ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί επιλέγεις λάθος σύντροφο;
Δεν ευθύνεται ο πασιγνωστός σε όλους ‘’μαγνήτης’’, που μας κάνει να επιλέγουμε λάθος συντρόφους
Της Στέλλας Μυταυτσή
Αναρωτιέσαι γιατί πάντα βρίσκεις λάθος συντρόφους και καταλήγεις μόνη/ος; Οι συζητήσεις σου περιστρέφονται γύρω από το πόσο έχουν αλλάξει οι σχέσεις σήμερα και στο γεγονός ότι συνεχώς πληγώνεσαι από τις ‘’λάθος’’ σχέσεις;
Σίγουρα, οι σχέσεις έχουν αλλάξει, καθώς ο κόσμος και η κοινωνία εξελίσσεται, και σαφώς τίποτα δεν μένει στάσιμο. Συνεπώς, δεν ευθύνεται ο πασιγνωστός σε όλους ‘’μαγνήτης’’, που μας κάνει να επιλέγουμε λάθος συντρόφους, αλλά οι επιλογές μας, οι οποίες καθορίζουν την πορεία αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Τί είναι όμως αυτό που μας δυσκολεύει στο να κάνουμε τις σωστές επιλογές βάσει των δικών μας θέλω και αναγκών;
· Δεν ξέρεις τί θέλεις: Προσδιόρισε τί ακριβώς θέλεις από μία σχέση και στόχευσε σε αυτό. Συνειδητοποίησε τις ανάγκες και τα θέλω σου και πορεύσου με αυτά. Μην συμβιβάζεσαι με σχέσεις ή καταστάσεις που σε άλλη περίπτωση δεν θα επέλεγες, απλά και μόνο για να μην μείνεις μόνη/ος.
· Αυτοπεποίθηση: Αποδέξου τον εαυτό σου με τα ελαττώματα του. Εάν δεν αγαπήσεις και δεν σεβαστείς πρώτα εσύ τον εαυτό σου, μην περιμένεις να το κάνουν οι άλλοι για σένα.
· Συμπεριφορά: Άκρως συνυφασμένη με την αυτοπεποίθηση, η συμπεριφορά, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αρχή μίας γνωριμίας. Σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορά λειτουργούν σαν ένας φαύλος κύκλος, που καμιά φορά χρειάζεται να σπάσεις. Εάν για παράδειγμα σκέφτεσαι ότι θα πληγωθείς και αυτό σου προκαλεί άγχος, η συμπεριφορά και η στάση σου θα εκπνέει ανασφάλεια και πιθανόν να προσελκύσεις κάποιον που θα εκμεταλλευτεί την αδυναμία σου. Με λίγα λόγια, προσελκύεις αυτό ακριβώς που εκπέμπεις στους άλλους.
· Μην ψάχνεις το τέλειο: Όλοι οι άνθρωποι έχουν ελλαττώματα, με τα οποία πρέπει να συμβιβαστείς, εφόσον δεν σου δημιουργούν πρόβλημα ή σου κάνουν κακό.
· Σύγκριση: Μία από τις πιο συνήθεις παγίδες στις οποίες πέφτουμε, είναι η σύγκριση με πρώην συντρόφους ή με άλλες σχέσεις του κοντινού περιβάλλοντός μας. Συγκεκριμένα, τείνουμε να εξιδανικεύουμε ανθρώπους και καταστάσεις, παραβλέποντας ή ξεχνόντας όμως παράλληλα και τα ελλαττώματά τους. Ο κάθε άνθρωπος και η κάθε σχέση είναι διαφορετική και για τον λόγο αυτό οι συγκρίσεις δεν ωφελούν.
‘’Oι περισσότεροι, δεν επιτρέπουμε ποτέ στον εαυτό μας να ποθήσει αυτό που πραγματικά επιθυμεί, επειδή δεν καταλαβαίνουμε με ποιόν τρόπο θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί’
Jack Canfield