ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια του Ηρώου Ηρακλείου!
Ήταν για πολλά χρόνια, το κύριο Ηρώον της πόλης, με φόντο τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου
Ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό δημοσίευσε ο κ. Μαρίνος Τακιτζής από την ημέρα των εγκαινίων του Ηρώου στο κέντρο του Ηρακλείου, όπως σημειώνει, μαζί με τη γιορτή της εκαντοετηριδας το 1930. Ουσιαστικά, είναι ολοζώντανη η ιστορία του Ηρώου...
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αναφέρει σε εκτενές σημείωμά του ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης, το Ηρώο θεμελιώθηκε το 1930, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό από τον Δήμο στη Νομαρχία Ηρακλείου. Αφορμή της ανέγερσής του υπήρξε ο εορτασμός της Εκατονταετηρίδας από την Εθνική Παλιγγενεσία και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, η οποία γιορτάστηκε τον ίδιο χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο Ηράκλειο το νεόδμητο Ηρώο αποτέλεσε το επίκεντρο των τοπικών εορτασμών. Οικοδομήθηκε σε σχέδια του εξέχοντος αρχιτέκτονα και Νομομηχανικού Ηρακλείου, Δημήτρη Κυριακού, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα από την τοπική Επιτροπή Εορτασμού Εκατονταετηρίδας, η οποία αποτελούνταν από εκπροσώπους φορέων και αρχών και προσωπικότητες του Ηρακλείου εκείνης της εποχής.
Το Ηρώο του Ηρακλείου σχεδιάστηκε σε γραμμές και αναλογίες της μινωικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή γινόταν τότε γνωστή από τις ανασκαφές και τις αναστηλώσεις του Έβανς στο ανάκτορο της Κνωσού, που ολοκληρώνονταν εκείνα ακριβώς τα χρόνια.
Αρχιτεκτονικά ακολούθησε τον τύπο του Μινωικού Μεγάρου, με πρόστωο που σχηματίζεται από δύο κίονες, το οποίο οδηγούσε στην κυρίως αίθουσα και απέδιδε ανακτορικού χαρακτήρα τριμερές ιερό, με ιερά θρανία και θρόνο στο εσωτερικό.
Συμβολικά επιχειρούσε να ενσωματώσει τις ιστορικές μνήμες της Κρήτης, από τους μινωικούς χρόνους μέχρις τις κρητικές επαναστάσεις.
Η ανέγερσή του Ηρώου χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από δημόσιους εράνους στους οποίους συμμετείχαν οι δήμοι και οι κοινότητες, σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και απλοί ιδιώτες.
Αποτέλεσε για πολλά χρόνια το κύριο Ηρώον της πόλης, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σχετικών με τους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821.
Όπως σημειώνει για άλλη μία φορά ο κ. Τακιτζής, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, οι ιδιώτες στους οποίους παραδόθηκε ο χώρος, μεθοδεύουν τα τελευταία χρόνια την κατεδάφισή του Ηρώου ενώ η αυτόβουλη σύμπραξη φορέων και πολιτών στο Ηράκλειο, όπως αναφέρει, ουσιαστικά σώζει έως σήμερα το πολύπαθο Ηρώο προστατεύοντας το από την κατάρρευση...
Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα "VINTAGE-ΚΛΙΚ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΚΡΗΤΗ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ" όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για το θέμα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο