ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Η επιστροφή Σενετάκη στα βουλευτικά έδρανα, η έκπληξη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ

"Αποκαταστάθηκε η αδικία που είχε προκληθεί σε εργαζόμενους ορισμένου χρόνου του Δημοσίου που θέλησαν να συνεχίσουν να εργάζονται παρά την συνταξιοδότηση τους" αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ σε ανάρτησή του

Η επιστροφή Σενετάκη στα βουλευτικά έδρανα, η έκπληξη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ

Ως "ευχάριστη έκπληξη" χαρακτήρισε ο Μάξιμος Σενετάκης την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος εργαζομένων ορισμένου χρόνου του Δημοσίου που θέλησαν να συνεχίσουν να εργάζονται παρά την συνταξιοδότηση τους και μετά από χρόνια εργασίας το Κράτος άρχισε να τους ζητάει επιστροφή μέρους των αποδοχών τους ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες».

Το ζήτημα αυτό αφορούσε και σε εργαζόμενους της ΔΕΥΑΗ και μάλιστα - όπως αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ - είχε και ο ίδιος ασχοληθεί ως υφυπουργός Ανάπτυξης.

Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του βουλευτή επισημαίνονται τα εξής:

"“Η κυβέρνηση αποκατέστησε μια αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου” δήλωσε ο Βουλευτής ΝΔ κ. Μάξιμος Σενετάκης μετά την ψήφιση διάταξης σε ν/σ του υπουργείου Οικονομικών, η οποία τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να επιστρέψουν μέρος των αποδοχών τους ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες».

“Είμαι ευτυχής που η επιστροφή στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα συνοδεύτηκε από την λύση ενός θέματος που απασχόλησε και εμένα προσωπικά το προηγούμενο διάστημα όταν εκτελούσα καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης”, σημείωσε ο βουλευτής μετά την συζήτηση και ψήφιση νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την “ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκίνητων οχημάτων”, κατά την οποία η κυβέρνηση με νέα διάταξη αποκατέστησε αδικία που είχε προκληθεί σε εργαζόμενους ορισμένου χρόνου του Δημοσίου οι οποίοι θέλησαν να συνεχίσουν να εργάζονται παρά την συνταξιοδότηση τους και μετά από χρόνια εργασίας το Κράτος άρχισε να τους ζητάει επιστροφή μέρους των αποδοχών τους ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες».

“Στο επίκεντρο της αδικίας ήταν και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, οι οποίοι όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό έκαναν όλες τις απαιτούμενες δικαστικές και πολιτικές ενέργειες για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος τους, έχοντας στο πλευρό τους τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ηρακλείου κ. Γιώργο Βουρεξάκη τον οποίο και ευχαριστώ για την έγκαιρη και ενεργητική κινητοποίηση του για την διευθέτηση του προβλήματος”, υπογράμμισε ο κ. Σενετάκης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το θέμα, όπως κατ επανάληψη τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θάνος Πετραλιάς γνώριζαν και είχαν αναδείξει πολλοί βουλευτές της ΝΔ και είχαν εξασφαλίσει την δέσμευση του υπουργείου ότι το θέμα θα μελετηθεί και διευθετηθεί με βελτιωμένη διάταξη που θα περιλαμβάνονταν σε επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία και ήρθε.

“Είναι προφανές σε λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν προέκυψε από κάποιου είδους πίεσης ή πρωτοβουλιών βουλευτών της αντιπολίτευσης (και συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ) οι οποίοι έσπευσαν να την οικειοποιηθούν πολιτικά, αλλά από την αυτονόητη πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατό μια αδικία που αναγνώρισε ότι υφίσταται. Παραβιάζουν ανοικτές θύρες λοιπόν όλοι όσοι προσπάθησαν να εμφανίσουν ως προσωπική επιτυχία τη λύση ενός θέματος που ήδη ετοίμαζε η κυβέρνηση”, σημείωσε ο Βουλευτής ΝΔ.

Για την ιστορία το πρόβλημα προέκυψε από εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 11 του νόμου 4354/2015 που αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο και στην παράγραφο 4 αναφέρει ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση προϋπηρεσιών είναι να μην έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση καμιάς άλλης οικονομικής παροχής ή για την αναγνώριση συνταξιοδοτικού δικαιώματος».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ερμηνεύοντας αυτή τη διάταξη, ισχυρίστηκε ότι εάν απονεμηθεί κύρια σύνταξη – βάσει του συνολικού χρόνου ασφάλισης – σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα που επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται μετά τη συνταξιοδότησή του, αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μισθολογικό κλιμάκιο νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου.

Όπως, εξήγησε ο κ. Πετραλιάς, ο νόμος λέει ότι δεν υπάρχει μισθολογική εξέλιξη εφόσον αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της σύνταξης. Δεν λέει κάτι για επαναφορά σε άλλο κλιμάκιο.

Και πως θα μπορούσε να λέει κάτι τέτοιο σε έναν άνθρωπο που έχει μια θέση στο δημόσιο, συνεχίζει και εργάζεται σε αυτή τη θέση και ενώ βρίσκεται στο τελευταίο έτος της συνταξιοδότησης του τού λες «ξαναγύρνα στο εισαγωγικό κλιμάκιο, να πληρώνεσαι σαν νεοεισερχόμενος». Επειδή προφανώς κάτι τέτοιο δεν έχει λογική, με την εν λόγω λύση οι εν λόγω εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να πληρώνονται στο μισθολογικό κλιμάκιο, που βρίσκονταν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Έτσι λύνεται το θέμα και προφανώς οι αμοιβές τους που έχουν βεβαιωθεί δεν καταβάλλονται".

Δείτε την ανάρτησή του:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση