Εκλογές ΤΕΕ/ΤΑΚ: Τι "έδειξε" η κάλπη - Χαμόγελα, προσδοκίες και χρήσιμα συμπεράσματα

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Το “ταμείο” φέρνει ή και θεμελιώνει/γιγαντώνει τις μεγάλες αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμη και κυρίως τη μακροπρόθεσμη πορεία των μηχανικών.

Του Αντώνη Παντινάκη


Σωματική/ψυχική καταπόνηση που μετεξελίχθηκε σε συναισθηματικά κοντράστ, με ποικίλες αποτιμήσεις - αναγνώσεις, “έβγαλαν” οι κάλπες του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Τα εκλογικά αποτελέσματα έφεραν χαμόγελα στους νικητές και πολλά χρήσιμα συμπεράσματα στους ίδιους αλλά και σε όσους τους ακολούθησαν στο κόψιμο του... νήματος.

Το “ταμείο” φέρνει ή και θεμελιώνει/γιγαντώνει τις μεγάλες αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμη και κυρίως τη μακροπρόθεσμη πορεία των μηχανικών.

"Οι συνάδελφοι έδειξαν ότι θέλουν να συνεχίσουμε..."

Το θετικό προαίσθημα, η σιγουριά της νίκης που είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες η επικεφαλής της παράταξης ΑΜΑΚ , κ. Ειρήνη Βρέντζου, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο χθες: “Περιμέναμε ότι θα πηγαίναμε καλά, ότι θα ήμασταν πρώτη δύναμη. Είχαμε μηνύματα από τους συναδέλφους. Ήμασταν σίγουροι ότι θα ήμασταν πρώτοι και αποδείχθηκε ότι καλά πιστεύαμε”, μας σχολίασε η κ. Βρέντζου, δηλώντας “πολύ χαρούμενη” και “πολύ συγκινημένη” από την “ανταπόκριση των συναδέλφων, που ήρθαν και ψήφισαν”.

Τούτου λεχθέντος, η συμμετοχή στις εκλογές αυξήθηκε κατά 10% περίπου.

Η παράταξη ΑΜΑΚ (Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης) τερμάτισε πρώτη με ποσοστό 40,8%.

“Οι συνάδελφοι έδειξαν ότι θέλουν να συνεχίσουμε στη διοίκηση και στην προεδρία του ΤΕΕ-ΤΑΚ. Αυξήσαμε τη δύναμη μας, μεγαλώσαμε - διπλασιάσαμε τη διαφορά μας από τη δεύτερη παράταξη τη ΔΚΜ, η οποία έπεσε ενώ εμείς ανεβήκαμε κοντά στο 3-3,5%.. Και στο πειθαρχικό είμαστε πρώτη δύναμη, και στην στην κεντρική αντιπροσωπεία εκλέγουμε τους τρεις από τους τέσσερις αντιπροσώπους της Ανατολικής Κρήτης”, μας είπε η κ. Βρέντζου.

Οι συζητήσεις περί συνεργασιών... έπονται: “Στο Τεχνικό Επιμελητήριο υπάρχει απλή αναλογική οπότε προφανώς έχουμε αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν έχουμε βέβαια αυτοδυναμία. Τώρα δεν έχουμε σκεφτεί ούτε έχουμε συζητήσει τίποτα (σ.σ περί συνεργασιών). Όλα τα άλλα θα τα δούμε στη συνέχεια”.

Η επικεφαλής της ΑΜΑΚ έλαβε κι άλλο ένα μήνυμα: “Πήγαμε πάρα πολύ καλά και αυξήσαμε τις δυνάμεις μας στο Λασίθι, σε έναν νομό παραγκωνισμένο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί σε πάρα πολλά θέματα που απασχολούν το νομό”.

Αρκετά μεγάλα κι ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν συνολικά σε όλο το νησί, “για το τι ανάπτυξη θέλουμε”, σε σχέση με “τον ΒΟΑΚ, την ενέργεια, τους υδρογονάνθρακες, τη χωροταξία”.

“Να δώσουμε περισσότερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο”

“Κρατήσαμε δυνάμεις. Σταθεροποιούμαστε σε ένα ποσοστό”, παρατήρησε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών, κ. Μιχάλης Γολοβάνης, οποίος ευχαρίστησε “ όλους τους συναδέλφους που ήρθαν και ψήφισαν. Ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, η συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία δίνει δύναμη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να αυξηθεί (η συμμετοχή τους) ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον”.

Αυτό που καλούνται να πράξουν στο εφεξής ο κ. Γολοβάνης και τα υπόλοιπα μέλη της ΔΚΜ είναι “μέσα από τους νέους συναδέλφους μας και την εμπειρία μας, να αποδείξουμε ότι με τις προτάσεις μας μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Το έχει ανάγκη η κοινωνία”.

“Να χαράξουμε μία νέα στρατηγική”

Έτοιμοι να αναλάβουν “ρόλο ρυθμιστή” στην επόμενη μέρα του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι στην παράταξη #OpenTEE, Ανοιχτό ΤΕΕ.

“Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους μηχανικούς που μετείχαν στην διαδικασία των εκλογών. Έδειξαν ότι απαιτούν ένα Τεχνικό Επιμελητήριο ενεργό, δυναμικό με άποψη και θέσεις, τοποθετώντας μας σε ρόλο ρυθμιστή στο ΤΕΕ , ώστε υλοποιώντας τον κύριο μας στόχο, να χαράξουμε μια νέα στρατηγική για τους μηχανικούς του αύριο”, επισήμανε κ. Γιώργος Ταβερναράκης.

Ο επικεφαλής της παράταξης #OpenTEE, Ανοιχτό ΤΕΕ τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι “στο νομό Ηρακλείου αναδειχθήκαμε δεύτερη δύναμη” και "παρά το ότι είχαμε απέναντι μας τους υποψήφιους που τοποθέτησαν στα ψηφοδέλτια τους τα δύο κυρίαρχα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταφέραμε και αυξήσαμε τη δύναμη και τα ποσοστά μας, κι έχοντας μάλιστα πολύ μικρή διαφορά από τη ΔΚΜ”.

“Θα παλέψουμε για τα συμφέροντα των εργαζομένων”

“Ελπιδοφόρο μήνυμα” μέσα απ’ τους “αρνητικούς συσχετισμούς” είδε να βγαίνει ο κ. Βάγιας Βάγιας, που ηγήθηκε της Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών: “Παρα τους αρνητικούς συσχετισμούς, το αποτέλεσμα των εκλογών στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, μια και οι κάλπες ήταν πανελλαδικές. Η Πανεπιστημονική σημείωσε αύξηση της τάξεως του 22% στις ψήφους της (ήτοι 420 παραπάνω). Η αύξηση αυτή δείχνει την τάση των εργαζομένων, μηχανικών και αυτοαπασχολουμενων να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις που πρεσβεύουν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η Πανεπιστημονικη στην Ανατολική Κρήτη κράτησε τις δυνάμεις της και στη νέα αυτή θητεία θα παλέψει όλες της τις δυνάμεις για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Καλούμε μηχανικούς να οργανωθούν περισσότερο στους συλλογικούς φορείς και στα Σωματεία τους!”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ