ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλάζια Οικονομία: Ένα Σχέδιο για το μέλλον που ξεκινά σήμερα
Οι πολιτικές της Γαλάζιας Οικονομίας αποτελούν τον κορμό της οικονομίας εκατοντάδων τοπικών και περιφερειακών εισοδημάτων, και την πηγή προέλευσης εργασίας χιλιάδων ανθρώπων
Του Γ. Αλεξάκη*
Ένας τόπος – μία Περιφέρεια, μία Πόλη - αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα με τη συμμετοχή του σε κάθε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών, τη δικτύωση και την κοινή δράση.
Η πείρα έχει δείξει ότι μέσα και από τις διεθνείς συνέργειες, διαμορφώνονται συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η EUSAIR, η Στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, μια μακρο-περιφερειακή στρατηγική που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014. Βασικός στόχος, η ενίσχυση της καλούμενης Γαλάζιας Οικονομίας.
Οι πολιτικές της Γαλάζιας Οικονομίας αποτελούν τον κορμό της οικονομίας εκατοντάδων τοπικών και περιφερειακών εισοδημάτων, και την πηγή προέλευσης εργασίας χιλιάδων ανθρώπων, ειδικά σε παραδοσιακούς τομείς όπως η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ο τουρισμός. Σε ένα τόπο, όπως είναι ο δικός μας, με έντονη τη θαλάσσια και ναυτιλιακή συνιστώσα, αντιλαμβανόμαστε όλοι την κρισιμότητα που έχει το γεγονός αυτό.
Στο συνέδριο της EUSAIR που πραγματοποιήθηκε εδώ, στην πάντοτε φιλόξενη Κρήτη, την 24-10-2022, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις δικές μας (της περιφέρειας Κρήτης) δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν σε δράσεις του 1ου πυλώνα αυτής της Στρατηγικής.
Υπογράμμισα στην ομιλία μου ότι τίποτα δεν μπορούμε να επιτύχουμε σε ένα χώρο «μοιραζόμενο» όπως είναι η θάλασσα, αν δεν συνεργαστούμε για το σκοπό αυτό, με άλλες ευρωπαϊκές περιοχές. Γι αυτό το λόγο, διάφορα πλαίσια συνεργασίας όπως οι Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές, οι συνεργασίες των θαλασσιών λεκανών έχουν ενσωματώσει ειδικές προτεραιότητες και εμβληματικές δράσεις προκειμένου να διευκολύνουν τις χώρες να συνεργαστούν.
Για να πετύχουν όμως αυτές οι στρατηγικές, αυτές οι μεγάλες δημόσιες πολιτικές, προϋπόθεση είναι η ενημέρωση και η πληροφόρηση των πολιτών, των επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών. Σε τελική ανάλυση αυτούς αφορούν, αυτοί καλούνται να τις αξιοποιήσουν και γιατί όχι μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες να τις διαμορφώσουν. Αν κάπου πρέπει να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας είναι στο να γεφυρώσουμε το χάσμα «των Βρυξελλών» με τον τόπο μας, την πόλη μας.
Να καταστήσουμε τον κάθε συμπολίτη συμμέτοχο και ενήμερο – μετά έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας για να μετασχηματίσουμε την ευκαιρία σε εργασία, σε επιχείρηση, σε θέσεις εργασίας και εισόδημα. Θα έχουμε πετύχει πλήρως τους στόχους μας εάν μέσα από αυτές τις ευρωπαϊκές στρατηγικές ένας επιχειρηματίας ή μία ΚΟΙΝΣΕΠ βρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να επιχειρήσει, ένα ερευνητής να καινοτομήσει, ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα να συνδεθεί με το παραγωγικό του περιβάλλον, ένας Δήμος να αξιοποιήσει πόρους προς όφελος των πολιτών του.
Πιστεύω στις δυνάμεις των συμπολιτών μας, στην προοπτική των πόλεων μας. Είμαι σίγουρος ότι εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, τις δομές που υπάρχουν, τις πολιτικές που σήμερα σχεδιάζονται μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.
Το πώς θα είναι το Ηράκλειο της επόμενης δεκαετίας θα κριθεί σήμερα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απόντες ή ανενημέρωτοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ούτε μία ευκαιρία να πάει χαμένη.
Η θάλασσα που μας περιβάλλει είναι δίαυλος, όχι φράγμα. Είναι πλουτοπαραγωγικός πόρος και στοιχείο ανάπτυξης.
*Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης, Εντεταλμένου για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα