Τζανάκης: Πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια του καπνού

Newsroom
Newsroom

Οδηγίες προστασίας για τους ευάλωτους

Η πυρκαγιά εκτός από την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται, μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές, εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων. Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝΕWS, αναφέρθηκε κατά αρχάς, στους πυροσβέστες που επιχειρούν στις πυρκαγιές επισημαίνοντας ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι στα αιωρούμενα σωματίδια καπνού.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει μια ελαφρότερη έκθεση, αλλά πολύ σοβαρή στους κατοίκους, σε μια ακτίνα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα από το ενεργό μέτωπο της φωτιάς, καθώς και την ευρύτερη Αττική.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, σίγουρα η έκθεση είναι ελαφρότερη από κάποιον πυροσβέστη που βρίσκεται μέσα στη φωτιά, όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για μικρά παιδιά, για εγκύους και ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης πρέπει να προσέχουν πολύ και οι πολίτες οι οποίοι έχουν καρδιολογικά και αιματολογικά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό πρότεινε για τους ευάλωτους, μέτρα λήψης προστασίας:

Παραμονή σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους. Θα πρέπει να είναι μέσα σε σπίτια τα οποία θα είναι κλειστά τα παράθυρά τους με αιρκοντίσιον, το οποίο ανακυκλώνει τον εσωτερικό αερισμό του κτιρίου. Καλό θα είναι να φτιαχτεί ένα δωμάτιο το οποίο να είναι σχετικά μονωμένο για κάποιον που έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και να μην εκτεθεί σε αυτόν τον καπνό.

Εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποιούν αναπνευστικές συσκευές οι οποίες βασίζονται σε ηλεκτρισμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι προετοιμασμένοι να μεταβούν σε μέρος όπου θα έχουν απρόσκοπτη παροχή ενέργειας.

Γενικότερα σήμερα προέτρεψε ερμητικά κλειστα τα παράθυρα και οι πολίτες να αποφεύγουν να επιβαρύνουν τον εσωτερικό αέρα, μαγειρεύοντας ή καπνίζοντας ή βάζοντας ηλεκτρική σκούπα.

Τόνισε ότι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τον καπνό της φωτιάς μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για όποιον εκτεθεί και ειδικά στους επαγγελματίες που εκτείθονται στις πυρκαγιές. Λόγω της υφής τους που είναι πάρα πολύ πτητικά και αιωρούμενα, το ζήτημα δεν είναι να αποβληθούν αλλά οπωσδήποτε οι εκτεθειμένοι να ελεγχθούν.

«Προκαλούνται βλάβες στο βλεννογόνο των βρόγχων και στο επιθήλιο του αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να έχουμε έμμεσα μια φλεγμονή όχι από μικρόβιο, ούτε από λοίμωξη, αλλά από αυτά τα χημικά ή μηχανικά θερμικά εγκαύματα, τα οποία βέβαια προδιαθέτουν και σε λοιμώξεις αργότερα και σε παρόξυνση των νοσημάτων των χρόνιων νοσημάτων».

Ο καθηγητής πρόσθεσε επίσης, ότι οι πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερώνονται για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, το επίπεδο των επίκίδυνων σωματιδίων, από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η οποία έχει αναρτήσει λεπτομερείς οδηγίες για την προστασία των πολιτών.

Πηγή: ertnews.gr - φωτογραφία ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ