Το κόμμα, οι διαρροές και η αντίδραση Βαξεβάνη

Τι έγραψε ο δημοσιογράφος και το πρόβλημα με το νέο όνομα του κόμματος

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιεύματα που γίνονται από φίλια μέσα δεν άρεσε καθόλου στον Κώστα Βαξεβάνη. Και έχει νόημα αυτό που λέει:

"Από την ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τιμά κανένα κόμμα, πόσο μάλλον το ΣΥΡΙΖΑ, να αντιλαμβάνεται την κριτική ως ξένα κέντρα και σκοπιμότητες. Πλουραλισμός δηλαδή είναι να λέμε ο, τι θέλουμε αλλά να μην μας λένε οι άλλοι αυτό που πιστεύουν σε σχέση με όσα λέμε."

Πρόβλημα και το όνομα

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι καλά τα πράγματα. Η «εσωκομματική αντιπολίτευση» ζητάει από τις εκλογές και μετά να γίνει μια αποτίμηση της κυβερνητικής πορείας του κόμματος προκειμένου, πριν προχωρήσει ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση, να καταγραφούν τα λάθη προς αποφυγήν στο μέλλον. Η συζήτηση αυτή όμως δεν είναι ανέφελη, αντιθέτως αναμοχλεύει τα εσωκομματικά πάθη. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ (τηλεοπτικές άδειες) και η διαχείριση της ΕΡΤ με τον Νίκο Παππά να μπαίνει στο στόχαστρο.

Ως εκ τούτου, η ηγεσία πρότεινε μια Κεντρική Επιτροπή «σφήνα», ώστε το θέμα να συζητηθεί και να εκτονωθεί πολύ πριν από το συνέδριο.

Ωστόσο, τελικώς ανέκυψε μεγάλος καβγάς για το όνομα, που τελικώς φαίνεται να είναι μια από τις αιτίες που οδηγούν σε αναβολή της συνεδρίασης, βοηθούντος βέβαια και του ότι το απολογιστικό κείμενο που θα ετοίμαζε ομάδα υπό τον Δραγασάκη δεν ήταν έτοιμο εγκαίρως. Αυτό το τελευταίο θα συζητηθεί τελικώς σε νέα συνεδρίαση της Π.Γ., αύριο.

Η κόντρα για το όνομα είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αντανακλά τη συνολική διαφορά οπτικής που υπάρχει μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της αντιπολίτευσης στο θέμα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού.

Στην αντίληψη των στελεχών που συγκροτούν την εσωκομματική αντιπολίτευση η προσθήκη στο όνομα ενός προσδιορισμού που να παραπέμπει στη Σοσιαλδημοκρατία ή την Κεντροαριστερά στην ουσία υποκρύπτει την υποβάθμιση της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα την υποβάθμιση (ή ρευστοποίηση) του κόμματος σε σχέση με την «παράταξη», έννοια ευρύτερη που χρησιμοποιεί η ηγεσία προκειμένου να συμβολίσει τη διεύρυνση με δυνάμεις από τον κεντροαριστερό χώρο. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσδώσει στη διεύρυνση πολιτικό - προγραμματικό χαρακτήρα και όχι στενά ιδεολογικό, καθώς κάτι τέτοιο θα στένευε τους όρους της διεύρυνσης.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση αποτελείται από μια άτυπη συμμαχία μεταξύ της ομάδας των «53» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία, Μιχάλης Υδραίος κ.ά.), «ιστορικά» στελέχη του κόμματος όπως ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης αλλά και ο Νίκος Βούτσης, ενώ με αυτή τη συμμαχία φαίνεται να συμπλέουν πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Βίτσας αλλά εσχάτως και ο Γιάννης Δραγασάκης. Επικοινωνία με αυτό το κομμάτι διατηρεί και η νέα τάση «Αριστερό Δίκτυο» των αριστερών προεδρικών υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στο διά ταύτα των ημερών τα αίματα άναψαν από την πρόταση της τάσης των «προεδρικών» (Νίκος Παππάς, Νίκος Σκορίνης, Γιάννης Μπαλάφας, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Τσίπρας κ.ά.) για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος στο πλαίσιο της προσυνεδριακής διαδικασίας αναφορικά με την προσθήκη ενός προσδιορισμού στο όνομα ώστε να σηματοδοτείται η διεύρυνση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ