Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης

Νίκος Φιλιππάκης- ο "χρωστήρας" της Ελούντας

Όταν, το έτος 1961, ο Νίκος Φιλιππάκης στερήθηκε, λόγω «κοινωνικών φρονημάτων», την υποτροφία στη Σχολή Καλών Τεχνών, λίγοι υποψιάζονταν ότι έτσι η Ελούντα θα κέρδιζε το «Χρωστήρα» της, το λαϊκό της καλλιτέχνη, το ζωγράφο του Κόρφου, του καθημερινού μόχθου των κατοίκων της, των μνημείων της, του φωτός της.

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 στις 7 μμ, τρια ακριβώς χρόνια από το φευγιό του, στα συναπαντήματά του, η οικογένειά του μαζί με τις δυο ομάδες Πολιτισμού της Ελούντας, τον Προοδευτικό Σύλλογο (στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε ο καλλιτέχνης αρχές του 1980) και τη Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης», επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα πρώτο τμήμα του πολυσχιδούς έργου του.

Με αγάπη και απόλυτη αφοσίωση επιμελήθηκε ο αδελφός του Ματθαίος Φιλιππάκης την έκθεση αυτή, μαζί με μια σύντομη, ενδότερη μα και ανάγλυφη βιογραφία  του αδελφού του. Μας παραδίδει ένα δείγμα του ζωγραφικού, χαρακτικού και εικαστικού του έργου, μεγάλο μέρος του οποίου σώζεται έστω και φθαρμένο, ως έργο ενός άλλου Θεόφιλου, σε μαγαζιά και ξενοδοχεία της Ελούντας, της Αθήνας και του Πειραιά. Ακόμη μεγαλύτερο μέρος χάθηκε στα χρόνια της νεότητάς του, μακρυά από την Κρήτη.

Σπιναλόγκα, Κανάλι, ανεμόμυλοι, οικισμοί, ασχολίες των ελουδιανών, όλα τα μπλε τ’ ουρανού, όλα τα κόκκινα της  ανατολής και τα χρυσάφια της δύσης, τα λαμπυρίσματα του φεγγαριού στη θάλασσα, αποτυπώνονται μαγικά στο έργο του. Οι φάτνες του σε Ελούντα και Άγιο Νικόλαο,  έργα τέχνης αξέχαστα, που μεγάλωσαν γενιές. Οι εικαστικές του ιδέες, οι συμβουλές διακόσμησης καθοριστικές.

Ταυτόχρονα, για δεύτερη φορά μετά το 1983, αφιερώνεται στον καλλιτέχνη το Ημερολόγιο 2019 του Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας, μια καλαίσθητη μα και ευαίσθητη έκδοση , που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Ο Νίκος Φιλιππάκης γεννήθηκε το 1939 και πέθανε το 2015 στο ίδιο πατρικό σπίτι των Φιλιππάκηδων στο Βλυχαδάκι της Ελούντας, δεν έκαμε περιουσία, δεν έκαμε οικογένεια, άφησε όμως ομορφιά, φως και χρώμα στην Ελούντα του μέλλοντος.

Μετά τα εγκαίνια θα υπάρχει ένας μπουφές και θα κεραστούν όλοι μαζί στη μακαρία του. Για να θυμηθούν οι παλιοί, για να μάθουν οι νεότεροι.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό για 3 ημέρες (16-17-18/11/2018)

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ