"Ναι" στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Ένα σημαντικό έργο που εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η αδειοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενός σημαντικού έργου που εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, το πρώτο στην Ελλάδα πάρκο αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διαλογής και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, καινοτομίας και έρευνας. 

"Ναι" εισέπραξε η εισήγηση από την παράταξη Κουράκη και τον κ.Ζαμπετάκη της "Άμεσης Δημοκρατίας", ενώ "λευκό" από την "Λαϊκή Συσπείρωση" και τους "Ενεργούς Πολίτες".

Πρόκειται για μια συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Οι συγκλίσεις και οι ισχυρές πιθανότητες χρηματοδότησης

Σε δηλώσεις του στο Cretalive ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης παρατήρησε ότι "ένα πολύ σημαντικό και τεράστιας σημασίας ζήτημα έιναι ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτυπώθηκε πραγματικά μια σύνθεση. Δηλαδή, ένα συμβούλιο στο οποίο η πρόταση πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία. Αν δεν κάνω λάθος, 40 επί συνόλου 43 συναδέλφων σήμερα το ψήφισαν. Κι όσοι δεν το ψήφισαν, δεν διαφώνησαν, απλά ψήφισαν λευκό. Ίσως προτάσσει αυτό που πρέπει να οραματιστούμε για την μετά Κλεισθένη εποχή. Γιατί καλώς ή κακώς σε οκτώ μήνες μπαίνουμε σε μια άλλη σφαίρα. Σε μια άλλη δημόσια δημοτική σφαίρα, όπου απαιτούνται πλέον οι συνθέσεις: Να ομονοιάσουμε γύρω από το κοινό καλό και τη στοχοπροσήλωση τη δημοτική για τα δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο".

Στο επί μέρους ζήτημα που αφορά το όλο εγχείρημα, ο κ. Μαμουλάκης σχολίασε πως πρόκειται για ένα «οραματικό κι εμβληματικό έργο. Διότι το καινοτόμο και καινοφανές του project αυτού είναι ξεκάθαρο σε πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα και σε επίπεδο Ευρώπης. Ήδη στις Βρυξέλλες γνωρίζουν γι' αυτό το project. Διαφαίνεται ότι μετά από τη σημερινή έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα έχουμε και ισχυρές πιθανότητες χρηματοδότησης που αυτό είναι και το κρίσιμο".

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου αύριο το πρωί πετά για Αθήνα, "έχοντας στις αποσκευές μου την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για να διεκδικήσουμε από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ τη χρηματοδότηση αυτή".           

Τα "πολλαπλά οφέλη" και η στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου

Στα «πολλαπλά οφέλη» του έργου αναφέρθηκε, μιλώντας στο Cretalive, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, μελετητής του περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου.

«Επειδή το έργο δημιουργεί 250 νέες θέσεις εργασίας, θα είναι επισκέψιμο - το τμήμα του πάρκου- από 10.000 πολίτες, επειδή θα οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων με εκτεταμένη ανακύκλωση, με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας για τη ΒΙ.ΠΕ, γι' αυτό έχει τόσα πολλαπλά οφέλη, που ήταν σημαντική η θετική στήριξη από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου», τόνισε  εκτιμώντας ότι «ανοίγει ο δρόμος» προκειμένου «μέσα στο επόμενο δίμηνο να ολοκληρωθούν οι τεχνικές  μελέτες του έργου και να διεκδικηθεί ως ώριμο έργο μέσα στη χρονιά η χρηματοδότησή του ώστε, εφόσον εξασφαλιστεί ως ώριμο έργο, να δημοπρατηθεί από τον επόμενο χρόνο.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο, προτείνεται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής, με τη λειτουργία του να έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα στην Ελλάδα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, αλλά και να αναβαθμίζει περιβαλλοντικά – και όχι μόνο – τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι από τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας  είναι οι ακόλουθοι:

  1. Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.
  2. Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση – εκπαίδευση- καινοτομία καθώς και  την αναψυχή.
  3. Να οργανώσει χωροταξικά  το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.
  4. Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση καθώς και στην χωριστή συλλογή για ανάκτηση  ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις όπως:

i.            το Δημοτικό Πράσινο Σημείο- Κέντρο Εκπαίδευσης για την Διαλογή στην Πηγή ( ΠΣ- ΚΑΕΔΙΣΠ)

ii.            τον εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ

iii.            την προ-επεξεργασία πρασίνων-ογκωδών του Δήμου

iv.            τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ για υποδοχή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του Δήμου

v.            τις πιλοτικές δράσεις  στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου και άλλων επιστημονικών, ερευνητικών προγραμμάτων.

  1. Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα προ-επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΠΑ) σε Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και  ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας)  όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της ΕΕ.
  2. Να αναπτύξει ερευνητικές - καινοτόμες - επιδεικτικές  εφαρμογές κυκλικής οικονομίας
  3. Να δέσει αρμονικά με υφιστάμενες  χρήσεις όπως η Λαχαναγορά και Ιχθυαγορά ενισχύοντας τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι "η κυκλική οικονομία, είναι η κυρίαρχη πλέον φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Κάθε τι που απορρίπτουμε, που καταναλώνουμε, παύει να είναι «σκουπίδι» και του δίνουμε τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο προϊόν. Το «τέλος» δηλαδή, γίνεται η αρχή για κάτι καινούργιο"

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα πάρκο αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διαλογής και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, καινοτομίας και έρευνας. "Θα συμβάλει έτσι ώστε η χώρα μας από ουραγός στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, να γίνει πρωταγωνιστής των Ευρωπαϊκών εξελίξεων και να συμβάλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας" - τονίζει ο κ.Μαμουλάκης και προσθέτει:

Με το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, εκτός από την περιβαλλοντική αναβάθμιση της έκτασης των 270 στρεμμάτων, επιτυγχάνεται και το να μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν σε δράσεις αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε υπαίθριες δραστηριότητες με παιχνίδι, περίπατο, ποδηλασία, κλπ, καθώς και να ενημερώνονται μέσα από τα ειδικά κιόσκια και ένα πρωτότυπο τρένο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. Παράλληλα όμως, καταφέρνουμε και να μπορούν να παραδίδουν υλικά προς ανακύκλωση, αφού στο Πάρκο θα λειτουργεί και «Πράσινο Σημείο», με τους πολίτες να απολαμβάνουν άμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη, μέσα από την «Πράσινη Κάρτα Δημότη» στην οποία θα καταγράφεται η συμμετοχή τους.

Εξίσου σημαντικό και το γεγονός ότι το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας δημιουργεί 250 νέες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζει τις σχετικές υποδομές του Δήμου Ηρακλείου, ενώ με τη συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων θα λειτουργεί ως κέντρο έρευνας και καινοτομίας. Μια διαδικασία από την οποία είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και η ανάπτυξη νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών.

Με το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας κινούμαστε προς την κατεύθυνση της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τα απόβλητα, η οποία προβλέπει την αύξηση του όγκου επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων τουλάχιστον κατά 65%, καθώς και τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής τους έως 10% μέχρι το 2030, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων για την Ελλάδα. Και συνδυάζοντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή και την καινοτομία, μας δίνει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε στη νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά, να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα ωφελήσουν τα μέγιστα τον τόπο μας και να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ένα περιβάλλον λίγο καλύτερο απ’ ό,τι το παραλάβαμε!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ