Του Γιάννη Μπρα, CEO Five Senses Consulting
Σάββατο 14 Μαρτίου 2020.
Η ημέρα δεν ήταν σαν τις άλλες, βρήκε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλειστά, τα σχολεία κλειστά, τις υπηρεσίες κλειστές κτλ. και όλους εμάς να παλεύουμε με το εγώ μας στο να πειθαρχήσουμε με τις εντολές του Υπουργείου στο να καθίσουμε μέσα για να προστατεύσουμε εαυτούς, παιδιά και κυρίως ηλικιωμένους. Εκείνη η ημέρα ήταν που πλέον όλοι μας καταλάβαμε ότι ο COVID-19 ήρθε και μας αλλάζει την ζωή.
Στο ίδιο τρένο και οι τουριστικές επιχειρήσεις σε όλες τους τις μορφές αλλά και η κρουαζιέρα παγκοσμίως. Ακυρώσεις, αγωνία, ζημίες, υπάλληλοι και άγνωστο προς το παρόν μέλλον. Θα μπορούσε κανείς να πει με μεγάλη ευκολία ότι το επόμενο διάστημα θα είναι το δυσκολότερο στο παγκόσμιο χωριό που λέγεται ΓΗ.
Βεβαίως η κατάσταση είναι δύσκολή παντού, με κινήσεις που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ σε τόση μεγάλη ένταση. Ακυρώσεις εκθέσεων, πτήσεων, κρουαζιέρων, ταξιδιών γενικότερα όχι μόνο από τους ίδιους τους ταξιδιώτες αλλά και από τις κυβερνήσεις και τις ίδιες τις εταιρείες. Τα κράτη κλείνουν προσωρινά τα σύνορα τους, απαγορεύονται πτήσεις από/προς διάφορους προορισμούς και οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ακινητοποιήσει τα πλοία τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου.
Η τουριστική σεζόν μοιάζει χαμένη έως και τον Μάιο με τα σχολεία επίσης κλειστά από ότι φαίνεται έως το Πάσχα και την μαθητική κοινότητα να πατάει στον αέρα για το πώς θα βγει η χρονιά.
Μετά από σκληρή μάχη και μετά από 70+ τηλέφωνα στο call center γνωστής αεροπορικής εταιρείας στο εξωτερικό για να καταφέρω πάρω επιστροφή χρημάτων για τα εισιτήρια που έχανα λόγω αδυναμίας να ταξιδέψω, σε κλαδική έκθεση κρουαζιέρας, λόγω κρατικής απαγόρευσης και αφού κατάφερα με πολλή δυσκολία και κόπο τον στόχο μου σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να αφήσουμε σε καμία των περιπτώσεων την κατάσταση να μας νικήσει. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα ιό να μας προγραμματίσει το μέλλον μας. Μετά σκέφτηκα φωνακτά: Ναι, αλλά τι μπορείς τώρα να κάνεις με την κατάσταση έτσι;
Είμαι από τους τυχερούς/άτυχους που έχω ζήσει την παραμονή σε δωμάτιο νοσοκομείου για πάνω από ένα χρόνο όταν σπούδαζα και ξέρω από πρώτο χέρι τι είναι να μην μπορείς να κινηθείς, να μην μπορείς να λειτουργήσεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να σκεφτείς, να βάλεις την ουσία σου σε τάξη και κυρίως να σχεδιάσεις και να προγραμματίσεις το μέλλον σου καλύτερα έχοντας όμως πλέον γνώσεις που δεν είχες πριν.
Η σημερινή κατάσταση όσο δύσκολη και να είναι κάποια στιγμή, σύντομα ελπίζω, θα επανέλθει στα φυσιολογικά της. Αν όμως εμείς, όλοι εμείς, οι σκεπτόμενοι, οι φορείς, η κυβέρνηση κτλ. δεν αναζητήσουμε τις ευκαιρίες που γεννά αυτή η κρίση τότε θα έχουμε κλειστεί μέσα χωρίς να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που θα έχουμε.
Η πρώτη ευκαιρία, που ήδη η εφαρμογή της είναι σε εξέλιξη, είναι η εξ ’αποστάσεως εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας ήδη δοκιμάζει εφαρμογές και μεθοδολογίες με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και σύντομα τα παιδιά και οι φοιτητές θα κάνουν τα μαθήματα τους από το σπίτι. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να αναβαθμίσουμε τις αντιλήψεις μας για τους τρόπους διδασκαλίας και τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε τα γνωστικά αντικείμενα. Πρέπει η εκπαιδευτική κοινότητα να δημιουργήσει την νέα γενιά εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη ότι ‘the information is out there’ και να φτιάξει ένα σύστημα ευέλικτο που θα ανταποκρίνεται και θα συνδέεται από παντού.
Η δεύτερη ευκαιρία που θα βοηθήσει σημαντικά και στην μείωση του μεγέθους των προβλημάτων σε οικονομικό επίπεδο που δημιουργεί ο COVID-19 είναι η αύξηση της κλασικής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αν όχι σε όλες τις περιοχές σίγουρα σε πολλές ο καιρός είναι ακόμα πολύ καλός και οι δυνατότητες υποδομών υπάρχουν. Με το σύνολο των χωρών, φορέων, tour operator, αεροπορικών εταιρειών, ξενοδόχων αλλά και όλης της εφοδιαστικής και μεταφορικής αλυσίδας να είναι επηρεασμένο παγκοσμίως από την κατάσταση, η επέκταση για 2 μήνες φαντάζει ως μία ιδανική λύση για μείωση της ζημιάς που ήδη μετράται μεγάλη σε όλους.
Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Τουρισμού έχει ξεκινήσει τις αρχικές συζητήσεις για το θέμα αλλά η προσπάθεια, μόλις μπορέσει να γίνει, πρέπει να είναι κοινή, συντονισμένη και με ουσία. Πρέπει η Πολιτεία, οι Tour Operators, οι Αεροπορικές και Ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι Ξενοδόχοι και όλοι οι φορείς και εμπλεκόμενοι στο θέμα, μόλις η κρίση σταθεροποιηθεί, να αδράξουν την ευκαιρία που υπάρχει και να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα βοηθήσει όλους. Ποτέ ξανά δεν υπήρξε η ανάγκη για πιο συλλογική προσπάθεια που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι και προσπάθεια για επιβίωση ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.
Η επέκταση της τουριστικής σεζόν, με ελπίδα ότι η κρίση θα ξεπεραστεί σύντομα, θα δώσει ευκαιρίες και για νέες μορφές τουρισμού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ξεπερνώντας το Ήλιος-Θάλασσα. Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κατάσταση όσο δύσκολη και να είναι θα ξεπεραστεί και ποιοι και πόσο γρήγορα θα κάνουν την επιστροφή τους είναι καθαρά θέμα σχεδιασμού, στρατηγικής και ενεργειών σήμερα ή τουλάχιστον μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί. Εάν το καταφέρουμε θα έχουμε βάλει την βάση για να επαναληφθεί και το επόμενο έτος και το επόμενο μέχρι να γίνει μόνιμο. Η Ελλάδα και μπορεί και πρέπει να έχει διευρυμένη τουριστική σεζόν και τώρα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να το πραγματοποιήσει.
Έχουμε ευθύνες όλοι μας για το μέλλον μας. #StaySafe και αξιοποιήστε τον χρόνο που σήμερα μας δίνεται.