ΚΡΗΤΗ
"Καίει" την ΠΕΔ το προσφυγικό
Η νέα διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης είναι έτοιμη κι αποφασισμένη να πέσει κατευθείαν στα βαθιά, υπηρετώντας "τις αξίες της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας", όπως τόνισε και ο νέος πρόεδρος της Γιάννης Κουράκης
Του Αντώνη Παντινάκη
"Καίει" και... τσουρουφλίζει το προσφυγικό ζήτημα σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση στα ακριτικά νησιά θυμίζει καζάνι που έβρασε και ξεχείλισε κιόλας με τα... απόνερα των αντιδράσεων (και των προτεινόμενων λύσεων) να φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και να περνούν και από την Κρήτη όπως έχει γράψει ήδη το cretalive, φέρνοντας όλους τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους!
Η νέα διοίκηση της ΠΕΔ είναι έτοιμη κι αποφασισμένη να πέσει κατευθείαν στα βαθιά, υπηρετώντας "τις αξίες της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας", όπως τόνισε και ο νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης.
"Μέσα από τις αξίες της συλλογικότητας θα καθορίσουμε τη στάση μας. Θα θέσουμε τις σωστές προτεραιότητες και με όλα τα άλλα συλλογικά όργανα θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Κι αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα", προανήγγειλε ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ, διαμηνύοντας ότι "θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί".
Το θέμα, σίγουρα, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ, πιθανότατα να απασχολήσει και την Ολομέλεια των δημάρχων και πολλούς άλλους εμπλεκόμενους φορείς , εκτίμησε ο κ. Κουράκης.
Ο ίδιος αν και εξήρε το μέχρι τώρα πετυχημένη συνταγή φιλοξενίας των προσφύγων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο "να πρωτοπορήσουμε και προτείνουμε κάτι άλλο πιο καλό και πιο ανθρώπινο, που θα εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των ανθρώπων αυτών".
Το "αποτυχημένο πείραμα" και ο κίνδυνος (τοπικής) τραγωδίας
Σταθερά απέναντι στη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας στέκεται ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης, διατυπώνοντας ξανά την πάγια θέση του.
"Η δημιουργία των hot spot είναι σαν να μεταφέρουμε ένα αποτυχημένο πείραμα και να το κάνουμε κι εδώ άλλη μια τραγωδία" ανέφερε με νόημα και συνέχισε: "Δεν είναι σωστή η διαχείριση του προσφυγικού με αυτόν τον τρόπο. Εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε αποδείξει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν σωστά, συγκροτημένα και οργανωμένα, χωρίς κανένα πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες· και κυρίως με όρους αξιοπρέπειας και για τους κατοίκους αλλά και για τους ανθρώπους που θα φιλοξενήσουμε".
"Δεν είμαστε έξω από την ευθύνη που πρέπει όλοι να έχουμε" ξεκαθάρισε επίσης, "αλλά προς Θεού, τα πράγματα πρέπει να γίνουν πολύ καλύτερα και να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν σε περιοχές που λόγω της έντασης των γεγονότων δεν είχαν το περιθώριο να κάνουν καλύτερο σχεδιασμό".
Άγνοια και διάψευση για τους Αρμένους
Χαρακτηρίζοντας τα hot spot "αποτυχημένη συνταγή" ο δήμαρχος Ρεθύμνου διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί δημιουργίας κλειστής δομής στους Αρμένους: "Έχω ενημέρωση ότι δεν συντρέχει τέτοιο θέμα. Δεν βλέπω ποιο είναι αυτό το στρατόπεδο στο Ρέθυμνο που εξυπηρετεί. Η λογική και η πραγματικότητα νικά τις φήμες".
Ο κ. Μαρινακης εφερε ως αντίλογο τις "συλλογικές αποφάσεις της ΠΕΔ" τονίζοντας ότι "πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση και με την Πολιτεία και με τις τοπικές κοινωνίες".
"Να συνεχίσουμε στο πετυχημένο μοντέλο"
Στις "πολύ σημαντικές αποφάσεις" που είχε λάβει η ΠΕΔ το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες "κινούνται στη σωστή κατεύθυνση" ανέτρεξε ο Γιάννης Μαλανδράκης.
"Νομίζω ότι το μοντέλο με το οποίο διαχειρίστηκε η ΠΕΔ Κρήτης το προσφυγικό ήταν απόλυτα πετυχημένο", υποστήριξε ο νέος γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
"Επάνω σε αυτό το μοντέλο πρέπει να συνεχίσουμε" πρόσθεσε ο κ. Μαλανδρακης, που εναντιώθηκε με τη σειρά του στη δημιουργία hot spot : "Είναι ένας λάθος τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Δεν μπορεί να προσφέρει ούτε ανθρωπιστική προσέγγιση στους πρόσφυγες, αλλά ούτε και στις τοπικές κοινωνίες τους κατάλληλους τρόπους για την ομαλή ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων. Κι όπως είπα και στην Υπουργό ( σ.σ. την κ. Μιχαηλίδου) το πρόβλημα είναι εθνικό, για αυτό και πρέπει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να κάνουν μια στρατηγική και να το διαχειριστούν ως εθνικό θέμα, αλλά και σε βάθος χρόνου, όχι αποσπασματικά".