Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί, πια, έναν εφιάλτη από το μακρινό μέλλον, είναι εδώ και στην Κρήτη οι πολίτες το έχουν συνειδητοποιήσει.
Η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος, το ξέρουν οι επιστήμονες, οι κυβερνήσεις, μονάχα ένα ψήγμα επιφύλαξης έχει μείνει στους πολίτες, καθώς οι μύθοι καλά κρατούν.
Η έρευνα
Για να διαπιστώσουν την εικόνα που έχει ο κόσμος για τις ΑΠΕ, αλλά και την επίδραση που έχει στα νοικοκυριά η κλιματική αλλαγή, διενεργήθηκε πανελλήνια έρευνα για την ποιότητα ζωής, τις ενεργειακές ανάγκες και τη στάση του κοινού ως προς τις ΑΠΕ, από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Δείτε περισσότερα για την έρευνα του Πανεπιστημίου ΕΔΩ
Σχετικά με την θέρμανση, διαπιστώνεται η αύξηση της χρήσης στερεών καυσίμων, ακολουθεί το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, όπου παρατηρείται οικονομία στη χρήση. Τονίζεται η περιορισμένη σε χρονική διάρκεια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (βοηθητικά συστήματα). Είναι προφανές ότι η θέρμανση κοστίζει ακριβά, ενώ ταυτόχρονα δεν διαπιστώνεται ικανοποιητική «ζέστη» στους χώρους, στο μεγαλύτερο ποσοστό.
Οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή δεν αμφισβητείται , είναι εδώ για να μείνει και μάλλον να εντείνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Δύο είναι τα θέματα στα οποία πρέπει άμεσα να δράσουμε:
Το πρώτο είναι ο περιορισμός των εκπομπών στην βιόσφαιρα από ουσίες που καταστρέφουν την ισορροπία της και προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Το δεύτερο η έμφαση στην ανθεκτικότητα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των όποιων κατασκευών και οικισμών στα οποία ο άνθρωπος ζει και δραστηριοποιείται.
Τα ακραία, έντονα και επαναλαμβανόμενα φαινόμενα όπως ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες και χιονοπτώσεις, σεισμοί και κατολισθήσεις, με τις επιπτώσεις που επιφέρουν σε ολόκληρες περιοχές και μάλιστα κατοικημένες ή καλλιεργήσιμες, αποδεικνύουν καθημερινά την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.
Μύθοι και αλήθειες
H ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργεια) παρουσιάζει μύθους και αλήθειες για τις ΑΠΕ (https://ask4wind.gr/society-myth01/)
Μύθος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό.
Αλήθεια: Οι ανεμογεννήτριες είναι από τις φθηνότερες επιλογές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Μύθος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή.
Αλήθεια: Η μετάβαση σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό σύστημα με πολλή αιολική ενέργεια και γενικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον καταναλωτή αλλά λειτουργεί προς όφελός του.
Μύθος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό και δεν είναι αξιόπιστες, γεγονός που αυξάνει το κόστος.
Αλήθεια: Η αιολική ενέργεια είναι αξιόπιστη τεχνολογία μεταβλητής παραγωγής ενέργειας και δεν αυξάνει το κόστος.
Μύθος: Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες.
Αλήθεια: Λάθος. Προσφέρουν πολλαπλά τοπικά οφέλη.
Μύθος: Η αιολική ενέργεια δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Αλήθεια: Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, η αιολική ενέργεια δημιουργεί περισσότερη απασχόληση στην Ελλάδα από τους νέους συμβατικούς σταθμούς.
Μύθος: Τα αιολικά πάρκα δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία καθώς είναι αμιγώς εισαγόμενα προϊόντα.
Αλήθεια: Περίπου το ένα τρίτο του κόστους επένδυσης και το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού κόστους ξοδεύεται στην Ελλάδα.
Μύθος: Τα αιολικά πάρκα βλάπτουν τον τουρισμό.
Αλήθεια: Όχι απλώς δεν βλάπτουν, αλλά συνυπάρχουν αρμονικά με τον τουρισμό.
Μύθος: Η αιολική ενέργεια δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αλήθεια: Η αιολική ενέργεια συμβάλλει στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Μύθος: Οι ανεμογεννήτριες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν και επομένως εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από όσους αποτρέπουν
Αλήθεια: Οι ανεμογεννήτριες έχουν απολύτως θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Μύθος: Οι ανεμογεννήτριες έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των άλλων θηλαστικών.
Αλήθεια: Οι ανεμογεννήτριες δεν επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων ούτε την αναπαραγωγικότητα των θηλαστικών.
Μύθος: Οι ανεμογεννήτριες δεν ανακυκλώνονται.
Αλήθεια: Τα υλικά μιας ανεμογεννήτριας ανακυκλώνονται κατά 85-90%, ενώ μπορούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
Μύθος: Τα πουλιά κινδυνεύουν από τις ανεμογεννήτριες.
Αλήθεια: Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ανεμογεννήτριες και πουλιά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.
Μείωση του λογαριασμού ρεύματος φέρνουν τα αιολικά πάρκα
Σημειώνεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του διαδικτυακή εφαρμογή για την ενημέρωση των οικιακών καταναλωτών που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς τους μέσω του τέλους 1% που παρακρατείται από τα αιολικά πάρκα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/48653/1597/29.05.2019 (ΦΕΚ 2172/Β/07.06.2019), οι παροχές Οικιακής Χρήσης των Τοπικών Κοινοτήτων όπου λειτουργούν Σταθμοί ΑΠΕ και Υβριδικοί Σταθμοί, οι οποίες είχαν ενεργή σύνδεση στις 31/07/2020, ημέρα δημοσίευσης του «Οριστικού Πίνακα με τον επιμερισμό των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες, για τα έτη 2015-2019», ορίζονται ως δικαιούχοι επιστροφής του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ 1%.
Κατόπιν ολοκλήρωσης της προβλεπόμενης διαδικασίας σχετικά με την παραλαβή και επεξεργασία των βεβαιώσεων των οικείων ΟΤΑ Α΄ βαθμού για δικαιούχους που δε συμπεριλαμβάνονταν στον προσωρινό πίνακα, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., μετά την επικαιροποίησή του, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 παρ. 8 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, έχει αναρτήσει τον οριστικό πίνακα με τους Αριθμούς Παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών ανά Κοινότητα και Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2.
Επισημαίνεται ότι κατά την τελική ανάρτηση των δικαιούχων παροχών, εξαιρέθηκαν οι περιπτώσεις των παροχών για τις οποίες το προκύπτουν ποσό είναι μικρότερο του ενός λεπτού (< 0,01 €). Στις περιπτώσεις αυτές και σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.8 της Υπουργικής Απόφασης, τα ποσά δεν αποδίδονται, αλλά παραμένουν για να αποδοθούν σε επόμενο επιμερισμό.
Για να εισέλθετε στην εφαρμογή αναζήτησης δικαιούχων Αριθμών Παροχής πατήστε εδώ.( https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html )
Σημείωση: Προκειμένου να ενημερωθείτε για μεμονωμένο Αριθμό Παροχής, πρέπει να εισάγετε τα 8 ψηφία όπως σημειώνονται παρακάτω:
H ανάρτηση αυτής της εφαρμογής από το ΔΕΔΔΗΕ ήταν ένα από τα τελευταία βήματα που απαιτούνται ακόμα για την πραγματική πίστωση της έκπτωσης στους δικαιούχους.