Αυτά συμφώνησαν δήμαρχοι και Περιφερειάρχης με τον Γ. Μουζάλα!

Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι θα λειτουργήσει μεν στην Κρήτη Γραφείο Ασύλου αλλά όχι υπηρεσία ταυτοποίησης

Την πεποίθηση ότι  έως τις 25 Νοεμβρίου θα έχει διαμορφωθεί ένας «οδικός χάρτης» από κοινού – μεταξύ του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, των Δήμων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες -  για το πώς θα γίνει η διαχείριση και φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη, έδωσε  στην αντιπροσωπεία της ΠΕΔ και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο, στην Αθήνα. 

Παράλληλα, οι Δήμοι θα επιδοθούν στην αναζήτηση κατοικιών και διαμερισμάτων ενώ τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 2000 οι άνθρωποι που θα έρθουν στο νησί μας. 

Διευκρίνισε επίσης ότι έχουν επιλυθεί θέματα μεταφοράς, περίθαλψης και εκπαίδευσης ενώ αναφορικά με το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας, επισήμανε ότι όντως ισχυει μονον για το 2017, όμως όπως είπε το Υπουργείο επεξεργάζεται παράλληλο πρόγραμμα ώστε μέχρι το Πάσχα να υπάρξει ένα πρόγραμμα – «γέφυρα» με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είτε έτσι είτε αλλιώς.

Δηλαδή είτε από την ίδια την Ύπατη Αρμοστεία είτε από το Υπουργείο. 

Ακόμη, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι θα λειτουργήσει μεν στην Κρήτη Γραφείο Ασύλου αλλά όχι υπηρεσία ταυτοποίησης, δηλαδή δεν θα ταυτοποιούνται εδώ όσοι θα έρχονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες. 

Ο κ. Μουζάλας  πρόσθεσε ακόμη ότι θα επισκεφθεί την Κρήτη μετά τις 25 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα μετά το τέλος της συνάντησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας δήλωσε: «Προχωράμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη. Έχουμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία με όλους τους δημάρχους. Νομίζω ότι αυτό εκφράζει και την κρητική ψυχή. Έχουμε αναλάβει την δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν περισσότεροι από 2000 άνθρωποι, δηλαδή 500 οικογένειες. Προχωρά η λύση του ζητήματος μέσω διαμερισμάτων και μικρών ξενοδοχείων. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά. Είπαμε ότι θα ξαναβρεθούμε στα τέλη Νοεμβρίου ώστε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Δε βιαζόμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια ηρεμία κι αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε στην Κρήτη ένα πρότυπο πρόγραμμα με το οποίο πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να εγκατασταθούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες κατ’ αρχήν για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για τους ίδιους. Να ευχαριστήσω και πάλι μέσω των δημάρχων και του περιφερειάρχη τον λαό της Κρήτης».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Λαμπρινός, επισήμανε ότι «συζητήσαμε λεπτομέρειες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη με καθόλου ή πάρα πολύ μικρές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της Κρήτης γενικότερα».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα έχουμε έναν οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του μήνα, ούτως ώστε όλοι μαζί οι φορείς και οι δήμοι της Κρήτης και η Περιφέρεια να δούμε ποιες θα είναι οι καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους που θα έρθουν στο νησί μας. Θεωρώ ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα μέχρι 2000 μετανάστες και πρόσφυγες και εμείς από την δική μας πλευρά θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια μαζί με όλους τους δήμους του νησιού για να υπάρξει η φιλοξενία που αρμόζει στους ανθρώπους που έρχονται στο νησί μας». 

Σε δηλώσεις για το προσφυγικό ζήτημα προχώρησε και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης , τονίζοντας από την πλευρά του πως δεν πρόκειται να υπάρξει υπηρεσία ταυτοποίησης. 

Ο ίδιος δήλωσε πως ο Γιάννης Μουζάλας θεωρεί θετική την ενσωμάτωση των προσφύγων , βάσει σχεδιασμού, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για περίπου 500 οικογένειες.

Ο κ. Καλογεράκης ανέφερε πως οι πρόσφυγες θα είναι τριών εθνικοτήτων και πως θα διανεμηθούν ανά νομό ενώ ανέφερε πως η σίτιση μίας τετραμελούς οικογένειας θα στοιχίσει περίπου 90 ευρώ το μήνα. 


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ