ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπολογίστε τον προσωπικό σας πληθωρισμό
O πληθωρισμός μειώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου άρα και την πραγματική αξία τόσο του μισθού σας
Του Γρηγόρη Κοκολάκη*
Στις ημέρες μας η οικονομία πλήττεται από τον πληθωρισμός. Πληθωρισμός είναι η συνεχής και γενικευμένη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών μιας οικονομίας .
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με δέκα ευρώ μπορείτε σήμερα να αγοράσετε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από ότι αγοράζατε χθες και μεθαύριο ακόμα λιγότερα αγαθά από ότι θα αγοράζατε σήμερα .
Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου άρα και την πραγματική αξία τόσο του μισθού σας όσο κυρίως των μετρητών που με κόπο αποταμιεύσατε.
Για να ισοσκελιστεί αυτό πρέπει αφενός να αυξηθεί ο μισθός σας όσο ο πληθωρισμός και αφετέρου να επενδύσετε τα χρήματα σας σε αξίες που θα αντισταθμίζουν την απώλεια τους από το πληθωρισμό.
Για το πρώτο δεν έχω να πω πολλά είναι προφανές ότι ο καθένας θα προσπαθήσει με τον τρόπο που νομίζει και μπορεί να ισοσκελίσει τις μισθολογικές του απώλειες.
Για το δεύτερο σηκώνει πολύ συζήτηση όμως η οικονομική επιστήμη έχει απάντηση την οποία θα δώσουμε σε επόμενη δημοσίευση .
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε πρώτα απ όλα είναι πως μετριέται ο πληθωρισμός για να ξέρουμε και πόσο στερεί από την πραγματική αγοραστική μας δύναμη .
Ο πληθωρισμός μετριέται από την Eurostat, τη στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας ως δείγμα ένα καλάθι αγορών που περιέχει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζουν συνήθως τα νοικοκυριά. Αυτός λέγεται δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) και συγκρίνει τις αλλαγές των τρεχουσών τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών με τις αντίστοιχες τιμές προηγούμενων περιόδων.
Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνουμε ότι εκτός από το ότι ο πληθωρισμός είναι γενικά κακός αυτός δεν το ίδιο κακός για όλους δεδομένου ότι όλα τα είδη δεν αυξάνονται με τον ίδιο τρόπο .
Αρκεί μια ματιά στο εκκαθαριστικό του μισθού σας και στο εκκαθαριστικό της ΔΕΗ και νομίζω ότι σταματάει κάθε συζήτηση .
Το πόσος πραγματικά είναι ο προσωπικός μας πληθωρισμός εξαρτάτε από το τι πραγματικά καταναλώνουμε σε τι ποσοστό και πόσο έχει αυξηθεί το καθένα από αυτά .
Αν θέλετε να δείτε τον πραγματικό σας πληθωρισμό η στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σας τον υπολογίζει στο ακέραιο.
Απλά πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο
*Οικονομολόγος, Φοροτεχνικός, Σύμβουλος επιχειρήσεων