο twitter ή από το να τους προσλάβει ο ίδιος. Όχι γιατί βεβαίως δεν θέλουν να εργαστούν ή όπως νομίζει ο ίδιος είναι «τεμπέληδες», αλλά γιατί πολύ απλά δεν θέλουν και δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές τους τις δουλειές.
Αξίζουν την ουσιαστική αναγνώριση των κόπων τους και βεβαίως κάτι καλύτερο από μια συγγνώμη ή την μοίρα που τους επιφυλάσσει το Μαξίμου και οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη».