Μονόδρομος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η επένδυση της Κρήτης στην πράσινη ανάπτυξη

Να που μερικές φορές η Ιστορία εκδικείται. Μας τιμωρεί για την αναβλητικότητα και τις καθυστερήσεις μας. Και πρωτίστως για την άρνησή μας να ανταποκριθούμε με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό στις καθημερινές ανάγκες, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και κατακτήσεις.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το αναπάντεχο συμβάν, να βυθιστεί η Κρήτη στο σκοτάδι για δέκα ώρες, την ημέρα που έγινε πράξη η ηλεκτρική διασύνδεση της με την Πελοπόννησο, και αφού στην αρχή το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία; Κι όλα αυτά εξαιτίας της βλάβης που ξαφνικά προέκυψε σε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της ΔΕΗ στα Χανιά.

Τα ατυχήματα είναι μέσα στη ζωή και βεβαίως είναι απρόβλεπτα. Εξ ου και δεν μας ξαφνιάζουν τα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο. Ακόμη και το πιο σύγχρονο και αρτιότερο έργο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με κάποια «στραβή», όπως λέγεται. Έτσι ερμηνεύεται και η περιπέτεια, την οποία έζησαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες  του νησιού μας, με τη διακοπή ρεύματος.

Το πράγματι δυσάρεστο αυτό γεγονός σε καμιά περίπτωση δεν υποβαθμίζει την τεράστια αξία και σημασία του συγκεκριμένου έργου. Απλώς μας δείχνει τον πολύτιμο χρόνο που χάσαμε για την υλοποίησή του. Μια αυτονόητη απόφαση που αποσκοπούσε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών ενέργειας μπλόκαρε επί πολλά έτη. Είτε γιατί κάποιοι αδιαφόρησαν. Είτε διότι σε ορισμένους δεν άρεσε η ιδέα να απεξαρτηθεί ο τόπος μας από παλιές συνήθειες.

Το αποτέλεσμα ήταν το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της Κρήτης να παραμένει ελλειμματικό. Και το χειρότερο, να μετατίθενται στο διηνεκές έργα που θα συνέβαλαν αποφασιστικά στην ενεργειακή αναβάθμισή μας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιμετωπίσαμε τον κίνδυνο τιμωρίας, καλούμενοι να καταβάλουμε υπέρογκα πρόστιμα, επειδή αρνηθήκαμε να εναρμονιστούμε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τώρα που όπως φαίνεται ωριμάζουν οι συνθήκες, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατάμε ανοιχτό τον κύκλο της εξάρτησής μας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που προσφέρεται στην Ελλάδα, προκειμένου να επιλύσει διαχρονικές εκκρεμότητες. Η πράσινη μετάβαση, που είναι μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ένας από τους δύο πυλώνες του, καλύπτει το 37% από τους διαθέσιμους πόρους που ανέρχονται σε 30,5 δις ευρώ.

Σχεδόν οι πάντες συμφωνούν πλέον ότι με τη σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων μπορούμε να αλλάξουμε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Όπως επίσης και το ότι η Κρήτη εξαιτίας των γεωφυσικών της χαρακτηριστικών έχει τη δυνατότητα να καταστεί ατμομηχανή πράσινης ανάπτυξης. Αρκεί η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να επιταχυνθεί χωρίς προσκόμματα, καθυστερήσεις και μεταθέσεις στο απώτερο μέλλον. 

Με την υλοποίηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης για την οποία δεσμεύθηκε η χώρα μας έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας, μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον, να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής. Να στραφούμε με γοργά βήματα στην εκμετάλλευση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

Με τις πράσινες επενδύσεις μάς παρέχεται η ευκαιρία να προχωρήσουμε σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί εστιάζει και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με ορίζοντα το 2030. 

Σύμφωνα με αυτό η αντλησιοταμίευση συνιστά την κυρίαρχη τεχνολογία αποθήκευσης. Επιπλέον, θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες απανθρακοποίησης, διασφαλίζοντας ταχύτερη αδειοδότηση και πιο γρήγορη κατασκευή. Το σημαντικότερο δε όλων είναι ότι θα συμβάλλει καταλυτικά στη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις. 

Ένα τέτοιο έργο, σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές απόψεις, είναι αναμφίβολα ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου, ο οποίος συνδυάζει την ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών Ρεθύμνου με την αιολική ενέργεια στη Σητεία. Τα εύσημα που έχει δεχθεί εντός και εκτός Ελλάδας έγκεινται στο ότι είναι συμβατό με το μεγάλο στοίχημα της αειφορίας και της στροφής σε ήπιες μορφές ενέργειας που διακρίνονται για την περιβαλλοντική προστασία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συντελεστές στον χώρο αυτόν, χαρακτηρίζουν τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου καινοτόμο και πρωτοποριακό, υποστηρίζοντας ότι με την πραγματοποίησή του η Κρήτη μετατρέπεται σε πρότυπη περιφέρεια πράσινης ανάπτυξης.

Αναλογιζόμενοι τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο Σάββατο, το βέβαιο είναι ότι η αναβλητικότητα και η καθυστέρηση στην υλοποίηση ενεργειακών έργων ζωτικής σημασίας έχουν αναμφίβολα τίμημα. Η δεκάωρη ταλαιπωρία το επιβεβαιώνει. Η πολιτική βούληση, ακόμη κι αν είναι θεσμοθετημένη, δεν φτάνει. 

Οι διακηρύξεις κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων  για στροφή στις ΑΠΕ κάθε άλλο παρά συμβατές είναι με την ανοχή ανορθολογικών αντιλήψεων που φτάνουν στο σημείο να τις ενοχοποιούν. Ούτε αποκτούν πρακτικό αντίκρισμα. Χρειάζονται καθαρές θέσεις και πράξεις και προπαντός μια πράσινη κουλτούρα.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ