Κλειστό παραμένει το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης - Πιέζουν οι δήμαρχοι

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, εδώ και δύο μήνες

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των περίπου 40 εργαζομένων στο Κέντρο Διαλογής Απορριμμάτων, στο Ηράκλειο, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες (για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο).

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Κώστα Βαρδαβά, συναντήθηκε την Τρίτη με δημάρχους της Ανατολικής Κρήτης με θέμα το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης και το γεγονός ότι δε λειτουργεί από τις 13 Νοεμβρίου. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι νέο, μιας και μέσα στο 2019 ήταν - αθροιστικά - περίπου δύο οι μήνες που παρέμεινε κλειστό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Μανώλης Κοκοσάλης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγγος, ο Δήμαρχος Μινώα – Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Σητείας.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο Κέντρο το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του. Συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα συνάντηση τόσο με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η οποία διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ, όσο και με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) που αποτελεί τον εποπτεύοντα φορέα της Ε.Ε.Α.Α., προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και το Εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει άμεσα.

Παράλληλα, οι Δήμαρχοι συμφώνησαν να ενταθεί η πολιτική πίεση ώστε να μπει νέος ανάδοχος στο ΚΔΑΥ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και παράλληλα να προχωρήσει από τον ΕΣΔΑΚ η μελέτη για την αναβάθμισή του.

Και από πλευράς δημάρχων αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα απευθύνεται προτροπή προς τους πολίτες να συνεχίσουν την ανακύκλωση.

Για το θέμα πρόκειται να γίνουν επαφές και στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: "Ασφαλώς και το δίκιο είναι με την πλευρά των εργαζομένων, χωρίς αμφιβολία διότι είναι απλήρωτοι. Η μη λειτουργία του εργοστασίου είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός, διότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να κάνουν ανακύκλωση.

Εμείς προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να κάνουν ανακύκλωση.

Προσπαθουμε να βρούμε μια λύση παρεμβαίνοντας μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και της εργοδοσίας.

Προεχουσα προτεραιότητα είναι η εξόφληση των οφειλομενων στο προσωπικό. Αυτό είναι εκείνο που προέχει όλων.

Πρέπει επίσης να προχωρήσει νέος διαγωνισμός εις τρόπον ώστε να βρεθεί νέος ανάδοχος, ο οποίος θα συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου.

Θα έχουμε επαφές στην Αθήνα ή εδώ, πολύ σύντομα, γιατί είναι ένα ζήτημα σοβαρό.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σταματήσουν οι πολίτες την ανακύκλωση.

Έχουμε αγωνιστεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια για να αυξήσουμε το ποσοστό της και να λειτουργήσουμε επιτέλους με τους κανόνες της Κυκλικής Οικονομίας· γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση εν όψει και της Κλιματικής Αλλαγής. Πρέπει όλοι να μάθουμε και να περιορίσουμε την ποσότητα των απορριμάτων που παράγουμε. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλη λύση, από τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Και θα κάνουμε ο, τι μπορούμε εις τρόπον ώστε να μην σταματήσει η προσπάθεια αυτή, αλλά απεναντίας να αυξήσουμε τα ποσοστά της Ανακύκλωσης.

Θα δούμε τις επόμενες ημέρες ή την επόμενη εβδομάδα ίσως τη λύση που θα επιλεγεί τελικά"

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης δήλωσε: "Διεκδικούμε άμεσα να καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου.

Τις επόμενες μέρες έχουμε μια συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό, καθώς επίσης και με τους κυρίους Χιωτακη και Ραζη.

Ταυτόχρονα εντός των επόμενων 15 ημερών θα ανατεθεί η μελέτη για τον εκσυγχρονισμο του χώρου που γίνεται η ανακύκλωση. Καταλαβαίνετε ότι στόχος όλων είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης στον νομό μας αλλά και σε όλη την Κρήτη, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Καταστάσεις όπως η σημερινή δεν πρέπει να υπάρχουν. Είναι ευθύνη όλων μας. Τις επόμενες μέρες θα αναλάβουμε συντονισμένες δράσεις".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ