ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: «Σύμμαχος» της μνήμης και της μάθησης

Τόσο την μνήμη όσο και την μάθηση αποδεικνύεται ότι ενισχύει ο ύπνος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

No profile pic

Από την μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων έως τη βελτίωση της συγκέντρωσής σας και της συνολικής καθημερινής απόδοσης, ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στην συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο αναφέρουν ότι ο ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να μαθαίνουν καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα ικανά να προσομοιώσουν διαφορετικές καταστάσεις του εγκεφάλου, όπως είναι η κατάσταση του ύπνου και εκείνη της αφύπνισης, για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο ύπνος ενοποιεί τις πρόσφατα κωδικοποιημένες μνήμες και αποτρέπει την αποδόμηση παλαιότερων.

Οι αναμνήσεις είναι δυναμικές

Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα απασχολημένος όταν κοιμόμαστε, καθώς τείνει να «επαναλαμβάνει» όλα όσα μάθαμε μέσα στην ημέρα. Ο ύπνος συμβάλλει στην αναδιοργάνωση των αναμνήσεων και τις παρουσιάζει με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο. «Τα ευρήματα μας αποδεικνύουν ότι οι αναμνήσεις είναι δυναμικές και όχι στατικές, καθώς ακόμα και οι παλαιότερες αναμνήσεις δεν παραμένουν ως έχουν στον εγκέφαλο αλλά ανανεώνονται διαρκώς όσο εμείς κοιμόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Maksim Bazhenov, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής στο UC San Diego. «Πιστεύουμε ότι κατά την διάρκεια του ύπνου τόσο οι παλιές όσο και οι νεότερες αναμνήσεις παίζουν ξανά και ξανά, γεγονός που αποτρέπει την λήθη και ενισχύει την ικανότητα ανάκλησης» συμπληρώνει.

Η επανάληψη «προστατεύει»

Ο καθηγητής Maksim Bazhenov υποστηρίζει ότι η διαδικασία επανάληψης των αναμνήσεων διαδραματίζει ένα προστατευτικό ρόλο, καθώς δεν ξεχνάμε ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι πληθυσμοί εγκεφαλικών νευρώνων μπορούν να αποθηκεύουν πολλαπλές παρεμβαλλόμενες αναμνήσεις. «Μαθαίνουμε πολλά νέα πράγματα σε καθημερινή βάση και αυτές οι νέες αναμνήσεις ανταγωνίζονται τις παλαιότερες. Για να καταφέρουμε να φιλοξενήσουμε όλες τις αναμνήσεις, χρειαζόμαστε ύπνο» υπογραμμίζει. «Με τον ύπνο να εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματος συνειδητοποιούμε ότι για να πραγματοποιήσουμε αυτό που ονομάζεται ανθρώπινη νοημοσύνη, την ικανότητα δηλαδή να μαθαίνουμε συνεχώς από προηγούμενες εμπειρίες, να δημιουργούμε νέες γνώσεις και να προσαρμοζόμαστε καθώς ο κόσμος αλλάζει γύρω μας, χρειαζόμαστε αυτήν την κατάσταση ύπνου» καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή:vita.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση