Επιχείρηση - Καθημερινότητα για τη Λότζια... θα τα καταφέρει;

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

O αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης παρουσιάζει στο Cretalive τις κυριότερες παρεμβάσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή και που προτίθεται να προχωρήσει η Υπηρεσία του

Ο κ. Αναστασάκης ξεχώρισε και παρουσιάζει αναλυτικά στο Cretalive τις κυριότερες παρεμβάσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή και που προτίθεται να προχωρήσει η Υπηρεσία του.

Ξεκινώντας από το κομμάτι της καθημερινότητας (το οποίο προέχει), το μεγαλύτερο “βάρος” πέφτει:

-Στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και της ποιότητας του οδικού δικτύου, με ταυτόχρονη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ.

-Σε έργα “που αφορούν τα παιδιά μας” (σχολεία, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους).

- “Στο νοικοκύρεμα της συντήρησης των υποδομών μας (όπως είναι τα Κηποθέατρα, το Μέγαρο Κοθρή, τα Τείχη κι άλλα “αναξιοποίητα κτίρια)”.

- Στη σύνταξη ενός σχεδίου (Master Plan) και για το δίκτυο άρδευσης, ώστε να αξιοποιηθεί όλο το νερό του Βιολογικού Καθαρισμού.

- Στην τακτοποίηση χρόνιων εκκρεμοτήτων που “για διάφορες περίεργες γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες καθυστέρησαν (όπως η μετατόπιση των στύλων της ΔΕΗ και η επέκταση του Δημοτικού φωτισμού)”.

-Στην ανανέωση “ του στόλου μηχανημάτων έργων του Δήμου με μία πολύ σοβαρή μελέτη που έχει γίνει”.

Σε ο,τι αφορά τα μεγάλα έργα, ο κ. Αναστασάκης σημειώνει ότι “συνεχίζουμε να επενδύουμε στην παλιά πόλη με ολοκλήρωση εκτεταμένων αναπλάσεων, όπως στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στην ευρύτερη περιοχή του Λάκκου, στην Ψαρομηλίγκων, στον “σταυρό” της πόλης - όταν πρώτα ο Θεός ξεμπερδέψουμε με το νομικό κομμάτι, καθώς επίσης και στη συνέχιση των παρεμβάσεων στα Τείχη με τον ποδηλατόδρομο και τη διαμόρφωση της περιπατητικής διαδρομής στο ισόπεδο τμήμα”.

Συγχρόνως, θα ακολουθήσει η ωρίμανση των παρεμβάσεων στην Καλοκαιρινού, στην οδό Δελημάρκου και στη στέγη της Κρητικής Διατροφής στο κτίριο “Μίνως”.

Μεγάλος και πολύ σπουδαίος είναι κι ο ενεργειακός τομέας για τον Δήμο Ηρακλείου, με τα ήδη “ενταγμένα έργα” ενεργειακής αναβάθμισης (του κτιρίου στην οδό Ανδρόγεω και του Παγκρητίου Σταδίου), “ενώ ήδη έχουμε υποβάλλει αιτήσεις στη ΔΕΗ για ενεργειακό συμψηφισμό σε πέντε σχολεία κι ως πιλοτικό σχολείο για το ενεργειακό πρόγραμμα είναι το 7ο Δημοτικό Σχολείου”.

Σε σχέση με τα σχολεία ειδικότερα, σημαντικές “εκτός από τις συντηρήσεις, είναι και οι ενισχύσεις της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του 21ου Δημοτικού στην Φορτέτσα, ενώ μπαίνει στο πλάνο μας η ωρίμανση και η δημοπράτηση της επέκτασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου”.

Εξίσου βαρύνουσα σημασία έχει και “η διαμόρφωση πάρκων, μικρών και μεγάλων σε όλη την πόλη”, που εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο αύξησης του ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο. Το σχετικό πλαίσιο δράσης έχει χαραχθεί και σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις.

Τον μεγαλεπήβολο στρατηγικό στόχο μπορούν να υποστηρίξουν χώροι υπερτοπικής σημασίας, αλλά και τα “πάρκα τσέπης” για τα οποία μίλησε ο κ. Αναστασάκης.

“Σήμερα (σ.σ χθες) συμπτωματικά υπογράψαμε μία σύμβαση για τη μελέτη 12,5 στρεμμάτων χώρων πρασίνου που επιμερίζεται σε 12 κοινόχρηστους χώρους (πρώτο διαμέρισμα, ανατολικά – δυτικά και Νέα Αλικαρνασσό) και σχεδιάζουμε τη συνέχιση των παρεμβάσεων στα πάρκα Γεωργιάδη και 62 Μαρτύρων. Θέλουμε επιπλέον να ανοίξουμε το κομμάτι του πάρκου Ερυθραίας το οποίο το ακούει πολύ- πολύ καιρό ο κόσμος και δικαίως δυσπιστεί για το πότε θα γίνει”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

Σε ο,τι έχει να κάνει με τις αναπλάσεις, αυτές “ξεφεύγουν από τα όρια της παλιάς πόλης, πάνε στην Νέα Αλικαρνασσό (κατά προτεραιότητα στην οδό Σταδίου και τα “Θαλασσινά”). Θα ενεργοποιηθεί ακόμη η σύμβαση στην οδό Κομνηνών στον Πόρο και ακολουθούν αντίστοιχες παρεμβάσεις και σε οικισμούς, όπως στις Άνω Ασίτες και στον Άγιο Μύρωνα”.

Τα μεγάλα έργα της Τεχνικής Υπηρεσίας περιλαμβάνουν και συντηρήσεις, όπως: της Γέφυρας Μπαλτά, του γηπέδου “Γιάννης Σκουρέλος” στη Νέα Αλικαρνασσό, του παραθαλάσσιου μετώπου “ όπου υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα” , της αίθουσας “ Μανόλης Καρέλλης”, του Θεατρικού Σταθμού κ.α

Τα αιτήματα και οι ανάγκες που επιθυμεί να ικανοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία “τρέχουν”, αν και καμιά φορά η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι σκληρή και απότομη.

“Είναι μεγάλη η γραφειοκρατία, είναι λίγοι και οι μηχανικοί κι αδυνατούμε να τρέξουμε τον αριθμό των έργων και των μελετών που θα θέλαμε, ταυτόχρονα” εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

Εν κατακλείδι, ο κ. Αναστασάκης χαρακτηρίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα “συγκροτημένο”, αισιοδοξώντας ότι χρόνο με το χρόνο και μέχρι να κλείσει η τετραετία της παρούσας δημοτικής αρχής θα βρίσκεται σε διαρκώς καλύτερη τροχιά, για την εξασφάλιση μιας “καλύτερης μοίρας” για το Ηράκλειο του “σήμερα” και κυρίως του “αύριο”.

Του Αντώνη Παντινάκη

Με έμφαση στην καθημερινότητα θα “κινηθεί” κι εφέτος το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου. Η αρμόδια αντιδημαρχία ακολουθώντας τη γραμμή – πολιτική της δημοτικής αρχής, έχει ως πρόταγμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, κάτι που προσπαθεί (και θα προσπαθήσει) να αποδείξει εμπράκτως.

"Και το εφετινό Τεχνικό Πρόγραμμα συνεχίζει στη λογική του 2019. Επί της ουσίας είναι μία ενίσχυση της στροφής που έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια, προς την καθημερινότητα. Αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι πρώτη φορά, από πέρυσι και συνεχίζουμε κι εφέτος, ο προϋπολογισμός σε ο,τι αφορά τη Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας είναι μεγαλύτερος από τη Διεύθυνση Έργων και μελετών. Αυτό σαν ευθεία σύγκριση μπορεί να μην λέει τίποτα, αλλά σημειολογικά κάτι δείχνει ”, μας σχολίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Για του λόγου το αληθές, από τα 28 (και πλέον) εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στον εφετινό προϋπολογισμό, τα 15,3 (14,5 +800 χιλιάδες ευρώ σε έργα πρασίνου) θα διατεθούν στην καθημερινότητα και τα 13,3 στα μεγάλα έργα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ