Μία σύσκεψη για ένα συντονιστικό όργανο που δε συνεδρίασε ποτέ!

Το επόμενο διάστημα, θα συνεδριάσει το συντονιστικό των δημάρχων μαζί με τον περιφερειάρχη ώστε να εξετάσουν τα πολιτικά ζητήματα γύρω από το προσφυγικό

Χρειάστηκε να γίνει άλλη μία διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ, να κατέβουν στην Κρήτη, μεγαλοστελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για να καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και πάλι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι αυτό της φιλοξενίας χιλιάδων ανθρώπων στο νησί μας.

Τι κι αν στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ είχαν συγκροτήσει και συντονιστικό όργανο; Ποτέ δε συνεδρίασε και ποτέ δεν υπήρξε η παραμικρή κίνηση ώστε να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Έτσι, σήμερα αυτό που επί της ουσίας αποφασίστηκε είναι να συνεδριάσει, το επόμενο διάστημα, το συντονιστικό των δημάρχων μαζί με τον περιφερειάρχη ώστε να εξετάσουν τα πολιτικά ζητήματα ενώ θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα και για αλλά και θέματα που προέκυψαν στη σημερινή συνάντηση! Δηλαδή αποφάσισαν να συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο που δεν συνεδρίασε ποτέ έως τώρα!

Τη χρησιμότητα της σημερινής συνάντησης μεταξύ δημάρχων και εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έθεσαν, νωρίτερα, δήμαρχοι του νησιού με πρώτο τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, που ζήτησε να ενεργοποιηθεί η επιτροπή της ΠΕΔ, που είχε συσταθεί και δε συνεδρίασε ποτέ.

Επίσης, τον προβληματισμό του για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, από τη σχετική συζήτηση, κατέθεσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, που είπε πως έχουν μπει όροι και προϋποθέσεις που δεν έχουν απαντηθεί από τον κ. Μουζάλα που δεν απάντησε καν γραπτώς στα ζητήματα που έβαλε η ΠΕΔ .

Προβληματισμένος ήταν και ο δήμαρχος Μινώα, Ζαχαριας Καλογεράκης, που τόνισε πως οι δήμοι δεν μπορούν μόνοι τους να υλοποιήσουν αυτά που ζητούνται προς υλοποίηση και ζήτησε να υπάρξει ένας φορέας, ανά περιφερειακή ενότητα, που θα αναλάβει το επιχειρησιακό προγραμμα ενώ τόνισε πως υπάρχουν χρήματα ως το 2017 αλλά κανεις δεν ξέρει τι θα γίνει μετά.

Ανάλογος προβληματισμός εκφράστηκε και από άλλους Δημάρχους, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει ένα Ενιαίο κέντρο ανά περιφερειακή ενότητα, είτε μεσω των αναπτυξιακών εταιρειών, είτε μεσα από άλλα σχήματα που - με ευελιξία - θα διαχειριστούν τα οποια ζητήματα προκύψουν με τη φιλοξενία των προσφυγων στην Κρήτη

Υψηλή εκπροσώπηση αλλά χωρίς τον Μουζάλα

Όπως ήταν ήδη γνωστό, στη σύσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λε Κλερκ, ο οποίος ήρθε στην Κρήτη για αυτό τον σκοπό.

Στη σύσκεψη δεν έδωσε το 'παρών' ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που έστειλε όμως εκπρόσωπο του.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος:

-Φελιπ Λε Κλερκ, υπεύθυνος του γραφείου Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ 

-Ανθή Καραγγελή Διευθύντρια υπηρεσίας υποδοχής ΥΠΕΣ

-Γιώργος Τσαρμπόπουλος υπεύθυνος των σχέσεων με τις αρχές από την Ύπατη Αρμοστεία και

- Ελισσάβετ Ναζλή υπεύθυνη τομέα διαχείρισης προγραμμάτων Ύπατης Αρμοστείας.

"Το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας θα αρχίσει για την Κρήτη, μεσα στο 2017. Ειναι σημαντική η ειρηνική συνύπαρξη των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό και θα πάρει χρόνο", είπε ο κ. κ. Λε Κλερκ για την υλοποίηση του προγράμματος και γι' αυτό το καλύτερο για την Κρήτη, πρόσθεσε, είναι για το 2016 οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη βουλευτές του Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυπιδης Κουκιαδακης, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Κώστας Λαγουδάκης κ.α

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Λεκρερκ, η Ύπατη Αρμοστεία φιλοξενεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας 13.434 άτομα από τα οποια:

-7700 σε διαμερίσματα
-3600 σε ξενοδοχεία
-400 σε ανάδοχες οικογένειες και
-600 σε ξενώνες ανηλίκων 

"Με το μπάτζετ που έχουμε, μπορούμε να φιλοξενήσουμε μεσα στο 2026, 18.000 θέσεις. Υλοποιούμε πρόγραμμα σε συνεργασία με ΜΚΟ σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Λειβαδιά", τόνισε.

Τονίστηκε επίσης ότι τα χρήματα της Ύπατης Αρμοστείας είναι εξασφαλισμένα για το 2017, όμως η σύμβαση, μεταξύ Κρήτης και ΥΑ δεν μπορεί να υπογράφει πριν την 1/1/2017.

Μπορεί πάντως, όπως ειπώθηκε, να γίνει η προετοιμασία, το επόμενο διάστημα, ώστε να βρεθούν τα διαμερίσματα, να ελεγχθούν και να έλθουν οι άνθρωποι στην Κρήτης, όπως έγινε με το δήμο Λειβαδιάς που είχε συγκεκριμένη πρόταση με 55 διαμερίσματα.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ