ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «πετυχημένο» 50%+1 ήρθε για να μείνει στα σχολεία!
Η παράνοια και τα λογικά πλαίσια των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Ήταν Αύγουστος του 2021 όταν δάσκαλοι και καθηγητές πήγαιναν στα φαρμακεία της γειτονιάς τους για να παραλάβουν τα self tests τους πριν πάνε στο σχολείο. 1η Σεπτεμβρίου πρέπει να επιστρέψουν στο πόστο τους, να συγχρωτιστούν με πολλούς συναδέλφους, να συνεδριάσουν, να πιουν έναν καφέ…
«Δε δικαιούστε τεστ, έχετε εμβολιαστεί», ήταν η απάντηση των φαρμακοποιών.
Στις μεταξύ τους συζητήσεις, οι απορίες ήταν πολλές, όμως, οι απαντήσεις των ειδικών ήταν ξεκάθαρες: ο εμβολιασμένος δε χρειάζεται να υποβάλλεται σε τεστ.
Αυτό μέχρι χθες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλάζουν, οι τροποποιήσεις ελάχιστες, η πλέον λογική, όμως, αλλαγή στην όλη παράνοια είναι πως όλοι πλέον θα κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Το περισσότερο testing που έλεγαν πολλοί, τελικά δεν «πέρασε» με εξαίρεση την πρώτη βδομάδα. Μία προσωπική απορία: ποιος λογικός άνθρωπος δε θα έκανε τεστ πριν πάει στο σχολείο; Γνωρίζω πολλούς ενσυνείδητους εκπαιδευτικούς και γονείς που δε συμπληρώνουν απλώς το edupass αλλά κάνουν και τεστ όταν δε… χρειάζεται, όταν δεν το επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά οι ίδιοι αισθάνονται ότι είναι σωστό να γίνει.
Στην ενημέρωση της Τρίτης ειπώθηκαν πολλά: ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία, εκεί ελέγχονται τα ίδια και οι οικογένειές τους, ότι τα περισσότερα κρούσματα τα είχαμε την ημέρα του αγιασμού όταν επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Φυσικά κανείς δε θέλει πια να ακούει τη λέξη «τηλεκπαίδευση» ούτε για αστείο, αυτό είναι δεδομένο και όλοι το έχουν εμπεδώσει.
Εκείνο που δεν ακούστηκε, όμως, είναι κάποια αλλαγή στο περιβόητο και αμφιλεγόμενο μέτρο του 50%+1, ο όρος, δηλαδή, πως για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσουν οι μισοί και ένας ακόμα μαθητές.
Το μέτρο θα συνεχίσει να ισχύει, όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής, ωστόσο έχει καταργηθεί στην πράξη. Είναι πολλές οι περιπτώσεις γονέων που έβλεπαν τον έναν μετά τον άλλο συμμαθητή των παιδιών τους να βγαίνουν θετικοί και αποφάσιζαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Δε μιλάμε για εκείνους που δεν πάνε τα παιδιά στο σχολείο από …πεποίθηση αλλά μία, δύο ή τρεις μέρες θέλουν να τα κρατήσουν μακριά από αυτό το μικροσκοπικό πράγμα που έχει μπει στις ζωές μας και τις έχει τινάξει στον αέρα: τον κορωνοϊό.
Από Δευτέρα, λοιπόν, βάζουμε σχολικές ποδιές (μεταφορικά, πάντα), το κουδούνι χτυπάει και αρχίζουμε να μετράμε κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Δείτε επίσης: