Ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω στον Κόλπο του Δερματά!

Τι λέει η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μετά το έγγραφο της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών

Του Αντώνη Παντινάκη

Το "πράσινο φως" που "άναψε" το έγγραφο της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτηριακων Υποδομών, για την επανεκκίνηση των εργασιών στον κόλπο του Δερματά, στο Ηράκλειο, έγινε ξανά... κόκκινο με παρέμβαση της Αποκεντρωμενης Διοίκησης!

"Για εμάς δεν άλλαξε κάτι με το χαρτί αυτό του Υπουργείου" δηλώνει στο Cretalive η κ. Μαρία Κοζυρακη, εκφράζοντας την απορία της για την αρμοδιότητα "και του εν λόγω Υπουργείου και της εν λόγω διεύθυνσης".

Όπως εξηγεί η Συντονίστρια της Αποκεντρωμενης Διοίκησης, "μου προκάλεσε την ίδια απορία που θα μου προκαλούσε εάν είχα λάβει ένα αντίστοιχο έγγραφο γνωμοδότησης από το... Υπουργείο Παιδείας! Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα για εμάς. Είναι ένα Υπουργείο, μια διεύθυνση που δεν έχει καμία σχέση με την αδειοδότηση του έργου".

Η κ. Κοζυρακη από την πρώτη στιγμή, "από την Παρασκευή μίλησα με τις δικές μου Τεχνικές Υπηρεσίες". Και χθες το πρωί, "συντάξαμε με την Τεχνική Υπηρεσία ένα κείμενο, το οποίο ενημέρωνε τον διευθυντή του συγκεκριμένου Υπουργείου για το ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει - δύο συγκεκριμένοι νόμοι που διέπουν την αδειοδότηση του εν λόγω έργου".

Κατανοώντας ότι η Διεύθυνση Λιμενικών και Κτηριακων Υποδομών "δεν έχει αρμοδιότητα, δεν γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο", η κ. Κοζυρακη και οι συνεργάτες της κατεστησαν σαφές τόσο προς τον Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και "προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος - έχει ενημερωθεί γιατί είναι και δική του αρμοδιότητα η Περιβαλλοντικη αδειοδότηση - ότι εάν οποιοδήποτε έργο στον αιγιαλό και στην παραλία, είτε ιδιωτικό, είτε δημόσιο, δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις των διατάξεων που ορίζουν οι νόμοι, είναι αυθαίρετο και παράνομο!

Κι οφείλει να κάνει τις νόμιμες διαδικασίες για να συνεχίσει και για να εκτελεστεί. Δεν ισχύει κάτι διαφορετικό για το Δήμο Ηρακλείου, όπως και για οποιανδήποτε άλλο Δήμο".

Ξεκαθαριζοντας ότι δεν έχει καμία προσωπική κόντρα, ούτε με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινο, ούτε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασακη, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμενης Διοίκησης, υπενθύμισε ότι "ετσι κι αλλιώς εδώ και περίπου ένα χρόνο όταν πλέον κάναμε σαφές προς τον Δήμο Ηρακλείου ότι το έργο είναι παράνομο και αυθαίρετο, υποδειξαμε τη νόμιμη διαδικασία. Κι επίσης προσφεραμε τη βοήθεια μας έτσι ώστε να κάνουμε τα χρονικά περιθώρια για τις αδειοδοτησεις, για τις γνωμοδοτησεις και τις διαβουλευσεις, πιο σύντομα.

Και μάλιστα, αυτό μπροστά στον κύριο Περιφερειάρχη και τους αρχηγούς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν τι συμβαίνει και να ξέρουν ποιες είναι οι λύσεις".

Ένα χρόνο μετά από όλα αυτά, η κ. Κοζυράκη παρατηρεί ότι "βρισκόμαστε προ εγγράφων τα οποία ούτε ξέρουμε από πού προκύπτουν και πώς προέρχονται. Από ανθρώπους και υπηρεσίες που δεν έχουν ουδεμία αρμοδιότητα επί των έργων και στέλνουν χαρτιά λέγοντας ότι "εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, ξεκινήστε"".

Συνεχίζοντας, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμενης Διοίκησης, επανέλαβε πως "για εμάς τα έργα ως έχουν τώρα είναι αυθαίρετα. Επιχειρουνται στον αιγιαλό και στην παραλία και οφείλει σε κάθε περίπτωση η Κτηματικη Υπηρεσία να προασπισει εκεί το χώρο της και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου να αστυνομευσει την περιοχή, όπως κάνει σε όλη την ακτή του Ηρακλείου. Συλλαμβάνοντας παράνομα έργα τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα".

Και καταλήγοντας, η κ. Κοζυρακη διεμηνυσε ότι ο νόμος "δεν ισχύει μόνο για τους ιδιώτες που επιχειρούν μόνο στον αιγιαλό και στην παραλία. Ισχύει και για το δημόσιο· για τον Δήμο και για εμάς τους ίδιους".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ