Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο από εργαζόμενους στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

"Έχουμε φτάσει στα όριά μας" υπογράμμισαν, ενώ φώναξαν συνθήματα

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Οι εργαζόμενοι εισήλθαν με συνθήματα στην αίθουσα, καθώς - όπως τόνισαν στην παρέμβαση τους - παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς να έχουν πάρει το επίδομα αδείας ενώ οι συνθήκες εργασίας τους δεν είναι και οι πλέον κατάλληλες.

Ο Δημόκριτος Σαλούστρος, από τους Εργαζόμενους στην Ανακύκλωση", ανέφερε χαρακτηριστικά: "Είναι απαράδεκτη η στάση της δημοτικής αρχής. Οφείλει το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση. Έχουμε 14 εργατικά ατυχήματα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο".

"Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, χωρίς να έχουν πάρει το επίδομα αδείας. Έχει πάρει "αέρα" από τον Δήμο ο εργολάβος και συμπεριφέρεται έτσι. Επιβάλλει στους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες" κατήγγειλε ο ίδιος και συμπλήρωσε "Απολύονται οι εργαζόμενοι και κάνεις δεν δίνει σημασία"

"Έχουμε φτάσει στα όριά μας", είπε την ίδια ώρα μια γυναίκα που εργάζεται στο εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τον Δήμο ότι "κάνει πλάτες στον εργολάβο". Ο κ. Σαλούστρος ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα, έχοντας απλήρωτα νοίκια και λογαριασμούς και προβλήματα διαβίωσης γενικώς.

Παρέμβαση δημάρχου στο θέμα

Ο Δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός ζήτησε από τον κ. Σαλούστρο να ανακαλέσει για το ότι "ο Δήμος πετάει λάσπη στους εργαζόμενους"

"Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, παρά μόνο να ασκήσει πίεση" ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.

"Για ποια Δύναμη Πολιτών μιλάτε κ. Δήμαρχε, όταν δεν δίνετε τη δύναμη στους εργαζόμενους και τους αφήνετε να τους κατασπαράζει σαν κοράκι ο εργολαβος;" ανέφερε το στέλεχος της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Χρήστος Σωκράτης

Ο Βασίλης Λαμπρινός είπε από την πλευρά του ότι εξετάζεται ο τομέας της Ανακύκλωσης να περιέλθει στον ΕΣΔΑΚ.

Τη ίδια ώρα ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος Γιώργος Βαρδαβάς ανέφερε:

"Ζητήσαμε το λόγο από τον εργολάβο για το γεγονός ότι διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι. Ο εργολάβος μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους .Πιέζουμε τον εργολάβο για να εφαρμοστούν όσα πρέπει και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Εδώ και χρόνια είμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων. Πιέζουμε να προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι με κάθε ανάδοχο. Η πόρτα του Δήμου είναι ανοιχτή σε όλους. Πιέζουμε για το δίκαιο των αιτημάτων σας".

Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι τόνισαν: "Ρισκάρουμε τη ζωή μας, δεν δεχόμαστε να πληρωθούμε με δόσεις".

Ο κ.Βαρδαβάς είπε για το ζήτημα: "Πιέζουμε τον εργολάβο για να εφαρμοστούν όσα πρέπει και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Εδώ και χρόνια είμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων. Πιέζουμε να προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι με κάθε ανάδοχο. Η πόρτα του Δήμου είναι ανοιχτή σε όλους. Πιέζουμε για το δίκαιο των αιτημάτων σας".

Όπως έγινε γνωστό,εδώ και μια εβδομάδα τουλάχιστον τα ανακυκλώσιμα δεν πάνε στο εργοστάσιο, αλλά στη χωματερή.

"Έχουμε τη Δημοκρατία του εργολάβου, που ο, τι θέλει κάνει στην πόλη", υποστηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κασαπάκης

"Οι εργαζόμενοι σαφώς και αδικούνται. Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί άλλος εργολαβος, αλλά και να διατηρηθούν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους . Είναι άδικο να επιρρίπτονται ευθύνες στο Δημοτικό Συμβούλιο και την δημοτική αρχή", τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

"Όλα υποτάσσονται στο βωμό του κέρδους. Μόνη λύση, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από το Δήμο και να τα βρει μετά ο Δήμος με τον εργολάβο", είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Βρύσαλης.

"Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο", του απάντησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός, αντιπροτείνοντας τη σύσταση μιας διαπαραταξιακής Επιτροπής η οποία σε συνεργασία με τους εργαζόμενους θα συναποφασίσουν για τις ρεαλιστικές δράσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν.

"Θα πρέπει να προχωρήσουμε με κοινωνικούς όρους και για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για το κομμάτι της Ανακύκλωσης" τόνισε ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός.

Ο κ. Γιάννης Κουράκης ανέφερε για το θέμα "Η στάση μας θα πρέπει να είναι επιθετική. Θα πρέπει να πούμε δεν πάει άλλο! Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Η μόνη λύση που βλέπω τώρα, να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Αύριο κιόλας να υπάρξει πακέτο λύσεων και αυστηρά θα τηρείται η νομοθεσία".

Ο κ. Κουράκης παράλληλα είπε να μιλήσει άμεσα ο δήμαρχος Ηρακλείου με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Από την πλευρά του ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε σε παρέμβαση του "Είναι τραγικό εάν τα υλικά ανακύκλωσης καταλήγουν στη χωματερή. Είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν λύνεται ούτε με λαϊκισμούς, ούτε με ψηφίσματα συμπαράστασης. Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές μπροστά σε αυτό το καθεστώς".

"Είναι ο σύγχρονος Μινώταυρος της Κρήτης αυτό το θέμα" δήλωσε από την πλευρά της η Βαγγελιώ Σχοιναράκη και συμπλήρωσε "Έχουν καταναλωθεί εκατομμύρια ευρώ και οι ζωές των εργαζομένων. Πρέπει να δούμε το θέμα με τα σκουπίδια συνολικά και οργανωμένα".

"Βρήκαμε ενεργή οβίδα, υπάρχουν εργαζόμενοι με ηπατίτιδα. Υπήρξαν εργαζόμενοι που βρηκαν μωρό στα σκουπίδια. Και δεν παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι Δημοκρατία αυτό που έχουμε;" κατείγγειλε ο κ. Σαλούστρος από τους εργαζόμενους ανακύκλωσης την ώρα που τα συνθήματα εντός της αίθουσας συνεχίστηκαν.

"Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" και "εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ" φώναζαν οι εργαζόμενοι που δήλωσαν οτι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από το συμβούλιο εαν δεν βρεθεί λύση.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ